Πολιτική|14.04.2024 06:25

Ευρωεκλογές 2024 - Κατρίνης στο ethnos.gr: Η 2η θέση με σημαντική αύξηση ποσοστών είναι εφικτός στόχος

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ουσιαστικό και εφικτό χαρακτηρίζει τον στόχο της δεύτερης θέσης στις επικείμενες ευρωεκλογές ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνη, μιλώντας στο ethnos.gr. Σε ό,τι αφορά στις δημοσκοπήσεις, θυμίζει ότι και στις τελευταίες εκλογές υποτιμούσαν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, «υποτιμώντας την ψυχή του κόσμου της δημοκρατικής παράταξης», όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει.

Ο Μιχάλης Κατρίνης επισημαίνει ότι «ούτε στην εποχή των μνημονίων, δεν υπήρχε τέτοια απαξίωση και τόσο μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους θεσμούς και στη δικαιοσύνη», και προσθέτει ότι δεν πρέπει να περάσει η κυβερνητική μεθόδευση συγκάλυψης στο δυστύχημα των Τεμπών.

Τέλος, για τις υποκλοπές τονίζει ότι Νίκος Ανδρουλάκης, αποτελεί θύμα παρακρατικού μηχανισμού και συμπληρώνει ότι «είναι αποφασισμένος να φτάσει μέχρι το τέλος,μέχρι την πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας αλλά και του άθλιου αυτού παρακρατικού μηχανισμού. 

Ολόκληρη η συνέντευξη του Μιχάλη Κατρίνη στο ethnos.gr

Δημοσκοπικά το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να χάνει τη δεύτερη θέση. Θεωρείτε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στη στρατηγική ή η δημοσκοπική εικόνα δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα; 

Το πολιτικό πρόβλημα της χώρας δεν είναι ποιος θα πάρει τη δεύτερη θέση αλλά αν θα αποκτήσει η χώρα μια ουσιαστική αξιωματική αντιπολίτευση, αν θα τερματιστεί η σημερινή απογοητευτική εικόνα του πολιτικού συστήματος του ενάμιση κόμματος, με τη Νέα Δημοκρατία κυρίαρχη και μια αξιωματική αντιπολίτευση με καχεκτικά ποσοστά και εικόνα μικρομεσαίου κόμματος. Μια κατάσταση, δηλαδή, βολική για να εμφανίζεται ως κυρίαρχος ο κ.Μητσοτάκης. 

Η Ελλάδα, όμως, χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική πρόταση, μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη με προγραμματικές προτάσεις που θα έχουν ως σημείο αναφοράς το μέλλον και θα αφορούν τους μη προνομιούχους της εποχής μας. Αυτούς δηλαδή που είναι οι πολλοί, που είναι η νέα μεγάλη προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία η οποία αισθάνεται ότι χάνει ευκαιρίες και δικαιώματα. Αυτούς θέλει να εκπροσωπήσει το ΠΑΣΟΚ. 

Σε ό,τι αφορά στις δημοσκοπήσεις, να θυμίσω ότι και στις τελευταίες εκλογές υποτιμούσαν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, υποτιμώντας την ψυχή του κόσμου της δημοκρατικής παράταξης. Για εμάς, η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές με σημαντική αύξηση των ποσοστών μας είναι ένας στόχος ουσιαστικός και εφικτός. 

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δείχνει να χάνει σημαντικές δυνάμεις και τα ποσοστά της να πέφτουν, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Θεωρείτε ότι πλέον υπάρχει «έδαφος» προκειμένου να γίνουν πρόωρες εκλογές; 

Ο κ.Μητσοτάκης δεν πρόκειται να κάνει εκλογές, όταν μάλιστα κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο  θα του στερεί όχι μόνο την αυτοδυναμία αλλά και την Πρωθυπουργία.  Πρόωρες εκλογές μπορούν να γίνουν μόνο σε συνθήκες οικονομικής, κοινωνικής αλλά και εθνικής κατάρρευσης, πράγμα που κανείς δεν μπορεί να εύχεται. Είναι δεδομένο, πάντως, ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να αναζητά μια σοβαρή και εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης από τη στιγμή που τα αδιέξοδα εντείνονται και διαπιστώνεται η αδυναμία και η ανεπάρκεια της κυβέρνησης να δώσει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών.  Όταν μάλιστα κλονίζεται και αμφισβητείται το κράτος δικαίου τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σοβαρά. Ποτέ άλλοτε, ούτε στην εποχή των μνημονίων, δεν υπήρχε τέτοια απαξίωση και τόσο μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους θεσμούς και στη δικαιοσύνη. 

Να πάμε λίγο και στην υπόθεση των Τεμπών. Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέσει αίτημα για προανακριτική επιτροπή το ΠΑΣΟΚ θα το στηρίξει. Σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε άλλα κοινοβουλευτικά ή μη εργαλεία για την ανάδειξη της αλήθειας; 

Υπενθυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ, από τον περασμένο Νοέμβριο, κατέθεσε πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη. Η Νέα Δημοκρατία όμως είχε επιλέξει το δρόμο της συγκάλυψης.  Ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε η Εξεταστική Επιτροπή, προστατεύοντας υπουργούς της κυβέρνησης και αρνούμενη να καλέσει ουσιώδεις μάρτυρες, αποτελούν μνημείο ντροπής. 

Δεν πρέπει να περάσει η κυβερνητική μεθόδευση συγκάλυψης. Μια μεθόδευση που έχει γίνει αντιληπτή από τους πολίτες. Μια μεθόδευση  που έχει εκδώσει ήδη το πόρισμα και την ετυμηγορία, βάζει στο κάδρο των ευθυνών μόνο το σταθμάρχη και περιορίζει τις ευθύνες μόνο στο ανθρώπινο λάθος.  Από τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει, όχι μόνο για τις παραλείψεις που οδήγησαν στο δυστύχημα αλλά και για το μπάζωμα, τις μονταρισμένες συνομιλίες και πολλά άλλα, στο κάδρο των ευθυνών δεν είναι μόνο ο κ.Καραμανλής, είναι και άλλοι υπουργοί και αξιωματούχοι.  Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι θέλει τη διαφάνεια και την αλήθεια , είναι δεδομένη η ανάγκη ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης. 

Σε ό,τι αφορά τώρα την υπόθεση των υποκλοπών. Ο Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στην ΑΔΑΕ, όπου συνάντηση τον πρόεδρο της Αρχής, Χρήστο Ράμμο. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει δεσμευτεί ότι θα αποκαλύψει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Και το ερώτημα είναι θα το κάνει όποια κι αν είναι η απάντηση του κ. Ράμμου στον λόγο για τον οποίο κατέστη θύμα παρακολούθησης. Κι αυτό το λέω διότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έγινε για εθνικούς λόγους. 

Η κυβέρνηση, για τη συγκεκριμένη υπόθεση, έχει πει τα ακριβώς αντίθετα. Να υπενθυμίσω ότι η γραμμή άμυνας του κ.Μητσοτάκη , με δήλωση του στις 8 Αυγούστου 2022 ήταν ότι η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν λάθος και αν το γνώριζε ( όπως είπε), δεν θα το επέτρεπε.  Αντιλαμβάνεστε συνεπώς ότι οι άνθρωποι φάσκουν και αντιφάσκουν.  Το ζήτημα, όμως, είναι ότι μέσα και γύρω από το Μαξίμου είχε αναπτυχθεί ένα παρακρατικό δίκτυο παρακολούθησης πολιτικών αντιπάλων, υπουργών, του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων και ποιος ξέρει ποιων άλλων.  Πέρα από το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης που είχε ως έδρα την Ελλάδα και είχε εξαχθεί μάλιστα και σε αυταρχικά καθεστώτα άλλων χωρών, υπήρχε και ένα παράλληλο δίκτυο από την ΕΥΠ που έκανε παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων.  Αναρωτιέμαι Υπουργοί όπως ο κ.Χατζηδάκης που αποδεδειγμένα ήταν υπό παρακολούθηση και χαρακτηρίζονταν ως στόχοι (με κωδικούς) και έχουν ενημερωθεί σχετικά από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, δεν αισθάνονται την ανάγκη να μάθουν γιατί τους παρακολουθούσε το Μαξίμου; Ο Νίκος Ανδρουλάκης, θύμα αυτού του παρακρατικού μηχανισμού, είναι αποφασισμένος να φτάσει μέχρι το τέλος, μέχρι την πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας αλλά και του άθλιου αυτού παρακρατικού μηχανισμσμού.

ειδήσεις τώραΝίκος ΑνδρουλάκηςπαρακολουθήσειςΤέμπηευρωεκλογές 2024ΠΑΣΟΚυποκλοπέςΜιχάλης ΚατρίνηςΕυρωεκλογές