Πολιτική|14.04.2024 21:35

Ευρωεκλογές 2024: Τη Δευτέρα ο Μητσοτάκης παρουσιάζει το ψηφοδέλτιο της ΝΔ

Newsroom

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο, Δευτέρα 15 Απριλίου, στις 18:30, θα παρουσιάσει το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, στο Ωδείο Αθηνών.

Διπλή στρατηγική της κυβέρνησης - Το «φλερτ» στους κεντρώους και η επιχείρηση συσπείρωσης

Να μιλήσει σε ένα κοινό που θέλει σταθερότητα και δεν επιθυμεί να ρισκάρει επιδιώκει ο πρωθυπουργός με στόχο να αυξήσει τα ποσοστά της «γαλάζιας» συσπείρωσης. Δεν είναι τυχαία η αναφορά στο κοινό του «Μένουμε Ευρώπη» αλλά και τα καμπανάκια για τους κινδύνους που κρύβει μια ψήφος με αντισυστημικά χαρακτηριστικά.

Όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες τόσο θα επιχειρείται από τη Νέα Δημοκρατία να τονιστούν οι διαχωριστικές γραμμές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το δίλημμα που θα μπαίνει θα είναι «πρόοδος ή οπισθοδρόμηση». Από την κυβέρνηση επιχειρούν μία επικοινωνιακή φυγή προς τα εμπρός μέσα από την προβολή του κυβερνητικού έργου αλλά και την απαρίθμηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιηθούν μέχρι το 2027.

O Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει πάνω του την μάχη των ευρωεκλογών και είναι χαρακτηριστικό πως πρόσφατα επεσήμανε πως «πίσω από τον τίτλο και τα ονόματα του ψηφοδελτίου μας, κρύβονται οι δεσμεύσεις μας. Κρύβεται και κάτι ακόμα όμως, κρύβεται και το δικό μου όνομα». Μάλιστα τονίζει πως οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες για δύο λόγους: Πρώτον γιατί πρέπει να επιλεγούν τα σωστά άτομα που θα δώσουν τη μάχη για θέματα πρώτης γραμμής, όπως η εξασφάλιση περισσότερων ευρωπαϊκών κονδυλίων για τους αγρότες. Δεύτερον γιατί πρέπει να επιβεβαιωθεί η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας στην πολιτική σκηνή, ώστε να προχωρήσουν με ταχύτητα μια σειρά από τολμηρές μεταρρυθμίσεις.

Οκτώ εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές στη Νέα Δημοκρατία δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην συσπείρωση των κεντρώων ψηφοφόρων, με αναφορές στην περίοδο του 2015 και στο πως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό έκτοτε. «Καταφέραμε να γίνουμε ο φορέας, η καρδιά ενός πλειοψηφικού ρεύματος στο οποίο συνενώνονται εθνικοί πολιτικοί στόχοι, προσωπικές προσδοκίες, φιλοδοξίες για τη χώρα μας πολλών πολιτών. Έτσι έγινε και με το κίνημα «Μένουμε Ευρώπη» στα πέτρινα χρόνια της κρίσης, όταν ο κίνδυνος η Ελλάδα να εξοριστεί από την κοίτη της έφερε κοντά μας δυνάμεις της πατριωτικής ευθύνης, του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού» σημείωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Προσέθεσε πως «είναι οι ίδιες δυνάμεις και ακόμα περισσότερες που συμπαρατάχθηκαν μαζί μας στη μεγάλη επανεκκίνηση του καλοκαιριού του 2019. Είναι αυτές που δικαίωσαν την πολιτική μιας τετραετίας, τον εκλογικό θρίαμβο το 2023».

Μάλιστα, πρόσφατα σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε νέα επίθεση τόσο προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη όσο και προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «αισθάνομαι ότι βλέπω ένα remake, ξέρετε: βλέπω τον κ. Κασσελάκη και τον κ. Βελόπουλο και μου θυμίζουν πολύ τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Πολύ. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτοί κάποια στιγμή συγκυβέρνησαν. Ενώθηκαν αυτές οι δύο ετερόκλητες δυνάμεις και κυβέρνησαν τέσσερα χρόνια».

Παράλληλα βέβαια με τη μάχη για το κεντρώο ακροατήριο από τη Νέα Δημοκρατία θέλουν να αποφύγουν διαρροές προς τα δεξιά και να συσπειρώσουν τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος. Έμφαση δίνεται στην Βόρεια Ελλάδα, καθώς σε πολλούς νόμους κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ. εμφανίζουν ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά

«Θέλω να σκεφτείτε ποιοι τελικά είναι οι πραγματικοί πατριώτες; Αυτοί που έχουν εύκολο τον πατριωτισμό στα λόγια ή αυτοί που υπερασπίζονται την πατρίδα με πράξεις;» σημείωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την κυβέρνηση τονίζουν ιδιαιτέρως τις κινήσεις που έχουν γίνει για την αμυντική θωράκιση της χώρας και για το μεταναστευτικό και υπογραμμίζουν πως σε μια εποχή πολλαπλών γεωπολιτικών προκλήσεων δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα.

Έμφαση στη μεσαία τάξη

Με ένα αφήγημα σταθερότητας από την Νέα Δημοκρατία εστιάζουν στη μεσαία τάξη, που σε μεγάλο βαθμό συνέβαλε στις εκλογικές νίκες του 2019 και του 2023. Στο πλαίσιο αυτό έμφαση δίνεται σε μια σειρά θετικών μηνυμάτων από την οικονομία, όπως για παράδειγμα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις αλλά και οι μειώσεις φόρων. Ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός είπε πως η κυβέρνηση μείωσε 50 έμμεσους και άμεσους φόρους, εξαπολύοντας πυρά προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα βέβαια μπροστά μπαίνει και μία ατζέντα καθημερινότητας και βάρος δίνεται σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των πολιτών, την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και την υγεία. Για παράδειγμα, στόχος είναι να εκταμιευτεί ένα κονδύλι για να χρηματοδοτηθούν κάποια από τα απογευματινά χειρουργεία για τους πολίτες.

Αύριο θα γίνει και η επίσημη παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας, καθώς μένει να ανακοινωθούν δέκα ονόματα. Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκινήσει ένα νέο κύκλο περιοδειών, όπου θα αναφέρεται στο διακύβευμα της κάλπης.

ειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα ΔημοκρατίαΕυρωεκλογέςευρωεκλογές 2024