Πολιτική|29.03.2024 07:22

Πρόταση δυσπιστίας: Η αποτίμηση των επιτελείων σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά – Οι επόμενες κινήσεις τους για τα Τέμπη

Νίκος Σβέρκος

Η ικανοποίηση στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς ήταν έκδηλη χτες το βράδυ, καθώς -όπως έλεγαν στελέχη και των δυο κομμάτων- ο στόχος της πρότασης δυσπιστίας επετεύχθη και με το παραπάνω με την παραίτηση των δύο κορυφαίων υπουργών και συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο, τα επιτελεία των δύο κομμάτων ήδη σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς το ζήτημα των Τεμπών φαίνεται πως δεν «κλείνει» για την κοινή γνώμη.

Κουμουνδούρου: Βλέπει απόλυτη ταύτιση Μητσοτάκη και Καραμανλή

Την ώρα που ο πρωθυπουργός ολοκλήρωνε την ομιλία του στο προφίλ του Στέφανου Κασσελάκη αναρτήθηκε ένα κολάζ δυο «μισών» φωτογραφιών των Μητσοτάκη και Καραμανλή με λεζάντα «η συγκάλυψη έχει πρόσωπο». Φάνηκε έτσι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα επαναλαμβάνει επίμονα πως οι δύο πολιτικοί ταυτίζονται με στόχο την συγκάλυψη των αιτιών και των ευθυνών της τραγωδίας των Τεμπών.

Όσον αφορά πάντως το ζήτημα της σύστασης προανακριτικής δύο συνεδριάσεων για τον Κώστα Καραμανλή, φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιμείνει περαιτέρω μετά την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη α συναινέσει σε αυτήν. Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, άλλωστε σε ανάρτησή του ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ θα καταθέσει άμεσα πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη, ΕΦΟΣΟΝ ο Πρωθυπουργός δεσμευθεί σήμερα ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει».

Στην Κουμουνδούρου πάντως τα κορυφαία στελέχη θεωρούν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται υπό διάλυση, γεγονός που φάνηκε και από τις κατ’ ουσίαν αποπομπές των Παπασταύρου και Μπρατάκου. Εκτιμούν πως οι παραιτήσεις των δύο υπουργών δείχνουν απόλυτη ανάμειξή του Μαξίμου με τη διαπλοκή, αλλά και ότι η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πληγεί, χωρίς ο ίδιος να είναι σε θέση να ανακόψει την πτώση του, κάτι που θα φανεί και στις προσεχείς δημοσκοπήσεις.

Νέα Αριστερά: Προσβολή στους συγγενείς των Τεμπών – Επιμένουν σε προανακριτική

Η Νέα Αριστερά θα επιμείνει στο πολιτικό αίτημα για πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με ακόμα μεγαλύτερη ζέση μετά την «κοινή γραμμή» του πρωθυπουργού με τον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Φλωρίδη, την παραίτηση του οποίου αξίωσε το κόμμα εχτές.

Αντίστοιχα όμως δεν θα υποχωρήσει από την ανάγκη σύστασης προανακριτικής επιτροπής, ιδιαίτερα τώρα που επίκεινται δικαστικές εξελίξεις με τη μήνυση που έχουν καταθέσει συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών κατά του Κώστα Καραμανλή. «Αν σε λίγες μέρες η μήνυση των οικογενειών βρίσκεται στη Βουλή θα στείλει τον κύριο Καραμανλή στην ελληνική δικαιοσύνη ή θα του προσφέρει κάλυψη εκ νέου όπως κάνει εδώ και έναν χρόνο;» ήταν το ερώτημα που έθεσε το κόμμα στην χθεσινοβραδινή του ανακοίνωση.

Στελέχη του κόμματος επισήμαιναν μάλιστα το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε επ’ ουδενί στους δύο αποπεμφθέντες υπουργούς. Ωστόσο έλεγαν με νόημα ότι το παρασκήνιο είναι πλούσιο και πως η διαπλοκή δεν «σβήνεται» με τις παραιτήσεις τους. Και υπογράμμιζαν την απόκρουση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ενδεχόμενο εξαγοράς της κυβέρνησής του από ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα. «Το είπε για τους πρώην υπουργούς του;» αναρωτούνταν χαρακτηριστικά.

ειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΣτέφανος ΚασσελάκηςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΤέμπη