Πολιτική|05.04.2019 01:20

Μητσοτάκης στο OPEN TV: Ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστεί μια μεγάλη ήττα στις εκλογές

Newsroom

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή Open Mind παραχώρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο διακύβευμα των εκλογών, τη Συμφωνία των Πρεσπών, τις σχέσεις του με τη σύζυγό του Μαρέβα αλλά και τις μουσικές του προτιμήσεις. 

Διαβάστε όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στην Έλλη Στάη:

«Δεν ήμουν βέβαιος ότι κάποια στιγμή θα διεκδικούσα την πρωθυπουργία»

«Όταν ξεκινούσα την πολιτική τότε δεν μπορώ να σας πω ότι αισθανόμουν βέβαιος ότι θα έφτανα κάποια στιγμή να μπορέσω να διεκδικήσω την πρωθυπουργία της χώρας, είμαι σίγουρα πολύ πιο ώριμος, πολύ πιο κατασταλαγμένος, πολύ πιο σίγουρος γι' αυτά τα οποία θέλω να κάνω, πιστεύω όμως ότι ο πυρήνας των απόψεών μου, της αίσθησης που έχω για τη δημόσια προσφορά, για τον ρόλο της πολιτικής για τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων στα κοινά, δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ήθελα οι άνθρωποι να γνωρίσουν τον Κυριάκο, πίσω από τον Μητσοτάκη»

«Όταν ξεκίνησα τη σταδιοδρομία μου σας είχα πει και τότε ότι θα ήθελα οι άνθρωποι να γνωρίσουν τον Κυριάκο, πίσω από τον Μητσοτάκη. Όταν τώρα περπατώ στις γειτονιές και ο κόσμος με φωνάζει με το μικρό μου όνομα, αυτό για εμένα είναι μια επιβεβαίωση ότι ναι, ξεκίνησα από μια θέση πλεονεκτική, δεν το αμφισβήτησα ποτέ, αλλά νομίζω ότι έχουν πια γνωρίσει τον άνθρωπο Κυριάκο, γνωρίζουν τι θέλω να κάνω, είμαι υπερήφανος για την οικογένειά μου εξαιρετικά υπερήφανος για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για όλα όσα προσέφερε, για όλα όσα μου δίδαξε αλλά πιστεύω ότι πια είμαι ένας συνειδητοποιημένος πολιτικός, ώριμος με πολύ διάθεση να προσφέρω και οι πολίτες οι οποίοι θα προσέλθουν να ψηφίσουν, θα συνυπολογίσουν προφανώς και το επώνυμό μου αλλά δεν αισθάνομαι σε καμία περίπτωση ότι αυτό είναι ανασταλτικός παράγοντας στην παρούσα συγκυρία» είπε.

«Δεν μου προσέφερε κάποιος το κόμμα στο πιάτο

«Δούλεψα πολύ σκληρά για να φτάσω εδώ. Είχα μια εύκολη πρώτη εκλογή, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό. Μετά δεν μου χαρίστηκε κάτι όμως. Και όταν κατέβηκα να διεκδικήσω την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας σας θυμίζω ότι δεν ήμουν το φαβορί, δεν μου προσέφερε κάποιος το Κόμμα στο πιάτο, ήμουν το outsider και αγωνίστηκα πολύ σκληρά για να μπορέσω να κερδίσω τη Νέα Δημοκρατία, να κερδίσω την εμπιστοσύνη σχεδόν όλων των ΝεοΔημοκρατών και να διευρύνω την απήχηση της Νέας Δημοκρατίας» συνέχισε.

«Η καλύτερη δημοσκόπηση είναι η καθημερινή μου επαφή με τους πολίτες»

«Για εμένα η καλύτερη δημοσκόπηση είναι η καθημερινή μου επαφή με τους πολίτες και αυτό το οποίο βλέπω είναι ότι υπάρχει μια πραγματική επιθυμία για αλλαγή και μια ολοένα και αυξανόμενη προσδοκία από εμένα προσωπικά και από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό καταγράφω, αυτό κρατώ από τη δική μου επαφή από τις καλύτερες δημοσκοπήσεις που μπορώ να κάνω, που είναι οι βόλτες μου στις γειτονιές της Αθήνας και στην ελληνική Περιφέρεια» σημείωσε. 

«Δεν θα μπορούσα να μην είμαι σίγουρος για τον εαυτό μου γιατί ξέρω πολύ καλά ότι την επόμενη μέρα μας περιμένει πάρα πολύ σκληρή δουλειά και η ανάληψη αυτής της βαριάς ευθύνης για εμένα, ίσως επειδή έρχομαι από μια πολιτική οικογένεια, δεν δίνω τόσο μεγάλη σημασία ούτε στη δόξα, ούτε στα οφίτσια, ούτε στη χλιδή της εξουσίας. Τα έχω ζήσει από μικρός, τα έχω απομυθοποιήσει» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Είμαι στην πολιτική, μπήκα στην πολιτική για να κάνω τις ζωές των ανθρώπων καλύτερες, μπήκα στην πολιτική γιατί μου αρέσει να λύνω περίπλοκα προβλήματα και παίρνω ικανοποίηση όταν βλέπω αποτέλεσμα σε αυτά τα οποία κάνω. Και γι' αυτό πιστεύω τελικά ότι θα με κρίνουν οι πολίτες και γι' αυτό πιστεύω τελικά ότι θα με αξιολογήσουν και εφόσον με εμπιστευτούν και με εκλέξουν επόμενο πρωθυπουργό» συμπλήρωσε.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «26 Μαΐου έχουμε εκλογές, έχουμε ευρωεκλογές, έχουμε περιφερειακές εκλογές, έχουμε δημοτικές εκλογές και η κάλπη των ευρωεκλογών θα είναι η πρώτη φορά, μετά από τέσσερα χρόνια που οι πολίτες θα μπορέσουν να εκφραστούν πολιτικά οι πολίτες και η ψήφος σε αυτή την κάλπη θα στείλει διάφορα μηνύματα»

Οι εκλογές θα είναι μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση

«Θα είναι ένα μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό, θα είναι ένα μήνυμα του ποιος μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια την Ελλάδα σε μια Ευρώπη που αλλάζει, άρα και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές έχουν σημασία και οι θέσεις μας για την Ευρώπη έχουν σημασία και ναι, κα Στάη, θα είναι και μια γέφυρα για την επόμενη εθνική αναμέτρηση. Άρα θα είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε όχι για το χτες -αυτό με ενδιαφέρει λίγο- αλλά για το αύριο αυτής της χώρας και εκεί πιστεύω ότι έχουμε πολλά να πούμε στους Έλληνες πολίτες συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Απαντώντας για το που τοποθετεί τον εκλογικό πήχη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «πήχη βάζουν οι άλτες του ύψους ή του επί κοντό, θέλω μια μεγάλη νίκη και νομίζω το βράδυ των εκλογών θα καταλάβουμε μια μεγάλη νίκη, μία ευρεία νίκη, μια νίκη η οποία θα σηματοδοτήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά ως προοπτική διακυβέρνησης έχει τελειώσει, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και μια ψήφος εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία για την επόμενη μέρα. Δεν έχω αυταπάτες για τη σημασία, την πολιτική σημασία αυτών των ευρωεκλογών. Έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία λαμβάνοντας υπόψη ότι έρχονται σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά από την τελευταία αναμέτρηση και λίγους μήνες, ενδεχομένως και ταυτόχρονα με τις εθνικές εκλογές».

«Θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και αυτοδύναμος μπορώ να είμαι… Προφανώς μεταξύ αυτοδυναμίας και μη αυτοδυναμίας δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος θα διάλεγε το δεύτερο, αλλά αυτό το οποίο έχω πει είναι ότι και αυτοδύναμος να είμαι, θα ήθελα να μπορώ να διαμορφώσω ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις. Και όταν λέω πολιτικές συγκλίσεις μην πάει αμέσως το μυαλό σας, σε κάποια συγκυβέρνηση, θέλω να μπορώ να διαμορφώσω στη Βουλή ευρύτερες στηρίξεις για σημαντικές πολιτικές παρεμβάσεις οι οποίες για εμένα είναι ιδιαίτερα σημαντικές» συμπλήρωσε.

«Θα σεβαστούμε το εκλογικό αποτέλεσμα»

Σε άλλο σημείο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι «θα σεβαστούμε το εκλογικό αποτέλεσμα αυτό είναι αυτονόητο. Οι πολίτες θα στείλουν το δικό τους μήνυμα για το πώς αντιλαμβάνονται τη διακυβέρνηση της επόμενης μέρας. Θα συνεργαστούμε με τις φιλοευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις, που πιστεύουν ότι η χώρα χρειάζεται μεγάλες αλλαγές».

Να μην οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερες εκλογές

«Μετά τις εκλογές τα πράγματα θα είναι πολύ καθαρά. Και αυτό το οποίο πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία και νομίζω ότι εκεί όλοι θα αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες, είναι να μην οδηγηθεί ο τόπος σε νέα εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική. Διότι αυτό θα σημαίνει δυο πράγματα: πρώτον θα σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα μια παρατεταμένη περίοδο αστάθειας που δεν τη χρειάζεται η χώρα και θα σημαίνει επίσης ότι σε αυτό το ενδεχόμενο, το δεύτερο Κόμμα εφόσον είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο Κόμμα, θα ξαναμπεί στο παιχνίδι της συζήτησης» υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Εγώ δεν θέλω να τελειώσω κανέναν και μακριά από εμένα αυτές οι λογικές. Ήταν λογικές διχαστικές, ήταν λογικές που τροφοδότησαν με δηλητήριο την πολιτική ζωή. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησε αυτή την λογική του διχασμού με πολύ μεγάλη συνέχεια, δεν θέλω να τελειώσω κανέναν« πρόσθεσε.

«Θέλω ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστεί μια μεγάλη ήττα, όπως εμείς να καρπωθούμε μια μεγάλη νίκη. Μην μπούμε σε αυτή τη συζήτηση το τι είναι μεγάλη ήττα και το τι είναι μεγάλη νίκη» τόνισε στη συνέχεια.

Δεν διαλύουμε κόμματα και δεν απειλούμε κανέναν

«Εμείς είμαστε πολύ συνεπείς σε αυτό το οποίο κάνουμε. Για να προσχωρήσει ένας βουλευτής στη Νέα Δημοκρατία, θα πρέπει να περάσει μια παρατεταμένη περίοδο ως ανεξάρτητος βουλευτής και να κρίνουμε στη συνέχεια αν ο βουλευτής αυτός μπορεί να υπηρετήσει την κεντρική γραμμή και την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς δεν διαλύουμε Κόμματα και δεν εξαγοράζουμε κανέναν. Η κατηγορία της εξαγοράς -της πολιτικής εξαγοράς, για να μην παρεξηγηθώ» είπε ακόμη σχολιάζοντας τις μετακινήσεις βουλευτών. Θα δούμε εάν είναι στα ψηφοδέλτιά μας ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Αμυράς΄» συμπλήρωσε. 

«Η Συμφωνία των Πρεσπών πάει απέναντι στην ελληνική κοινωνία»

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «τελικά πηγαίνει απέναντι στην ελληνική κοινωνία με ένα τρόπο ο οποίος μάλιστα κούνησε το δάχτυλο σε όλους όσοι διατύπωσαν αντιρρήσεις για τη Συμφωνία αυτή. Η Συμφωνία αυτή είναι μια κακή Συμφωνία για λόγους που έχουμε εξηγήσει πολλές φορές και τα απόνερα αυτής της κακής Συμφωνίας τα βλέπουμε και σήμερα. Τι έχουμε πει ότι θα κάνουμε εμείς; Θα αγωνιστούμε για να απαλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της Συμφωνίας. Θα υποστηρίξουμε τα μακεδονικά προϊόντα, θα αγωνιστούμε να υποστηρίξουμε το brand της πραγματικής ελληνικής Μακεδονίας.

Είναι δουλειά μας να το κάνουμε αυτό, διότι σήμερα η Συμφωνία αυτή τι έκανε επί της ουσίας κα Στάη; Εκχώρησε το επίθετο μακεδονικός, την ταυτότητα τη μακεδονική κατ’ αποκλειστικότητα ουσιαστικά στη γειτονική χώρα. Έκανε ο κ. Τσίπρας κάτι, το λέω διότι συμπληρώνονται και αυτές τις μέρες, χτες αν δεν κάνω λάθος 11 χρόνια από το Βουκουρέστι. Αυτή τη Συμφωνία αν τη θέλαμε στο Βουκουρέστι θα την είχαμε εκείνη τη στιγμή. Είπαμε όχι στο Βουκουρέστι ακριβώς γιατί τα ζητήματα γλώσσας, εθνότητας, ταυτότητας είναι πάρα πολύ σημαντικά. Είναι σημαντικά για συναισθηματικούς λόγους που δεν μπορούμε να τους παραγνωρίσουμε, είναι πάρα πολύ σημαντικά για οικονομικούς λόγους».

Λαϊκιστής ο Τσίπρας

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο εάν ταυτίζει τον εθνικισμό με τον λαϊκισμό είπε πως « εθνικισμός έχει πάντα στοιχεία λαϊκισμού. Ο λαϊκισμός δεν έχει πάντα στοιχεία εθνικισμού. Άρα ταυτίζομαι όχι αμφιμονοσήμαντα, μονοσήμαντα. Δεν είπα ποτέ ότι ο κ. Τσίπρας είναι εθνικιστής, αλλά είναι λαϊκιστής, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό».

Αποτύχημαμε στη διαχείριση του προσφυγικού

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας ανέφερε πως «πήγα να σηκώσω τα χέρια ψηλά. Κοιτάξτε, στη διαχείριση του προσφυγικού, αποτύχαμε οικτρά ως χώρα. οι άνθρωποι, αν κάποιος πρέπει να πάρει Νόμπελ σε αυτή την υπόθεση είναι οι τρεις γιαγιάδες, εκ των οποίων μία δυστυχώς απεβίωσε σχετικά πρόσφατα, οι οποίες άνοιξαν τις αγκαλιές τους και τα σπίτια τους σε κατατρεγμένους ανθρώπους. Όχι αυτοί οι οποίοι διαχειρίστηκαν ευρωπαϊκούς πόρους με αδιαφάνεια και που επέτρεψαν αυτή τη στιγμή, άνθρωποι με μικρά παιδιά να ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Πείτε μου αν υπάρχει μία εξήγηση γιατί στη Μόρια ακόμα και σήμερα. Δε μπορεί να συνδεθεί η αποχέτευση της Μόριας με το βιολογικό καθαρισμό. 3,5 χρόνια τώρα υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα και οι άνθρωποι ζουν μέσα στη βρώμα. Αυτό δεν είναι ανθρωπισμός, είναι κυνισμός και είναι και απαράμιλλη ανικανότητα».

Σκανδαλολογία

«Θα ήταν άδικο για την πολιτική μας ζωή, εάν επιμείνουμε σε μια αντιπαράθεση η οποία στέκεται μόνο σε σκάνδαλα, υποτιθέμενα σκάνδαλα. Και νομίζω η καλύτερη απάντηση σε αυτό, είναι μια μεγάλη φυγή προς τα μπροστά.» είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα σκάνδαλα που έχουν δει το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας. «Αν κάτι έχουν καταλάβει οι πολίτες είναι ότι σκάνδαλα ανασύρονται ανά περίπτωση ανάλογα με τη δυσκολία στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση. Αυτό νομίζω ότι όλοι το καταλαβαίνω και γι’ αυτό νομίζω ότι κωφεύουν και λίγο σ’ αυτές τις υποθέσεις. Τώρα για τα υπόλοιπα σκάνδαλα που εμπλέκουν κυβερνητικά στελέχη, εγώ δε θα πω τίποτα. Ας κάνει η δικαιοσύνη τη δουλειά της σωστά, έχουμε ήδη αρκετές ενδείξεις ότι εδώ δεν υπάρχουν απλά υποψίες, υπάρχουν διαδρομές χρήματος, θα τα ερευνήσει η Δικαιοσύνη, θα βγάλει τα συμπεράσματά της» συνέχισε.

Novartis

Αναφορικά με την υπόθεση Novartis ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «σκευωρία». «Μα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι σκευωρία. Εδώ μιλάμε ότι βγήκαν και μας είπαν για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από σύστασης του νεοελληνικού κράτους, μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί τίποτα, περιμένω τη Δικαιοσύνη με μεγάλη καθυστέρηση να πω, να μας πει επιτέλους τί έχει βγει σε αυτή την υπόθεση» είπε ενώ συνέχισε λέγοντας πως «δεν μπορώ να είμαι σίγουρος γι’ αυτό, αλλά ως προς την ένταση, ως προς την πολιτική εκμετάλλευση, ως προς τον τρόπο με τον οποίο ενεπλάκη για να κρεμαστούν δέκα άνθρωποι στα μανταλάκια για να γυρίσω πίσω στη δικαιοσύνη, βέβαια είναι σκευωρία. Είναι ένα κατασκεύασμα. Αυτό δε σημαίνει, προς θεού, ότι δεν υπήρχε σκάνδαλο Novartis. Ή δε σημαίνει a priori ότι όλοι είναι εξ ορισμού αθώοι. Αλλά σ’ αυτή τη χώρα σας παρακαλώ επιτέλους, υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητος. Και το να βρίσκεται ξαφνικά Υπουργός έξω από το Μαξίμου ν’ ανακοινώνει πράγματα, να υπάρχει γνώση της δικογραφίας, να διαρρέει η δικογραφία, αυτές είναι πρακτικές παρακράτους. Και επειδή οι πολίτες το έχουν αντιληφθεί, γι’ αυτό και δεν τους πολυενδιαφέρουν τα θέματα αυτά . εμένα όμως που μ’ ενδιαφέρει η ποιότητα της δημοκρατίας μας, οφείλω αυτά τα ζητήματα να τ’ αναδείξω».

«Ο τελικός ενορχηστρωτής αυτής της προσπάθειας είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Με τον κ. Τσίπρα πρέπει να συνομιλώ. Και να σας πω κάτι; Δε μ’ ενδιαφέρει και τόσο πολύ να συνομιλώ με τον κ. Τσίπρα, διότι μ’ ενδιαφέρει να συνομιλώ με την κοινωνία. Αλλά εγώ τον κ. Τσίπρα βλέπω υπεύθυνο γι’ αυτή την προσπάθεια. Αυτός πήγε στη Βουλή, αυτός δρομολόγησε τις πολιτικές εξελίξεις» συμπλήρωσε.

Ο Τσίπρας επέλεξε τον Κόκκαλη για λόγους που μόνο εκείνος ξέρει

Σχολιάζοντας την επιλογή του Πέτρου Κόκκαλη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «ήταν μία συνειδητή επιλογή του κ. Τσίπρα για λόγους που μόνο ο ίδιος μπορεί να γνωρίζει».

Πολιτικό κόστος

Αναφερόμενος στην πολιτική του διαδρομή ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «ήταν μια όμορφη διαδρομή με πολλές δυσκολίες. Είχα κόστος και στην προσωπική μου ζωή.  Πέρασα αρκετά χρόνια σε διάσταση με τη σύζυγό μου και ένας από τους λόγους ήταν ότι δεν μπορέσαμε και οι δυο ενδεχομένως να διαχειριστούμε τις πιέσεις της πολιτικής, της οικογένειας. Ευτυχώς είμαστε πολύ χαρούμενοι που ξαναβρήκαμε μια νέα και πιστεύω πολύ πιο υγιή ισορροπία. Οι προσωπικές επιθέσεις είναι μέσα στο παιχνίδι, στην πολιτική».

Μουσικές προτιμήσεις

Κλείνοντας τη συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε από την Έλλη Στάη για το αν υπάρχει ιδιωτικότητα στη ζωή του αλλά και για τις μουσικές του προτιμήσεις.«Δεν είναι εύκολο, αλλά από την άλλη είναι μέρος της δουλειάς μας και είναι και ωραίο πολλές φορές, διότι είχαμε βγει με τη σύζυγό μου και την κόρη μου, περπατήσαμε δυο βράδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πήγαμε και ακούσαμε λίγη ωραία μουσική. Άκουσα τον Μαχαιρίτσα και τον Πορτοκάλογλου. Θυμηθήκαμε λίγο τα παλιά. Τα εφηβικά μας χρόνια. Προφανώς υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει να φωτογραφηθεί μαζί σου. Υπάρχουν και άλλοι που θα ακούσεις κάποια γκρίνια, κάποια μουρμούρα, κάποια αποδοκιμασία. Αυτό είναι μέρος της ζωής και της πολιτικής. Ξεκλέβει κανείς λίγες τελείως προσωπικές στιγμές. Λίγο αθλητισμό. Λίγο διάβασμα, αλλά σίγουρα σήμερα δεν υπάρχουν πια όρια. Τα όρια μεταξύ ιδιωτικής ζωής και δημόσιας ζωής είναι πολύ δυσδιάκριτα.

Open TVΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα ΔημοκρατίαΑλέξης Τσίπρας