Πολιτική|04.04.2019 14:29

Επεκτείνεται με τροπολογία σε περισσότερους δικαιούχους το μεταφορικό ισοδύναμο

Κατερίνα Τζαβάρα

Επέκταση του μέτρου εφαρμογής του μεταφορικού ισοδυνάμου προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Ναυτιλίας που κατατέθηκε και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Την τροπολογία παρουσίασε στην Ολομέλεια ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν επιδοτηθεί 200.000 εισιτήρια και 9.500 νησιωτικές επιχειρήσεις ενώ έχει μειωθεί κατά 43% το κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων. Όπως χαρακτηριστικά είπε «το μεταφορικό ισοδύναμο έχει αγκαλιαστεί από νησιώτες και νησιωτικές επιχειρήσεις». Επεσήμανε παράλληλα πως η διεύρυνση κρίθηκε απαραίτητη μετά την καταγραφή προβλημάτων που εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου.

Με βάση την τροπολογία, επεκτείνεται η χορήγηση του αντισταθμίσματος νησιωτικού κόστους (ΑΝΗΚΟ) και σε άλλους δικαιούχους και συγκεκριμένα σε μέλη ΔΕΠ, στο προσωπικό της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής, στους στρατιωτικούς, αλλά και σε επιχειρήσεις με έδρα την Κρήτη. Ακόμη, παρατείνεται για ένα εξάμηνο η πιλοτική εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου στα καύσιμα.

Συνολικά, το μεταφορικό ισοδύναμο προσδιορίζεται ως το μέτρο για την εξίσωση του κόστους μεταφοράς σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και όχι μόνο των θαλασσίων που ίσχυε, από την ηπειρωτική Ελλάδα σε νησί, με το κόστος που θα ίσχυε στην ηπειρωτική Ελλάδα για την ίδια απόσταση

Μεταφορικό ισοδύναμοτροπολογία