Πολιτική|24.03.2024 06:55

Τα δημοσκοπικά ευρήματα προβληματίζουν την κυβέρνηση - Θετική ατζέντα με αύξηση κατώτατου μισθού και «μπόνους» στο δημόσιο

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων- όπου καταγράφονται σημάδια φθοράς για την κυβέρνηση και μάλιστα σε μια κρίσιμη συγκυρία λίγο πριν τις ευρωεκλογές- διαβάζουν με προσοχή στο «γαλάζιο» στρατόπεδο. Η κυβερνώσα παράταξη παραμένει μακράν πρώτη και με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα κόμματα, ωστόσο μια σειρά δημοσκοπικών ευρημάτων δεν περνάνε απαρατήρητα στο Μαξίμου.

Στις τελευταίες μετρήσεις φαίνεται πως σε μια σειρά θεμάτων πρώτης γραμμής οι πολίτες αναμένουν περισσότερα. Αδιαμφισβήτητα το βασικό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι η ακρίβεια, ωστόσο στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται ο προβληματισμός των πολιτών και για μια σειρά άλλων θεμάτων που έχουν σχέση με την καθημερινότητα.

Στο κυβερνών κόμμα θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο να υπάρξει ψήφος διαμαρτυρίας στις ευρωεκλογές του καλοκαιριού ή να καταγραφούν αυξημένα ποσοστά αποχής. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην οικονομία και μπαίνει μπροστά μια θετική ατζέντα, με στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων. «Πέραν των προσωρινών μέτρων, όπως οι παρεμβάσεις οι οποίες έχουν γίνει αυτή τη στιγμή στη λειτουργία της αγοράς, το καλάθι της Σαρακοστής, η μόνιμη απάντηση στην ακρίβεια είναι η μόνιμη αύξηση των μισθών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε τελικά στο στόχο να έχουμε κατώτατο μισθό 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας και μέσο μισθό 1.500 ευρώ» σημείωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης κλειδώνει η αύξηση στον κατώτατο μισθό που αφορά περίπου 580.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση θα είναι 50 ευρώ- δηλαδή από τα 780 ευρώ ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 830 ευρώ - ενώ μαζί με τον κατώτατο μισθό θα αυξηθούν και 19 επιδόματα μεταξύ των οποίων και το επίδομα ανεργίας.

Θετικές ειδήσεις θα υπάρξουν και για τους δημόσιους υπαλλήλους, καθώς πρόκειται να επεκταθούν σταδιακά τα κίνητρα αποδοτικότητας. Ουσιαστικά θα υπάρξουν «μπόνους» για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, ενώ υπενθυμίζεται πως έχει ήδη μπει σε εφαρμογή και το νέο μισθολόγιο

Ένα ακόμα θέμα στο οποίο εστιάζει η κυβέρνηση είναι το στεγαστικό, καθώς συνεχίζεται η ανοδική πορεία των ενοικίων με αποτέλεσμα οι νέοι- και όχι μόνο - να δυσκολεύονται στην εξεύρεση στέγης. Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ανοίξει το πρόγραμμα «ανακαινίζω - ενοικιάζω», με βάση το οποίο οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι κλειστά θα επιδοτούνται - εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις - για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης, ύψους μέχρι 10.000 ευρώ. Η επιδότηση θα ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών, ενώ αναγκαία προϋπόθεση είναι οι ιδιοκτήτες μετά την ανακαίνιση να προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τριών τουλάχιστον ετών

Πώς διαβάζει η κυβέρνηση τις δημοσκοπήσεις

Σε ένα «τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» που υλοποιεί η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας «καταλαβαίνω απόλυτα γιατί αυτές οι μεγάλες αλλαγές μπορεί να προκαλούν και συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις και ενίοτε μια προσωρινή φθορά. Αυτά είναι πράγματα τα οποία είναι αναμενόμενα αλλά ουδέποτε ήμουν θιασώτης της ακινησίας». Μάλιστα σημείωσε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να δρουν και ενίοτε να αναλαμβάνουν και το πρόσκαιρο κόστος από τις πολιτικές τους επιλογές.

Ουσιαστικά στην κυβέρνηση επισημαίνουν πως οι δημοσκοπήσεις αποτελούν μία φωτογραφία μόνο της στιγμής και εκτιμούν πως η φθορά που καταγράφεται είναι προσωρινή. Παράλληλα αυτό που επισημαίνεται είναι πως μια σειρά μέτρων που υλοποιούνται, ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και επομένως δεν υπήρξε αιφνιδιασμός.

Στο δρόμο προς τις κάλπες αυτό που σημειώνεται από την Πειραιώς είναι πως οι πολίτες τις ευρωεκλογές θα πρέπει να στείλουν εκ νέου σήμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, καθώς «η κάλπη είναι άδεια». Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται πως είναι σημαντικό να υπάρξει ισχυρή προσέλευση, καθώς το πολιτικό μήνυμα το οποίο θα βγει από την ευρωκάλπη είναι σημαντικό.

Ατύπως ο πήχης που βάζουν στην Πειραιώς για την 9η Ιουνίου είναι το ποσοστό που έλαβε το κόμμα στις αντίστοιχες κάλπες του 2019 (δηλαδή 33,12%). Εφόσον κυμανθεί και πάλι στα επίπεδα αυτά στην κυβερνώσα παράταξη θα είναι ευχαριστημένοι, συνυπολογίζοντας και την διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

κατώτατος μισθόςκυβέρνησηειδήσεις τώραΝέα Δημοκρατίαδημοσκόπησηευρωεκλογές 2024