Πολιτική|23.04.2024 07:04

Ευρωεκλογές 2024: Μπαράζ περιοδειών Μητσοτάκη και επιστράτευση κορυφαίων υπουργών

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Να κλείσουν μέτωπα και να προσεγγίσουν ένα κοινό που μπορεί να έχει δυσαρεστηθεί από συγκεκριμένες πολιτικές και παραμένει αναποφάσιστο  θέλουν στην κυβέρνηση στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μία προεκλογική εκστρατεία νομό - νομό (όπως άλλωστε είχε κάνει και πέρσι στις εθνικές εκλογές), ενώ στη μάχη επιστρατεύονται και 12 κορυφαίοι υπουργοί προκειμένου να αυξήσουν τα ποσοστά συσπείρωσης του κόμματος.

Στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές 2024 από την κυβέρνηση εστιάζουν σε μεγάλο βαθμό σε ένα δεξιό κοινό- που μπορεί να μην είδε θετικά κυβερνητικες πρωτοβουλίες όπως το νομοσχέδιο για την ισότητα στο πολιτικό γάμο -  και στόχος είναι να αποφευχθούν διαρροές προς μικρότερα κόμματα. Να σημειωθεί εδώ πως η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση για τα  ομόφυλα ζευγάρια είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την Εκκλησία.

Από την ΝΔ σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να δοθεί συνέχεια στο συγκεκριμένο θέμα.  Στόχος άλλωστε των γαλάζιων είναι να μπορέσουν να «μιλήσουν» και σε ένα πιο συντηρητικό ακροατήριο, που ενδεχομένως είναι αναποφάσιστο.

Να σημειωθεί πως όπως έγινε χθες γνωστό ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο την Παρασκευή θα επισκεφθούν δομές της αρχιεπισκοπής στο Δήλεσι, κίνηση που έχει τον δικό της συμβολισμό. Χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αναφερόμενος σε επίθεση κατά πολιτικών προσώπων με αφορμή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, υπογράμμισε πως «η Εκκλησία  δεν εκδικείται. Αγαπάει αλλά δε φεύγει απ’ τη θέση της».  Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η συνάντηση  που θα έχει σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, μια επίσκεψη που χαρακτηρίζεται «εθιμοτυπική» , ωστόσο έχει σημασία και η χρονική συγκυρία στην οποία γίνεται.

Το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε έναν κύκλο περιοδειών, όπου θα παρουσιάζει τα μεγάλα έργα που γίνονται σε τοπικό επίπεδο αλλά και το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα. Μετά την επίσκεψη του στην Μυτιλήνη την Παρασκευή (όπου μεταξύ άλλων παρέστη στην εκδήλωση παράδοσης του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου Λέσβου)  σήμερα θα μιλήσει στην εκδήλωση για την παράδοση του τμήματος Λαμία-Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65. Από την κυβέρνηση εστιάζουν σε ένα θετικό αφήγημα και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα μηνύματα από το πεδίο της οικονομίας.

Μέσα στην ημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στην παρουσίαση για την αποκατάσταση ζημιών από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias», στο Μουζάκι Καρδίτσας. Στόχος είναι να παρουσιαστούν τα όσα έχουν γίνει για την στήριξη όσων είχαν πληγεί από την κακοκαιρία και να τονιστεί  πως οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν. Παράλληλα βέβαια την κυβέρνηση ετοιμάζονται και για την θερινή περίοδο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης  αύριο θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για το πρόγραμμα «Αιγίς»,  καθώς στην κυβέρνηση υπάρχει αυξημένη επιφυλακή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πυρκαγιών το καλοκαίρι.

Ποιες περιφέρειες «αναλαμβάνουν» οι υπουργοί

Μαρσάρουν οι κομματικές μηχανές τη Νέα Δημοκρατία στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές και χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, όπου προήδρευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη σύσκεψη συζητήθηκε ο προγραμματισμός και ο συντονισμός των δράσεων  του κόμματος σε όλη τη χώρα και έγινε επισκόπηση των προετοιμασιών που έχουν γίνει για την προεκλογική περίοδο.

Μπροστά στη μάχη μπαίνουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, που θα «τρέξουν» σε  συγκεκριμένες περιφέρειες. Η επιλογή των προσώπων που έγινε  δεν θεωρείται τυχαία. Για παράδειγμα περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας – όπου υπάρχει ενίσχυση κομμάτων που κινούνται στα δεξιά –  έχουν «χρεωθεί» υπουργοί που είναι δημοφιλείς σε ένα παραδοσιακό ακροατήριο του κόμματος. Για παράδειγμα ο Νίκος Δένδιας - που είναι και ο δημοφιλέστερος υπουργός της κυβέρνησης - θα αναλάβει την Κεντρική Μακεδονία και ο Άδωνις Γεωργιάδης την Δυτική  Μακεδονία . Την  περιφέρεια  Πελοποννήσου - όπου υπάρχει επίσης σημαντικός αριθμός παραδοσιακών γαλάζιων ψηφοφόρων-  θα «τρέξει»   ο Μάκης Βορίδης (που μπορεί να μιλήσει το συγκεκριμένο ακροατήριο).

Την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου -όπου το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει τους πολίτες -  έχει «χρεωθεί»  ο Δημήτρης Καιρίδης . Την περιφέρεια Θεσσαλίας που κάθε άλλο παρά εύκολη είναι - υπενθυμίζεται πως η ΝΔ έχασε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές - θα « τρέξει»  ο Κωστής Χατζηδάκης. Στην Κρήτη , μια περιφέρεια που η Νέα Δημοκρατία θέλει να μιλήσει σε ένα ευρύτερο ακροατήριο, έχει αναλάβει ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Επίσης έχουν αναλάβει την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο Χρήστος Σταϊκούρας, την περιφέρεια  Ηπείρου ο Κώστας Σκρέκας, την περιφέρεια  Δυτικής Ελλάδας ο Λευτέρης Αυγενάκης, την περιφέρεια Ιόνιων Νήσων η Ολγα Κεφαλογιάννη, την περιφέρεια  Στερεάς Ελλάδας η Σοφία Ζαχαράκη και την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η Δόμνα Μιχαηλίδου. Στην Αττική θα υπάρξει ευρύτερη επιστράτευση των «γαλάζιων»  δυνάμεων με στόχο να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συσπείρωση των ψηφοφόρων

Το επόμενο διάστημα μικτά    κλιμάκια - στα οποία θα συμμετέχουν μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές και κομματικά στελέχη- θα οργώσουν την χώρα για να τονίσουν το διακύβευμα της επικείμενης αναμέτρησης. Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ξεκινήσει έναν κύκλο επαφών με ομάδες βουλευτών (η αρχή έγινε ήδη χθες) προκειμένου να υπάρξει κινητοποίηση, καθώς την κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να υπάρξει  χαλαρή ψήφος

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΕυρωεκλογέςειδήσεις τώραευρωεκλογές 2024Νέα Δημοκρατία