Πολιτική|07.04.2024 07:12

Συνέδριο ΝΔ: Γαλάζια…επιστράτευση για την μάχη των ευρωεκλογών - Τα «όπλα» με στόχο την αύξηση της συσπείρωσης

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Η κινητοποίηση των παραδοσιακών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές αποτελεί κεντρικό στόχο της Πειραιώς, προκειμένου να αποφευχθεί μία χαλαρή ψήφος. Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης αλλά και του κόμματος από το βήμα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας τόνισαν την κρισιμότητα της επικείμενης αναμέτρησης και επεσήμαναν πως δεν πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε νέες περιπέτειες.

Το τριήμερο συνέδριο της Ν.Δ. ολοκληρώνεται σήμερα με νέα ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος την Παρασκευή τόνισε την ανάγκη οι πολίτες να πουν «όχι» στα πειράματα και «ναι» στη σταθερότητα. Ανάλογα μηνύματα θα εκπέμψει και σήμερα απευθυνόμενος στους «γαλάζιους» συνέδρους, καθώς ουσιαστικά έχει ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος.

Ο πρωθυπουργός ξεκινά ένα μπαράζ περιοδειών όπου θα θέτει τα διλήμματα τα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στην αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου. Αύριο θα επισκεφθεί την Ρόδο, ενώ την Τρίτη αναμένεται να μεταβεί στην Θεσσαλονίκη με τη Νέα Δημοκρατία να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην Βόρεια Ελλάδα καθώς εκεί υπάρχουν και οι περισσότερες διαρροές προς τα δεξιά. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου, προκειμένου να μπορέσουν οι υποψήφιοι να ριχθούν στο κυνήγι του σταυρού (ένα μεγάλο μέρος των ονομάτων έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα).

Στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές τρία είναι τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιούν από το γαλάζιο στρατόπεδο για να πετύχουν την μέγιστη δυνατή συσπείρωση των ψηφοφόρων:

1. Πρέπει να συνεχιστεί η σταθερή πορεία της χώρας και να μην τεθούν εν κινδύνω τα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. « Στις επικείμενες ευρωεκλογές δεν πρέπει να σταλεί το λάθος μήνυμα ότι μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο πολιτικής κρίσης θα ήταν πολιτική και οικονομική οπισθοδρόμηση» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης. Προσέθεσε δε πως «όλα όσα πετύχαμε δεν ήταν αυτονόητα, τα επόμενα χρόνια θα πάμε καλύτερα, με δύο, όμως, προυποθέσεις: πρώτον το σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής και δεύτερον να υπάρχει πολιτική σταθερότητα».

2. Δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο, που θα στείλει λάθος μηνύματα. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης «δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος. Όσες φορές το εκλογικό σώμα, ο ελληνικός λαός αντιμετώπισε την ψήφο ως χαλαρή υπήρξαν συνέπειες, τις οποίες πληρώσαμε πολύ ακριβά με μεγάλο τόκο».

3.Είναι αναγκαίο να σταλούν στην Ευρώπη πρόσωπα που να μπορούν να υπερασπιστούν τις θέσεις της χώρας και να δώσουν κρίσιμες μάχες. «Πρέπει να τονίσουμε στους συμπολίτες μας πως οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί επηρεάζουν τη δικιά τους ζωή» επεσήμανε ο υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης. Ενδεικτικά ανέφερε πως αυτά για τα οποία διαμαρτύρονται οι αγρότες « είναι αυτά για τα οποία πολεμούσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να αποσυρθούν, ενώ οι πολιτικοί μας αντίπαλοι οι σοσιαλιστές και οι αριστεροί δίνανε μάχη για να διατηρηθούν; Στην Ελλάδα ήταν πάνω στα τρακτέρ και στα μπλόκα, στην Ευρώπη τους κόβανε τα λεφτά».

Έμφαση στην προβολή του κυβερνητική έργου.

Στο δρόμο προς της κάλπες της 9ης Ιουνίου από την κυβέρνηση δίνεται έμφαση στην προβολή όσων έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ενώ τονίζονται και οι πρωτοβουλίες που είναι στα σκαριά. Σχετικά μηνύματα εξέπεμψαν στο συνέδριο του κόμματος κορυφαίοι υπουργοί και η στρατηγική αυτή θα ακολουθήσει και το επόμενο διάστημα.

Σε μια σειρά σημαντικών κινήσεων που έχουν γίνει, όπως για παράδειγμα η ψήφιση του νόμου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, εστιάσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Παράλληλα σημείωσε «έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμη στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στην ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, μια αποτελεσματική και σύγχρονη αστυνομία, στη δημόσια υγεία, στη δημόσια εκπαίδευση».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως «για πρώτη φορά μετά το 1947 η Ελλάδα μεγάλωσε. Η επικράτεια της πατρίδας μας μεγάλωσε. Με τις ιστορικές μας συμφωνίες με την Ιταλία, με την Αίγυπτο, η πατρίδα μας έγινε πιο ασφαλής, με τις συμφωνίες για στρατηγική και αμυντική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη Γαλλία, με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα». Μίλησε για τον «πατριωτισμό της ευθύνης», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πορεία της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία 50 χρόνια σημειώνοντας χαρακτηριστικά «διευρυνόμαστε, δε μεταλλασσόμαστε, το μπλε μένει πάντα μπλε, δεν ξεθωριάζει»

Νέα ΔημοκρατίαΆκης ΣκέρτσοςΝίκος ΔένδιαςΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα