Πολιτική|30.03.2024 06:50

Επιχείρηση φυγής προς τα εμπρός από την κυβέρνηση μετά από μία δύσκολη εβδομάδα: Ποια «όπλα» επιστρατεύονται για τις ευρωεκλογές

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Η τελευταία εβδομάδα ήταν δύσκολη για την κυβέρνηση καθώς υπήρξε το pressing της αντιπολίτευσης στη Βουλή για τα Τέμπη αλλά και οι παραιτήσεις των Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου. Τώρα από το Μαξίμου επιδιώκουν μια φυγή προς τα εμπρός, προτάσσοντας μια θετική ατζέντα με μέτρα όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και δίνοντας έμφαση σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας, που αποτελεί και το βασικό πονοκέφαλο των νοικοκυριών, αλλά και οι στοχευμένες παρεμβάσεις στους τομείς της υγείας και της ασφαλείας είναι δεδομένο πως πρόκειται να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του κυβερνητικού ενδιαφέροντος.

Στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές αυτό που θα τονίζεται από το κυβερνών κόμμα είναι πως χρειάζεται να δοθεί εκ νέου εντολή για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και επομένως δεν υπάρχουν περιθώρια για… χαλαρή ψήφο. Χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ευρωεκλογές, μιλώντας για τη διπλή πολιτική βαρύτητα που αποκτά η αναμέτρηση του Ιουνίου. Ειδικότερα επεσήμανε πως κρίνεται η ελληνική εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή, όπου θα υπάρξουν σημαντικές μάχες σε πολλά επίπεδα (μεταναστευτικό, άμυνα, ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, περισσότερα κονδύλια για τους αγρότες). Προσέθεσε παράλληλα πως «στην ίδια κάλπη θα ζυγιστεί προφανώς και η πολιτική σταθερότητα αλλά και η συνέχεια μιας πορείας που, παρά τις δυσκολίες, μας οδηγεί μπροστά».

Να σημειωθεί πως το επόμενο διάστημα θα πυκνώσουν οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο στην περιφέρεια όσο και σε γειτονιές της Αθήνας. Μάλιστα σήμερα πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Μοσχάτο και να συνομιλήσει με πολίτες.

Στο μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη είναι οι συζητήσεις στο Μαξίμου για τις αλλαγές που θα υπάρξουν σε επίπεδο προσώπων μετά την παραίτηση των Σ. Παπασταύρου και Γ. Μπρατάκου. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξει μια « μίνι» εσωτερική αναδιάταξη και πιθανότατα οι οριστικές αποφάσεις θα έχουν κλειδώσει μέχρι την Δευτέρα. Κρίσιμο ρόλο θα έχουν οι υπουργοί Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και Μάκης Βορίδης και οι υφυπουργοί Παύλος Μαρινάκης (είναι άλλωστε και κυβερνητικός εκπρόσωπος) και Θανάσης Κοντογεώργης. Στα ονόματα που έχουν ακουστεί για ενεργότερο ρόλο είναι επίσης ο Στέλιος Κουτνατζής και ο Μιχάλης Μπεκίρης.

Το συνέδριο της ΝΔ

Στην Πειραιώς οι κομματικές μηχανές μαρσάρουν με στόχο στην τελική ευθεία προς τις κάλπες να αυξηθεί η «γαλάζια» συσπείρωση και να περιοριστούν τυχόν διαρροές προς τα δεξιά. Από τις 5 έως τις 7 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο συμπίπτει με τα 50 χρόνια ίδρυσης του κόμματος.

Την Παρασκευή στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στο κυβερνητικό έργο αλλά και σε μια σειρά κινήσεων που δρομολογούνται το επόμενο διάστημα, τονίζοντας παράλληλα την κρισιμότητα των ευρωεκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες στο συνέδριο θα δώσουν το παρών η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μανφρεντ Βέμπερ, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και η πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου.

Την Κυριακή θα μιλήσει στο συνέδριο η γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με νέα ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι περίπου 2700 σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και πολλές θεματικές συζητήσεις (π.χ. για την άμυνα, την ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη, τις κοινωνικές υποθέσεις).

Τέμπηευρωεκλογές 2024Ούρσουλα φον ντερ ΛάιενΝέα Δημοκρατίακυβέρνησηειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκης