Πολιτική|04.04.2019 21:59

«Πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ ΝΔ και υπουργείου Πολιτισμού για ΚΑΣ

Αναστασία Κουκά

Πόλεμο δηλώσεων μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού πυροδότησε η πρόσφατη παρέμβαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) σχετικά με την επένδυση της Cosco στο Λιμάνι του Πειραιά και την κήρυξη μέρους της πόλης ως αρχαιολογικού χώρου.

Παρά το γεγονός ότι γνωμοδότηση ήταν θετική και συνοδευόταν από κάποιες παρατηρήσεις οι οποίες όμως δεν μπλοκάρουν την επένδυση – στη χειρότερη περίπτωση είναι πιθανόν να προκαλέσουν κάποιες καθυστερήσεις – η αξιωματική αντιπολίτευση επιτέθηκε στην Κυβέρνηση κατηγορώντας την για «ιδεοληψίες που ταλαιπωρούν την Ελλάδα»

«Το ΚΑΣ προέβη στον εξωπραγματικό ισχυρισμό ότι σχεδόν ο μισός Πειραιάς είναι αρχαιολογικός χώρος. Το ΚΑΣ, όμως, το διορίζει η κυβέρνηση και επομένως εκείνη είναι υπόλογη για τις γνωμοδοτήσεις του που υπονομεύουν κάθε οικοδομική δραστηριότητα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν άλλο να ταλαιπωρούν την Ελλάδα. Η Νέα Δημοκρατία θα διασφαλίσει την υλοποίηση επενδύσεων που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας και θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά η δήλωση της εκπροσώπου τύπου της Ν.Δ., Σοφίας Ζαχαράκη.

Η απάντηση ήρθε αργά το απόγευμα από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ: «Είναι μεγάλο το ατόπημα της Νέας Δημοκρατίας που χρησιμοποιεί τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την αυτονοήτως αναγκαία οριοθέτηση και κήρυξη αρχαιολογικού χώρου στον Πειραιά, προκειμένου να κάνει μικροπολιτική σχετικά με την επένδυση της Cosco και την οικονομική δραστηριότητα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Το ΚΑΣ δεν είναι ούτε «αριστερό» ούτε «δεξιό». Απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες και είναι ένα σοβαρό και υπερκομματικό όργανο που στάθηκε στο ύψος του με τη γνωμοδότησή του, η οποία εγκρίνει υπό όρους το αρχικό αναπτυξιακό πρόγραμμα και τη μελέτη διαχείρισης (επενδυτικό master plan) του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς».

Και καταλήγει η υπουργός: «Η ΝΔ συστηματικά προσπαθεί να πολιτικοποιήσει το ζήτημα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς αλλά δεν καταλαβαίνω πώς από τη μια κόπτεται για την Ιστορία της χώρας και από την άλλη θέλει να τη σβήνει, πριμοδοτώντας μια επιθετική και αυθαίρετη οικοδομική και επενδυτική δραστηριότητα».

Σε παρόμοιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστα Στρατή ο οποίος τόνισε το πρωί, στην ΕΡΤ1 ότι «με την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου θωρακίζεται θεσμικά το master plan του ΟΛΠ, το οποίο εγκρίθηκε από το ΚΑΣ με κάποιους όρους για την προστασία και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων που συνηθίζονται σε όλα τα μεγάλα έργα και πως «η επένδυση στο λιμάνι θα προχωρήσει χωρίς εμπόδια».

Απαντώντας δε στη Νέα Δημοκρατία ο κ. Στρατής υπογράμμισε: «Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, είναι έγκριτοι επιστήμονες, πρόσωπα με κύρος, είναι πολλά χρόνια στο ΚΑΣ, πολλοί επί προηγούμενων κυβερνήσεων.

Μάλιστα, για κάποιους από αυτούς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μιλήσει θετικά, αναγνωρίζοντας και προβάλλοντας το έργο τους.

Πρόκειται για ένα συμβούλιο που έχει αποδείξει διαχρονικά ότι προστατεύει και αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας βρίσκοντας τις σωστές ισορροπίες σε σχέση με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη» κατέληξε ο Υφυπουργός Πολιτισμού».

λιμάνι Πειραιάυπουργείο ΠολιτισμούΝέα ΔημοκρατίαΚΑΣ