Πολιτική|05.04.2019 08:32

ΕΕΔΑ: Η παραίτηση, οι βολές και η αντιπαράθεση

Newsroom

Ακέφαλη µένει η προεδρία της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώµατα του Ανθρώπου, µετά την απόφαση του Γιώργου Σταυρόπουλου να υποβάλει την παραίτησή του. Ωστόσο, η παραίτηση αυτή συνοδεύτηκε από καταγγελίες από την πλευρά του τέως προέδρου, ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιχείρησε την αλλοίωση της σύνθεσης της επιτροπής.

Ειδικότερα, ο πρώην αντιπρόεδρος του Συµβουλίου της Επικρατείας σηµειώνει στην επιστολή παραίτησής του ότι «η κυβέρνηση, θέλοντας να αλλοιώσει τη σύνθεση της ΕΕΔΑ αλλά και να την καταστήσει δυσλειτουργική έως πλήρως αδρανή, προχωρεί µονοµερώς σε µια άµετρη και άκριτη προσθήκη 5 µελών από µία µόνο Κοινότητα, εκείνη των ΛΟΑΤΚΙ, και 2 ακόµη µελών, εκτός από το ήδη υφιστάµενο µέλος, από άλλη, την Κοινότητα των Ροµά, κατά παράβαση κάθε αρχής ισότητας έναντι των λοιπών φορέων προστασίας των δικαιωµάτων που είναι ήδη µέλη της ΕΕ∆Α και διαθέτουν µόνο µία ψήφο στην Ολοµέλειά της».

Μάλιστα επεσήµανε ότι η νοµοθέτηση προχώρησε χωρίς δηµόσια διαβούλευση, χωρίς ποτέ, από πριν, η κυβέρνηση να ενηµερώσει την ΕΕ∆Α, τονίζοντας ότι η προσθήκη των νέων µελών έγινε µονοµερώς και χωρίς να ακουστεί η θέση της Ολοµέλειας της επιτροπής, η οποία ήταν αντίθετη. «Τα δικαιώµατα του ανθρώπου δεν ιεραρχούνται. Βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και προστατεύονται ισότιµα όταν προσβάλλονται.

Η Κοινότητα των Ροµά φυσικά πρέπει να εκπροσωπείται στην ΕΕ∆Α, όπως και η Κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ. Ως προς την πρώτη αλλά και ως προς τη δεύτερη Κοινότητα, η ΕΕ∆Α έχει ήδη συµβάλει αποφασιστικά στην ανάδειξη των προβληµάτων τους (...). Η υπερβολικά µεγάλη όµως, ευνοϊκή µεταχείρισή τους σε βάρος όλων των άλλων υπερασπιστών των δικαιωµάτων του ανθρώπου προσβάλλει τους δεύτερους, αλλά και υποβαθµίζει το κύρος της ίδιας της Εθνικής Επιτροπής, αλλοιώνει άκριτα τη σύνθεσή της και θίγει την ανεξαρτησία της.

Η τελευταία κυβερνητική ενέργεια ήταν η τελευταία πράξη µιας αδιάφορης και συχνά απαξιωτικής στάσης των εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας απέναντι στην ΕΕ∆Α, µε ελάχιστες, µόνο, λαµπρές εξαιρέσεις» καταλήγει στην ανακοίνωσή του, η οποία πυροδότησε συγκρούσεις κατά τη συνεδρίαση της Ολοµέλειας της Βουλής. Πιο συγκεκριµένα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, κάλεσε τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, ∆ηµήτρη Τζανακόπουλο, να αποσύρει τις επίµαχες διατάξεις, επισηµαίνοντας πως το Ευρωπαϊκό ∆ίκτυο έχει στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, στην οποία κάνει λόγο για παραβίαση των Αρχών των Παρισίων.

Διάψευση

«∆εν ξεκινάµε καλά. ∆εν υπάρχει λόγος για τέτοιου είδους πολιτική αντιπαράθεση» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Τζανακόπουλος και συµπλήρωσε: «Οι Αρχές των Παρισίων λένε κάτι απλό, ότι η σύνθεση της επιτροπής πρέπει να καθορίζεται µε συνταγµατική ή νοµοθετική διάταξη για να υπάρχει εγγύηση ανεξαρτησίας. ∆εν καθορίζεται µε απόφαση της κυβέρνησης, αλλά µέσα από τη νοµοθετική διαδικασία». Επίσης ο υπουργός διέψευσε τις καταγγελίες του κ. Σταυρόπουλου λέγοντας πως έγινε σχετική διαβούλευση, από την οποία ο τέως πρόεδρος επέλεξε να απέχει, αλλά και ότι η επιτροπή κατά παράβαση των κανονιστικών κειµένων θεωρούσε πως θα συµπληρώνει η ίδια τα µέλη της. Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν∆, Γεώργιος Γεωργαντάς, έκανε λόγο για παρέµβαση που οδηγεί σε υπερεκπροσώπηση και επεσήµανε ότι σε λίγες µέρες (19 Απριλίου) πρόκειται να γίνουν αρχαιρεσίες στην επιτροπή και το γεγονός ότι δροµολογείται αλλαγή της σύνθεσής της τόσο κοντά στις εκλογές, προκαλεί όχι µόνο εντυπώσεις αλλά και ανησυχίες για λόγους σκοπιµότητας.

Των Κατερίνας Τζαβάρα, Σοφίας Σπίγγου

Γιώργος ΣταυρόπουλοςΕΕΔΑ