Πολιτική|06.04.2024 06:12

Η ακτινογραφία των προκριματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι διεκδικούν θέση στο ευρωψηφοδέλτιο, τα προγνωστικά

Νίκος Σβέρκος

Σε ρυθμούς προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη του ευρωψηφοδελτίου του μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε περίπου μία εβδομάδα, την Κυριακή 14 Απριλίου, τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος θα δηλώσουν την προτίμησή τους ηλεκτρονικά ή σε κάλπες. Ποιοι υποψήφιοι συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες, από πού προέρχονται και τι αναμένει η Κουμουνδούρου από την διαδικασία.

Η διαδικασία και ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ

Οι προκριματικές εκλογές είναι οι πρώτες που θα διεξαχθούν με υβριδικό τρόπο, ήτοι τόσο ηλεκτρονικά όσο και με κάλπη. Την Παρασκευή έκλεισε η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία όσοι και όσες ενδιαφέρονταν να ψηφίσουν ηλεκτρονικά έπρεπε να δηλώσουν την πρόθεσή τους, ενώ καλούνταν να δηλώσουν εάν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ή προτίθενται να εγγραφούν ως φίλοι του κόμματος. Υπενθυμίζεται πως οι «Φίλοι/ες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» προβλέπονται από το καταστατικό του κόμματος και ως τέτοια νοούνται άτομα που επιλέγουν να έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο σε «δημοψηφίσματα ή προκριματικές εσωκομματικές εκλογές».

Παράλληλα για όσους και όσες επιλέξουν να ψηφίσουν την Κυριακή σε κάποια από τις κάλπες που θα στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη χώρα, δεν υπάρχει υποχρέωση να είναι ήδη μέλη του κόμματος. Τουναντίον, πολίτες που δεν έχουν εγγραφεί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εγγραφούν ως φίλοι ή φίλες, ώστε η Κουμουνδούρου να αναπτύξει σχέσεις μαζί τους.

Πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής έχει αναλάβει ο Φώτης Κουβέλης, ενώ όλα τα ονόματα των υποψηφίων ανά περιφέρεια βρίσκονται αναρτημένα στην διεύθυνση https://euroekloges.syriza2024.gr/.

Αριθμητικός στόχος για την συμμετοχή δεν διατυπώνεται από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε οι ακριβείς αριθμοί και οι ψήφοι που θα λάβουν οι υποψήφιοι και υποψήφιες αναμένεται μέχρι στιγμής να γίνουν γνωστοί μόνον τους υποψηφίους. Ορισμένοι επιτελεί της Κουμουνδούρου αρκούνται μόνον να εκφράσουν την αισιοδοξία τους για την συμμετοχή, λέγοντας πως ελπίζουν σε κινητοποίηση μηχανισμών, φίλων και γνωστών καθενός από τους 203 υποψηφίους. Θεωρείται πάντως πολύ πιθανό η συμμετοχή να είναι υποπολλαπλάσια της συμμετοχής στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόσκινο και οι πρώην βουλευτές

Αιτήσεις για να κατέλθουν υποψήφιοι στις προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διεκδικήσουν μια από τις 35 διαθέσιμες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου, κατέθεσαν περίπου 500 πρόσωπα. Αυτά πέρασαν από αυστηρό «κόσκινο» του κομματικού μηχανισμού, που περιελάμβανε απευθείας μεταξύ άλλων επαφή με τους ενδιαφερόμενους, «σκανάρισμα» των λογαριασμών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και ενστάσεις από τις κομματικές οργανώσεις μελών. Οι έλεγχοι τελικά αποδείχτηκαν ιδιαίτερα αποδοτικοί, καθώς η Κουμουνδούρου αρχικά υπολόγιζε ότι στη βάσανο των προκριματικών θα τεθούν περίπου 400 πρόσωπα. Ωστόσο, τελικά εγκρίθηκαν 203 υποψηφιότητες, καθώς κρίθηκε αναγκαίο να μην δοθεί η εντύπωση πως η διαδικασία είναι άναρχη.

Αρκετοί από τους υποψηφίους έχουν υπάρξει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ορισμένους να θεωρούν πως έχουν προβάδισμα λόγω αναγνωρισιμότητας στις περιφέρειες τους, αλλά και λόγω παλαιότερων μηχανισμών. Πρώην βουλευτές που «κατεβαίνουν» στις προκριματικές είναι οι Δώρα Αυγέρη, Άννα Βαγενά, Παναγιώτα Δριτσέλη, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Μάριος Κάτσης και Γιώργος Τσίπρας.

Παράλληλα υπάρχουν πολιτευτές και πολιτεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ που απέτυχαν στις τελευταίες εκλογές να εκλεγούν. Ανάμεσά τους βρίσκουμε τους Μάριο Αθανασίου, Τζένη Αρσένη, Ευάγγελο Αντώναρο, Σοφία Κομηνέα, Μυρτώ Κοροβέση, Δώρα Τσαμπάζη, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και Νικόλα Φαραντούρη.

Οι «διασημότητες»

Στη λίστα που δημοσιοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν ακόμα αρκετά διάσημα πρόσωπα, που έχουν συγκεντρώσει κατά καιρούς τα φώτα της δημοσιότητας. Ανάμεσά τους βρίσκουμε την πρώην ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου, τον πρώην καλαθοσφαιριστή Νίκος Παππάς, τον ψυχίατρο και πρώην στέλεχος του Ποταμιού, Δημήτρη Παπαδημητριάδη, καθώς και τους δημοσιογράφους -παρουσιαστές lifestyle εκπομπών Δημήτρη Παπανώτα και Δημήτρη Πανόπουλο.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός πως ανάμεσα στους υποψηφίους συγκαταλέγονται και πρόσωπα που έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σε παιχνίδια ριάλιτι. O Νάσος Παπαργυρόπουλος, που είχε συμμετάσχει στο “Survivor” διεκδικεί την ψήφο των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο Παναγιώτης Τσακαλάκος, που είχε κερδίσει το talent show “Greek Idol 2”.

Ασφαλή προγνωστικά δεν τολμά να ουδείς να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έμπειρα στελέχη του αδυνατούν να «ζυγίσουν» τι θα μετρήσει περισσότερο, οι μηχανισμοί ή η αναγνωρισιμότητα.

Υπενθυμίζεται πως οι νυν ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά θα συμπεριλαμβάνονται ούτως ή άλλως στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιλέξει μετά τις προκριματικές εκλογές 5 ακόμα πρόσωπα για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 42 υποψηφίων ευρωβουλευτών. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα επιλέξει και πρόσωπα που απέτυχαν στις επικείμενες προκριματικές.

κάλπεςΣτέφανος ΚασσελάκηςΣΥΡΙΖΑευρωψηφοδέλτιοειδήσεις τώραευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ