Πολιτική|04.04.2019 12:40

Οι Κινέζοι, το λιµάνι του Πειραιά και ο σύµµαχος

Αντώνης Γκιόκας

Αν και η κινεζική Cosco διατηρεί την ψυχραιµία της σχετικά µε τις αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συµβουλίου, εγώ θα ήθελα να µοιραστώ µαζί σας µια ιστορία που µπορεί να σχετίζεται µε όλα αυτά τα ωραία που συµβαίνουν στον Πειραιά, ειδικά περιµετρικά αλλά και µέσα στις εγκαταστάσεις του λιµανιού. Πέρυσι τον Οκτώβριο είχε επισκεφθεί τη χώρα µας ο Κινέζος υπουργός Μεταφορών, Λι Ξιαοπένγκ.

Ο υψηλόβαθµος Κινέζος αξιωµατούχος είχε πραγµατοποιήσει µία συνάντηση µε τον υπουργό Ναυτιλίας, Φώτη Κουβέλη, και ένα δείπνο µε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονοµίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα. Στο µενού φυσικά βρέθηκαν οι δραστηριότητες της Cosco στον Πειραιά, αφού οι Κινέζοι ήταν ενοχληµένοι µε την καθυστέρηση στην έγκριση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας. Τότε είχα µάθει ότι από τα συναρµόδια υπουργεία τούς είχαν ζητήσει κάποιες αλλαγές, διαβεβαιώνοντάς τους ότι το πλάνο θα εγκριθεί, αν γίνουν αυτά που τους ζητήθηκαν.

Ελα όµως που την επόµενη µέρα επισκέφθηκε το υπουργείο Ναυτιλίας ένας υψηλόβαθµος αξιωµατούχος συµµαχικής χώρας, που δεν βλέπει µε καλό µάτι την κινεζική επέκταση στην Ευρώπη. Το τι συζήτησε µε τον Κουβέλη δεν το µάθαµε ποτέ. Απλώς οι κατάσκοποί µου στον Πειραιά µου είπαν ότι θέλησε να µάθει τι συζητήθηκε µε τους Κινέζους. ∆εν ξέρω αν αυτά σχετίζονται µε την απόφαση του ΚΑΣ. Μπορεί να είναι απλώς µια θεωρεία συνωµοσίας, την οποία η στήλη δεν υιοθετεί. Μόνο µοιράζεται µαζί σας αυτές τις πληροφορίες...

Coscoλιμάνι ΠειραιάΟΛΠ