Πολιτική|21.03.2024 07:28

Πώς απαντά η κυβέρνηση στα πυρά της αντιπολίτευσης για τα Τέμπη

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στα πυρά της αντιπολίτευσης για την τραγωδία στα Τέμπη απαντά η κυβέρνηση, με τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης να ανεβαίνουν κατά τη διάρκεια της χθεσινής πολύωρης συνεδρίασης της Βουλής. Κυβερνητικά στελέχη κατηγορούν την αντιπολίτευση για «απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης», με αφορμή την κριτική που έχει ασκηθεί για προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών.

Στο κυβερνών κόμμα βλέπουν πως οι πολίτες περιμένουν ουσιαστικές απαντήσεις για τα αίτια του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος με θύματα κυρίως νέους ανθρώπους. Και αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως διεξάγεται έρευνα και η Δικαιοσύνη θα κάνει την δουλειά της.

«Όχι μόνο δεν συγκαλύψαμε τίποτα, αλλά, σταθήκαμε τρομερά ανεκτικοί στη συστηματική απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης της αντιπολίτευσης» τόνισε σε παρέμβασή του στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Όταν ρωτάει κανείς, τι είναι αυτό που τελικώς απεκρύβη, δεν υπάρχει τίποτε να ειπωθεί είπε, απαντώντας στην έντονη κριτική της αντιπολίτευσης. Παράλληλα σημείωσε πως «από τη μια μεριά κρίνετε ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες, από την άλλη μεριά δεν θα καταθέσετε την πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής».

Στο μεταξύ η αντιπολίτευση συνεχίζει το pressing, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως δεν έδωσε το παρών ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή. «Κατά συνήθη πρακτική δεν θέλουμε να υπάρχει εμπλοκή του πρωθυπουργού ως εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας, σε συζητήσεις πορισμάτων Εξεταστικής Επιτροπής, Προανακριτικής» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Και ανέφερε ως σχετικά παραδείγματα τη συζήτηση το 2020 για το πόρισμα Παπαγγελόπουλου και τη συζήτηση το 2021 για το πόρισμα του Νίκου Παππά.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν ο Μάκης Βορίδης αυτός που απάντησε στα πυρά της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης στη Βουλή. Να σημειωθεί εδώ πως από τα θεωρεία παρακολούθησαν την συνεδρίαση συγγενείς θυμάτων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Οι αναφορές στην αντιπολίτευση

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο εξαπέλυσαν χθες νέα βέλη προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για μία αντιπολίτευση που «πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα» μίλησε ο Παύλος Μαρινάκης και έκανε λόγο για προσπάθεια εργαλειοποίησης ενός τραγικού δυστυχήματος. «Είναι άλλο πράγμα να σταθείς δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων και να βοηθήσεις να αποδοθεί δικαιοσύνη και είναι άλλο να είσαι παντού δίπλα τους σαν βδέλλα και να προσπαθείς να αποκομίσεις μικροπολιτικά οφέλη» είπε, αναφορά που πυροδότησε νέα αντιπαράθεση.

Για μικροπολιτικά παιχνίδια κατηγόρησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όσοι βουλευτές της Ν.Δ. πήραν χθες το λόγο στη Βουλή. Με την πολιτική σύγκρουση να μην σταματά στη χθεσινή συνεδρίαση αλλά να έχει όπως όλα δείχνουν και συνέχεια το επόμενο διάστημα.