Πολιτική|04.04.2024 06:15

Κασσελάκης: Στροφή στο ρεαλισμό για τον εκλογικό στόχο - Με ατζέντα Τεμπών και διαρροής email μέχρι τις ευρωεκλογές

Νίκος Σβέρκος

Να έρθει δεύτερος, με ποσοστό μεγαλύτερο του 17% και με όσο το δυνατόν μικρότερη διαφορά από τη ΝΔ είναι πλέον ο σαφής στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για τις προσεχείς ευρωεκλογές. Στο μεταξύ, μέχρι αύριο θα είναι ανοικτή η πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εγγραφούν τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος, που σκοπεύουν να ψηφίσουν στις προκριματικές εκλογές.

Σε ρεαλιστική γραμμή για τον πήχη των ευρωεκλογών

Ο τριπλός στόχος, που σχετίζεται τόσο με το ποσοστό που θα συγκεντρώσει αλλά και με τη θέση στην οποία θα καταταγεί, ήρθε μετά από τη διγλωσσία που εμφάνισε ο Στέφανος Κασσελάκης από τη μία και τα υπόλοιπα στελέχη από την άλλη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Κυριακή, σε ερώτηση που του τέθηκε αν ο στόχος των ευρωεκλογών είναι η δεύτερη θέση, είχε απαντήσει (Alpha): «Όχι, στόχος είναι η μεγάλη ανατροπή. Πραγματικά, το πιστεύω, υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα στο περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή».

Ωστόσο, το βράδυ της Τρίτης και αφού είχαν προηγηθεί δηλώσεις στελεχών που έθεταν ως στόχο τη δεύτερη θέση, ο Στέφανος Κασσελάκης διευκρίνισε ότι «απόλυτη ανατροπή θα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι υπάρχει ένα νέο μονοπάτι προοδευτικής διακυβέρνησης στον τόπο. Για εμένα είναι σημαντικό να φανεί, τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο, ότι έχουμε αναταχθεί, ότι έχουμε μπορέσει να συσπειρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στο αποτέλεσμα». Έθεσε δε ως αριθμητικό στόχο την υπέρβαση του ποσοστού που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εθνικές εκλογές, δηλαδή το 17%.

Η πιο ρεαλιστική προσέγγιση του στόχου του ΣΥΡΙΖΑ κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς τα δημοσκοπικά δεδομένα δεν προμηνύουν ανατροπή στον νικητή των ευρωεκλογών. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν πτώση στα ποσοστά της ΝΔ και γι αυτό συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη θεωρούν πως η προσθήκη του στόχου για μείωση της διαφοράς με τη ΝΔ μπορεί να δώσει καλύτερες προοπτικές στην Κουμουνδούρου.

Προβληματισμός για τις διπλές εκλογές

Ωστόσο, η προσαρμογή σε πιο νηφάλιες εκτιμήσεις θέτει εν αμφιβόλω το έτερο αίτημα που διατύπωσε ο Στέφανος Κασσελάκης προ ημερών, εκείνο της διενέργειας διπλών εκλογών. «Τι εξυπηρετεί το αίτημα να διενεργηθούν διπλές εκλογές όταν ο στόχος είναι πλέον η δεύτερη θέση και όχι η πρώτη;» είναι το εύλογο ερώτημα, με την Κουμουνδούρου δια στόματος Βούλας Κεχαγιά να δείχνει και σε αυτό το σημείο σημάδια μετατόπισης.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ  είπε, μιλώντας στο Talk Radio, πως «στη διάρκεια αυτού του δεκαμήνου έχουν επισυμβεί τόσα πολλά γεγονότα στην χώρα που θα πρέπει η κυβέρνηση, όπως και τα άλλα πολιτικά κόμματα, να ξανακριθεί», ωστόσο σημείωσε πως «όλοι θα κριθούν είτε στις ευρωεκλογές είτε σε ενδεχόμενες διπλές εκλογές τις οποίες αντιλαμβανόμαστε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να διενεργήσει για τους δικούς της λόγους».

Δεν λείπουν πάντως στελέχη της Κουμουνδούρου που θεωρούν ότι το αίτημα για διπλές εκλογές ήταν βεβιασμένο, καθώς προέκυψε κατά την προσπάθεια του Στέφανου Κασσελάκη να υπερακοντίσει και να κλέψει τις εντυπώσεις από το ΠΑΣΟΚ που πρωταγωνίστησε με το αίτημα για πρόταση δυσπιστίας με αφορμή το μονταρισμένο υλικό των συνομιλιών πριν την τραγωδία στα Τέμπη.

Με Τέμπη και email το μενού των ευρωεκλογών

Στην Κουμουνδούρου πάντως δεν πρόκειται να πάψουν να φέρνουν στο προσκήνιο μέχρι την κάλπη του Ιουνίου τα θέματα των Τεμπών και της διαρροής email και στοιχείων επικοινωνίας εκλογέων του εξωτερικού από το Υπουργείο Εσωτερικών. Όσον αφορά το πρώτο ζήτημα, εχτές ήταν προσκεκλημένοι της ευρωβουλευτή Έλενας Κουντουρά η Μαρία Καρυστιανού, επικεφαλής συλλόγου συγγενών θυμάτων της τραγωδίας, και ο Κώστας Γενηδούνιας, πρώην πρόεδρος του σωματείου των μηχανοδηγών στους σιδηροδρόμους.

Παράλληλα ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων, Κωνσταντίνο Μενουδάκο, ενώ παρών ήταν και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε διεύρυνση των ερευνών για το αν έχουν διαρρεύσει και δεδομένα άλλων εκλογέων, ενώ φαίνεται ότι έχει επιλέξει να υποβαθμίσει τα περί αδιάβλητου των εκλογών. Ξεκαθάρισε (SKAI) ότι δεν πρόκειται να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, λέγοντας «δεν έχω κανένα σκοπό να αρνηθώ το αποτέλεσμα και δεν το φοβάμαι κιόλας».

ΤέμπηΕυρωεκλογέςευρωεκλογές 2024Στέφανος ΚασσελάκηςΣΥΡΙΖΑ