Πολιτική|04.04.2019 14:49

Υπόθεση Πετσίτη: Στη Βουλή η επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος

Κατερίνα Τζαβάρα

Δεκτό έκανε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, το αίτημα της ΝΔ για την κλήση της επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Άννας Ζαΐρη στην Επιτροπή μετά το σάλο που δημιουργήθηκε γύρω από την αποπομπή του Διευθυντή Ερευνών της Αρχής που ερευνούσε την υπόθεση «Πετσίτη».

Μετά τις 15 Απριλίου θα κλητευθεί επίσης και ο υπάλληλος της Αρχής που απομακρύνθηκε από την υπόθεση καθώς και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Χρήστος Κιτσάκος.

Έτσι κι αλλιώς αναμενόταν –όπως και έγινε- να τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η υπόθεση Πετσίτη. 

Η κοινοβουλευτική επιτροπή συνεδριάζει από τις 11.00 σχετικά με την ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, ωστόσο αναμενόταν ότι η αντιπολίτευση θα ζητούσε από το προεδρείο να οργανωθεί άμεσα συνεδρίαση για το επίμαχο ζήτημα με κλήση της Προέδρου της Αρχής, Άννας Ζαΐρη.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Τασία Χριστοδουλοπούλου αιφνιδίασε με την αντίδρασή της, καθώς όταν ο Γιάννης Τραγάκης διατύπωσε το αίτημα της ΝΔ, απάντησε ότι «είναι προεκλογική περίοδος και είτε πρόκειται για σκάνδαλο είτε για συμψηφισμό σκανδάλων πρέπει με απόλυτη διαφάνεια όλα να διερευνηθούν».

Η κ. Χριστοδουλοπούλου μάλιστα τόνισε λόγω προεκλογικής περιόδου «θα λέω σε όλα ναι, και το Θεό να θέλετε θα τον καλέσω» επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως μετά τις 15 Απριλίου θα κληθεί και το ΕΣΡ για να συνταχθεί ειδική έκθεση για τα fake news.

Η ΝΔ είχε ήδη καταθέσει αίτημα κλήτευσης της κυρίας Ζαϊρη επισημαίνοντας: «Η άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου επί των πράξεων ή/και των παραλείψεων των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής των Ελλήνων και ειδικότερα της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 43Α, παράγραφος 2α, σχετικά με τις ειδικές μόνιμες επιτροπές της Βουλής, και 138Α παράγραφος 1, περί του ελέγχου επί ανεξάρτητων αρχών του Κανονισμού της Βουλής»…Η κλήση στην Επιτροπή της Αντεισαγγελέως ήταν απαίτηση της ΝΔ, μετά την επιστολή παραίτησης που έστειλε προϊστάμενος της Αρχής, ο οποίος ερευνούσε τις υποθέσεις του Λαυρεντιάδη και τον ρόλο του Πετσίτη στο σκάνδαλο ΔΕΠΑ, σε άλλη υπηρεσία και στον απόηχο αυτού υπέβαλε την παραίτησή του.

Μανώλης ΠετσίτηςΒουλήΕπιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας