Πολιτική|22.03.2024 13:34

Βουλή: Κόντρα Γεωργιάδη με ΚΚΕ για τα απογευματινά χειρουργεία

Αλέξανδρος Διαμάντης

Αντιπαράθεση ανάμεσα στον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και τους βουλευτές του ΚΚΕ, επικράτησε στη Βουλή με αφορμή τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων. «Πλέον φθάνουν τα 70 τα νοσοκομεία στα οποία ήδη λειτουργούν απογευματινά χειρουργεία, ένα μέτρο που μετράει μόλις 10 ημέρες ζωής και έως το τέλος του μήνα, ο αριθμός τους αναμένεται να φτάσει τα 100», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης και επιτέθηκε στους βουλευτές του ΚΚΕ.

«Δίνουμε ελευθερία επιλογής και αυτό δεν αρέσει σε σας τους κομμουνιστές», σημείωσε, με τον Ν. Καραθανασόπουλο να σηκώνει το γάντι στον κ. Γεωργιάδη. «Τα μεγαλύτερα εγκλήματα τα έχει κάνει ο καπιταλισμός και ό,τι και να κάνετε, δεν μπορείτε να διαγράψετε τα ιστορικά επιτεύγματα του σοσιαλισμού παρά τα λάθη του», απάντησε χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα επέκρινε την επιλογή της κυβέρνησης να νομοθετήσει τα απογευματινά χειρουργεία. Σύμφωνα με τον κ. Καραθανασόπουλο, πλέον, «δεν μπορούμε να μιλάμε για ελεύθερη επιλογή σε μια κοινωνία ανισοτήτων, όπου η μόνη δυνατότητα επιλογής είναι να πάει κάποιος που δεν έχει χρήματα, σε ράντζο».

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «στο νέο σύστημα υγείας που προωθείτε, η ταμπέλα θα γράφει απέξω “δημόσιο” και από μέσα θα αλωνίζουν τα επιχειρηματικά κερδοσκοπικά συμφέροντα. Αυτό το “νέο ΕΣΥ” το χωρίζει άβυσσος από την ικανοποίηση των αυξανόμενων αναγκών του λαού για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η πολιτική σας οδηγεί στη μεγαλύτερη προσαρμογή των δημόσιων νοσοκομείων σε αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες που πωλούν απευθείας υπηρεσίες στα ασφαλιστικά ταμεία και στους ασθενείς. Κατά τον ίδιο η κυβέρνηση νομοθέτησε τιμοκατάλογο στη ζωή και την υγεία των ανθρώπων!

«300 έως 2000 ευρώ άμεση πληρωμή από την τσέπη και την υπόλοιπη δαπάνη του τιμοκαταλόγου, να αναλαμβάνει ο ΕΟΠΥΥ, δηλαδή έμμεσα όλοι οι ασφαλισμένοι πάλι. Όποιοι δε μπορούν να πληρώσουν, ας περιμένουν για χρόνια στις λίστες ντροπής, με κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους. Καρφί δε σας καίγεται...

Αυτό νομοθετήσατε κύριοι της κυβέρνησης, κύριοι βουλευτές της ΝΔ, και για να το διαφημίσετε, στήσατε και κακόγουστες φιέστες. Γιατί αυτό είναι, να στέκεστε πάνω από το κρεβάτι χειρουργημένων ασθενών σαν να είναι λάφυρο και σεις κυνηγός κεφαλών», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για απογείωση της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, κάνοντας λόγο για «βήμα-βήμα μετατροπή των νοσοκομείων σε ανώνυμες εταιρείες».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε τι ακριβώς έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση: «Λέτε στον ασθενή να επιλέξει δηλαδή να κάνει άμεσα ένα χειρουργείο ή να επιλέξει να περιμένει 2-3-4 χρόνια; Και στον γιατρό; Ποιο είναι το δικαίωμα επιλογής. Τι είναι αυτό που μας λέτε; Πλήρωσε για να χειρουργηθείς αλλιώς έχει ο Θεός, περίμενε στη σειρά σου; Και αν προλάβεις και εάν ζήσεις».

Σύγκρουση Γεωργιάδη-Συντυχάκη

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γεωργιάδης είχε και μια μίνι κόντρα με τον Μανώλη Συντυχάκη με αφορμή το θάνατο του 33χρόνου από φωτοβολίδα στην Κρήτη. Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Συντυχάκης υπογράμμισε ότι ο Υπουργός Υγείας ψεύδεται ότι το νοσοκομείο του Λασιθίου δεν εφημέρευε όταν μεταφέρθηκε ο νεαρός.

«Κύριε Συντυχάκη επειδή σας θεωρώ σοβαρό άνθρωπο θέλω στην δευτερολογία σας να πάρετε πίσω αυτά που είπατε. Επειδή με κατηγορήσατε ως ψεύτη θα ανεβάσω στο Twitter μου την συνέντευξη του πρόεδρου των συνδικαλιστών ο οποίος, αν και ΠΑΣΟΚ, δηλώνει στην κάμερα ότι δεν εφημέρευε η χειρουργική κλινική του νοσοκομείου», τόνισε ο Α. Γεωργιάδης.

ΚΚΕΆδωνις ΓεωργιάδηςΒουλήΑπογευματινά χειρουργείαΔημήτρης Κουτσούμπαςειδήσεις τώρα