Πολιτική|23.03.2024 06:55

Η ατζέντα και τα ραντεβού Μητσοτάκη στον Καναδά: Το τετ α τετ με Τριντό και τα Canadair

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με μία ευρεία ατζέντα πραγματοποιεί αύριο και μεθαύριο επίσημη επίσκεψη στον Καναδά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Τζάστιν Τριντό. Η επίσκεψη θα σηματοδοτήσει την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση στο πεδίο της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας καθώς και σε αυτό των μεγάλων διεθνών προκλήσεων (όπως η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος στην Ουκρανία). Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως πρόκειται να «κλειδώσει» και  η συμφωνία για την απόκτηση επτά πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair.

Από την κυβερνητική πλευρά  γίνεται λόγος για μια ιστορική επίσκεψη,  καθώς τελευταία φορά που Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφτηκε επισήμως τον Καναδά ήταν το 1983. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην καναδική εφημερίδα  «The Globe and Mail» ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει «ανεξήγητο» το κενό των 41 ετών από την τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στον Καναδά, «δεδομένων των ισχυρών δεσμών» μεταξύ των δύο χωρών

Ο πρωθυπουργός θα έχει στον Καναδά και σειρά επαφών με έντονο οικονομικό άρωμα. Μάλιστα, τη Δευτέρα θα είναι κεντρικός ομιλητής σε κοινό επιχειρηματιών στο Economic Club of Canada στο Τορόντο, όπου  θα  μιλήσει για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα και τη νέα σελίδα που έχει ανοίξει μετά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Ουσιαστικά θα μεταφέρει το μήνυμα ότι η οικονομία της Ελλάδας δεν συνιστά πλέον μια «χαμένη υπόθεση» και ότι η χώρα είναι ανοιχτή για επενδύσεις με στόχο να καταστεί ένας από τους κόμβους τεχνολογίας και logistics της Μεσογείου. Πρόκειται να συναντηθεί δε με ομάδα Καναδών επενδυτών που εκπροσωπούν τράπεζες, επενδυτικούς φορείς, εταιρείες ακινήτων κ.α.

Να επισημανθεί εδώ πως ο Καναδάς είναι ένας από τους δέκα μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα, αλλά εκτιμάται πως υπάρχει ακόμα ευρύ πεδίο για επενδύσεις. Με έμφαση να δίνεται μεταξύ άλλων στον τομέα του τουρισμού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των υποδομών, των logistic centers και των αγροδιατροφικών προϊόντων.

Τι θα προβλέπει η συμφωνία για τα  Canadair

Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Καναδά θα ολοκληρωθεί η συμφωνία για την απόκτηση νέων Canadair, με το συνολικό κόστος για την προμήθεια των νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων από την καναδική De Havilland να ανέρχεται σε περίπου 360 εκατομμύρια ευρώ. Η συμφωνία θα προβλέπει την αγορά πέντε αεροσκαφών τύπου DHC-515 μέσω του εξοπλιστικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής και ακόμα δύο μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας rescEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δύο τελευταία θα έχουν ως έδρα την Ελλάδα και θα επιχειρούν κανονικά στη χώρα μας, όμως θα έχουν ως προτεραιότητα τις αποστολές ευρωπαϊκής βοήθειας σε περίπτωση μεγάλων πυρκαγιών σε άλλη χώρα. Όπως επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα είχε κομβικό ρόλο στις συζητήσεις της Ε.Ε και των ενδιαφερόμενων κρατών-μελών με την κυβέρνηση του Καναδά και την κατασκευάστρια εταιρεία (ήδη από το 2021) για την συνολική προμήθεια 24 Canadair σε κράτη-μέλη της Ε.Ε.

 Οι επαφές με την ομογένεια

Σε 350.000 ανέρχονται οι ομογενείς που κατοικούν στον Καναδά και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού θα δοθεί έμφαση στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Μάλιστα ο  Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζάστιν Τριντό θα δώσουν το παρών στη δοξολογία και στην παρέλαση της ελληνικής ομογένειας για την 25η Μαρτίου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Μόντρεαλ. Από κοινού θα εμφανιστούν και σε μεγάλη ομογενειακή εκδήλωση που οργανώνεται στο Μόντρεαλ.

Να σημειωθεί ακόμα πως μεγάλη ομογενειακή εκδήλωση πρόκειται  να πραγματοποιηθεί και το βράδυ της Δευτέρας στο Συνεδριακό Κέντρο του Τορόντο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο μέτρο της επιστολικής ψήφου που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές του καλοκαιριού.

Χθες  εξάλλου αναφέρθηκε στην επίσκεψη που πρόκειται να κάνει στον Καναδά σημειώνοντας πως «είναι μία ευκαιρία να θυμίσουμε και στους συμπολίτες μας, οι οποίοι κατοικούν στον Καναδά και που έχουν δυνατότητα άσκησης εκλογικού δικαιώματος στην πατρίδα μας, ότι για πρώτη φορά υπάρχει η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου. Και να τους ζητήσουμε να εγγραφούν στη σχετική πλατφόρμα, έτσι ώστε να ενισχύσουμε την συμμετοχή σε αυτή την εκλογική διαδικασία και με όσο το δυνατόν περισσότερους απόδημους Έλληνες».  Και  με αφορμή την παρουσίαση των πρώτων  ονομάτων για το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ σημείωσε πως υπάρχουν σημαντικοί εκπρόσωποι της ομογένειας και από τον Καναδά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από την Αυστραλία και από την Ευρώπη.

ΚαναδάςCanadairΤζάστιν ΤριντόΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα