Πολιτική|03.04.2024 20:48

Σοφία Ζαχαράκη: «Όχι» στη νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία»

Αλέξανδρος Διαμάντης

«Όχι» στην αναγνώριση της γυναικοκτονίας ως νομικού όρου είπε η κυβέρνηση, με την Σοφία Ζαχαράκη να αρνείται να υιοθετήσει την τροπολογία που κατάθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά. Την ίδια ώρα, όμως, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη για ένα διακομματικό διάλογο. Σύμφωνα με την κυρία Ζαχαράκη, η κατάσταση με τις γυναικοκτονίες στη χώρα αποτελεί λόγο για μια ριζική αντιμετώπιση, ουσιαστική, βαθιά και σίγουρα όχι νομική, με συμβολικές διατάξεις σε ένα κατεξοχήν κανονιστικό κείμενο, όπως είναι ο ποινικός κώδικας. Συνεπώς η Υπουργός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ποινικό δίκαιο δεν μπορεί να διαπνέεται από διατάξεις χωρίς κανένα έννομο δικονομικό αποτέλεσμα.

Λέγοντας ουσιαστικά «όχι» στην πρόταση των κομμάτων της Αριστεράς υποστήριξε ότι το πλέον σημαντικό είναι να «χρησιμοποιούμε τον όρο γυναικοκτονία, και το κάνουμε, αλλά στον ποινικό κώδικα, με την πρόσφατη αλλαγή έχουμε την απόλυτη κάλυψη της απώλειας ζωής με την υψηλότατη των ποινών». Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας υπογράμμισε ακόμα ότι το ελάχιστο που έχουμε να κάνουμε ως Πολιτεία είναι να απέχουμε από δημιουργία εντυπώσεων ή και τεχνάσματα μιας μικροπολιτικής διαχείρισης.

«Γιατί πρέπει να παλέψουμε για μια ενιαία πολιτική και κοινωνική απάντηση στο πρόβλημα. Να παλέψουμε έτσι ώστε να εκριζώσουμε τις αιτίες και να αλλάξουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο διαπράττονται αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα. Να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες, να στηρίξουμε αποτελεσματικά όσες βρίσκονται στη ζώνη της κακοποιητικής συμπεριφοράς και ως κυβέρνηση το κάνουμε όσο πιο συνεκτικά μπορούμε. Όλοι έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε στο να επιχειρήσουμε να διαχωρίσουμε την αξία της ζωής ή την απαξία της πράξης σε σχέση και με βάσει το φύλο», δήλωσε.

ειδήσεις τώραγυναικοκτονίαΣόφια Ζαχαράκηδολοφονία