Πολιτική|26.03.2024 10:26

Τσιόδρας για Τέμπη: Οι διάλογοι βρίσκονται στη δικαιοσύνη - Η αντιπολίτευση θέλει να κοντύνει την κυβέρνηση

Newsroom

«Επιχειρείται μια πολιτική εκμετάλλευση, στην απαίτηση της κοινωνίας να δοθούν απαντήσεις σχετικά με το τι έγινε και του πόνου των ανθρώπων που έχασαν τα παιδιά τους», αναφέρει στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο διευθυντής του Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, αναφερόμενος στα Τέμπη και το δημοσίευμα που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, δρομολογώντας τις εξελίξεις για την πρόταση μομφής.

«Όλος ο διάλογος βρίσκεται στη δικαιοσύνη - Δεν υπάρχει μοντάζ»

Όπως αναφέρει αρχικά ο κ. Τσιόδρας: «Ο εμπειρογνώμονας των οικογενειών είπε πως όλο το υλικό το έχει η δικαιοσύνη. Καμία ελαφροχερία δεν έγινε. Από πού; Το κάθε μέσο προβάλλει, όπως νομίζει, κάποιους συγκεκριμένους διαλόγους. Όλο το υλικό είναι στα χέρια της δικαιοσύνης από την πρώτη στιγμή. Το είπε και ο ρεπόρτερ που υπογράφει το ρεπορτάζ στο Βήμα, ο κ. Λαμπρόπουλος και ο εμπειρογνώμονας των οικογενειών των θυμάτων. Ο διάλογος ο πλήρης έχει μεταδοθεί από όλα τα μέσα και την κρατική ΕΡΤ από την πρώτη στιγμή. (…)  Αφού υπάρχει (όλος ο διάλογος) στην δικαιοσύνη, για ποιο μοντάζ μιλάμε;».

«Προφανώς υπάρχει ανθρώπινο λάθος»

Στη συνέχεια, τόνισε πως «το σύστημα τηλεδιοίκησης δεν λειτουργεί εδώ και 120 χρόνια στην Ελλάδα. Στο 17% των τρένων στην Ευρώπη λειτουργεί σύστημα τηλεδιοίκησης. Συγκρούονται οι αμαξοστοιχίες μεταξύ τους; Όχι. Άρα προφανώς υπάρχει ανθρώπινο λάθος. Ποιο είναι το σημείο που θέτουν οι οικογένειες; Αν στη διάρκεια της σύγκρουσης το ένα τρένο μετέφερε κάποιο υλικό το οποίο συνετέλεσε στο να υπάρχει αυτή η περιβόητη έκρηξη. Ο εμπειρογνώμονας από την δικαιοσύνη λέει όχι. Οι συγγενείς των θυμάτων και ο εμπειρογνώμονας τους λέει ναι, πιθανότατα μετέφερε κάτι. Η δικαιοσύνη στέλνει το υλικό σε δύο ανεξάρτητα εργαστήρια του εξωτερικού, προκειμένου να αποφανθούν. Και περιμένουμε. Πρέπει να ψαχτούν όντως τα πάντα. Και θέλουμε οι ένοχοι να πληρώσουν».

«Αν υπήρχε τηλεδιοίκηση πιθανόν να μην είχε συμβεί το ατύχημα. Σε αυτό υπάρχει μια πολιτική ευθύνη.  Είναι άλλο ζήτημα η ποινική ευθύνη» επισήμανε.

«Η αντιπολίτευση θεωρεί πως έχει βρει έδαφος να πλήξει την κυβέρνηση» 

Για την πρόταση δυσπιστίας που καταθέτει σήμερα το ΠΑΣΟΚ,  και ερωτώμενος εάν θα μετατρέπει σε ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Τσιόδρας αναφέρει πως «δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση έχει βρει, θεωρεί, έδαφος για να πλήξει την κυβέρνηση, προσπαθώντας να αξιοποιήσει το αίσθημα που υπάρχει στην κοινή γνώμη σχετικά με την τραγωδία και βεβαίως τον πόνο των συγγενών. Στο Μάτι δεν ήταν αυτή η αντιμετώπιση της ΝΔ, ούτε γαντζώθηκε πάνω από συγγενείς, ούτε προσπάθησε να εκμεταλλευτεί πολικά την τραγωδία.

«Θέλουν να κοντύνουν την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη»

«Εμένα μου προξενεί εντύπωση που βγαίνει ένα δημοσίευμα που αναφέρεται στα εγκληματικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ και δεν απηχεί σε καμία περίπτωση ούτε καν στο ίδιο το δημοσίευμα, πόσο μάλλον την αλήθεια, και βγαίνει η αντιπολίτευση και δεν περιμένει καν να δει αν ισχύει, και κάνει πρόταση δυσπιστίας. Θέλουν να κοντύνουν την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.  

«Έχουν αποδοθεί πολιτικές ευθύνες - Ο Καραμανλής παραιτήθηκε»

«Πολιτικές ευθύνες αναλήφθηκαν από την πρώτη στιγμή. Από τον ίδιο τον υπουργό που παραιτήθηκε. Ο κ. Καραμανλής έκρινε πως πρέπει να κατέβει στις εκλογές, κατέβηκε και ψηφίστηκε. Έκρινε πως πρέπει να τεθεί στην κρίση του λαού».

«Οι ποινικές ευθύνες θα αποδοθούν από την δικαιοσύνη, ας έχουμε εμπιστοσύνη», κατέληξε.

Δημήτρης Τσιόδραςπρόταση δυσπιστίαςΝέα Δημοκρατίαπρόταση μομφήςΤέμπηειδήσεις τώρα