Πολιτική|25.04.2024 22:37

Μητσοτάκης: Ο πήχης της ΝΔ για τις ευρωεκλογές- Αν το αποτέλεσμά μας δεν είναι καλό η ζωή μας θα γίνει πιο δύσκολη

Αλέξανδρος Διαμάντης

Τον πήχη στο 33%, δηλαδή στο ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής τους στο ΣΚΑΪ. Την ίδια ώρα, επιτέθηκε στο κόμματά που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «γιαλαντζί πατριώτες», επανέλαβε ότι -σε ότι αφορά τα Τέμπη- θα έκανε κάποια πράγματα διαφορετικά, όχι στους χειρισμούς στο πεδίο, αλλά «στην επικοινωνία και στην ανοχή την οποία δείξαμε στις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας».

Ο στόχος των ευρωεκλογών

Πιο αναλυτικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι οι ευρωεκλογές είναι εθνική κάλπη, αλλά δεν είναι εθνικές εκλογές που εκλέγουν κυβέρνηση.« Κατά συνέπεια, το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες ευρωεκλογές για εμένα, οι οποίες μάλιστα έλαβαν χώρα και σε μία εποχή πολύ κοντά σε εθνικές εκλογές», είπε και προσέθεσε ότι ακούει τα  αιτήματα για πρόωρες εκλογές.« Είναι βέβαια λίγο παράδοξο να ζητάει κάποιος πρόωρες εκλογές όταν έχει βάλει τον πήχη στο 17% ή στο 20%, άρα αναγνωρίζει ότι θα είναι δεύτερο κόμμα και με μεγάλη διαφορά από το πρώτο. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα το οποίο εμένα δεν με αφορά», υπογράμμισε αλλά όπως είπε σε κάθε περίπτωση θα σεβαστεί την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, «απλά αν το αποτέλεσμά μας δεν είναι τόσο καλό, η ζωή μας θα γίνει λίγο πιο δύσκολη. Δεν θα καταρρεύσει η κυβέρνηση, ούτε θα προκηρυχθούν εκλογές».

Τι είπε για το επεισόδιο στη Βουλή και την ακροδεξιά

Σε ότι αφορά το χθεσινό επεισόδιο στη Βουλή ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ήταν ταυτόχρονα ανατριχιαστικό αλλά και αποκαλυπτικό. «Ανατριχιαστικό διότι δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ. Και θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Βουλής για την πολύ γρήγορη αντίδρασή του, η οποία απέδειξε ότι ο κοινοβουλευτισμός μας έχει τα θεσμικά αντίβαρα για να αντιμετωπίσει τέτοιες ακραίες συμπεριφορές», είπε και επιτέθηκε στα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας: «Ταυτόχρονα, όμως, ήταν και εξαιρετικά αποκαλυπτικό για το τι ακριβώς συμβαίνει σ’ αυτό τον χώρο της ακροδεξιάς «πολυκατοικίας». Βέβαια, ο Θεός να την κάνει «πολυκατοικία», μάλλον με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία μοιάζει αυτό το συνονθύλευμα των κομμάτων που έχουν εισέλθει στη Βουλή. Νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να αναλογιστούν πολύ προσεκτικά αν πράγματι θέλουμε εντός του εθνικού Κοινοβουλίου να εκπροσωπούνται κόμματα τα οποία πρεσβεύουν την ωμή βία -σε μια εποχή όπου όλοι συζητούμε για την καταπολέμηση της βίας- και έναν μισαλλόδοξο ρατσιστικό λόγο, ο οποίος το μόνο που κάνει είναι να εκπέμπει διχασμό και ενίοτε μίσος». Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η εμπορευματοποίηση της χριστιανικής πίστης ωσάν να υπάρχει κάποιο -πώς να το πούμε;- «χριστιανόμετρο», το οποίο θα μπορεί να μετρά την ένταση της πίστης του καθενός για να μπει κάποιος σε μία εκκλησία, σε έναν ναό για να προσευχηθεί.« Και οι συγκεκαλυμμένες απειλές, γιατί περί απειλών πρόκειται…», είπε αναφερόμενος στον Κυριάκο Βελόπουλο. Έκανε, δε, λόγο για διχαστικές δηλώσεις, συμπληρώνοντας ότι «σε  καμία περίπτωση δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τον χριστιανισμό και την πίστη. Νομίζω ότι πήραν πολύ σκληρές αλλά, θα έλεγα, σωστές και τεκμηριωμένες απαντήσεις και από την ίδια την Εκκλησία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η ΝΔ βρέθηκε απέναντι στους Σπαρτιάτες από την πρώτη στιγμή, με πράξεις, όχι με λόγια. «Άρα, η δική μας απάντηση δόθηκε με πολύ μεγάλη σαφήνεια μέσα από τις νομοθετικές ρυθμίσεις τις οποίες εμείς ψηφίσαμε, μέσα από τα υπομνήματα τα οποία εμείς καταθέσαμε. Και ναι, αισθανόμαστε σε ένα βαθμό δικαιωμένοι για το γεγονός ότι τελικά το μόρφωμα αυτό αποκλείεται από τις ευρωεκλογές», τόνισε.

Ελληνοτουρκικά

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η προσέγγιση με την Τουρκία γίνεται με τους όρους της Ελλάδας όχι με τους όρους της Τουρκίας. «Η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο καλά εξοπλισμένη, με πολύ πιο ισχυρές συμμαχίες και με αναβαθμισμένο το διεθνές της κύρος. Και, ναι, προφανώς επιδιώκουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας, χωρίς όμως να εκχωρήσουμε κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα. Από εκεί και πέρα, σίγουρα υπάρχουν μία σειρά από ταυτοτικά ζητήματα τα οποία μπορεί να επηρεάζουν τις επιλογές των πολιτών. Εγώ θα ήθελα να απευθυνθώ, 30 δευτερόλεπτα, στους πολίτες οι οποίοι μπορεί να σκέφτονται να ψηφίσουν κάποιο κόμμα στα δεξιά μας γιατί μπορεί να αισθάνονται δυσαρεστημένοι με κάποιες επιλογές της Νέας Δημοκρατίας, και να τους ζητήσω να δούνε τη μεγάλη εικόνα, την πρόοδο την οποία επιτελέσει συνολικά η χώρα», υπογράμμισε.

Ενδοοικογενειακή βία

Για την ενδοοικογενειακή βία ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι  στη μνήμη της Κυριακής, έχουμε μία υποχρέωση να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα. «Να φτιάξουμε περισσότερα τμήματα ενδοοικογενειακής βίας. Το κάνουμε. Να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερο την κοινωνία. Να αισθάνονται οι γυναίκες -που το αισθάνονται, γιατί αν δεν το αισθάνονταν δεν θα είχαμε τις καταγγελίες αυτές- ότι αν απευθυνθούν στο κράτος -δεν θα πω στην Αστυνομία- θα υπάρχει μια δομή εκεί να τις προστατεύει και να μην αδιαφορεί για αυτό το οποίο μπορεί να συμβαίνει», σημείωσε.

Τι είπε για την οικονομία

Για την κατάσταση της οικονομίας ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι ο πληθωρισμός αρχίζει να δείχνει ενδείξεις ότι υποχωρεί, όμως οι τιμές είναι 30% στο σούπερ μάρκετ, κατά μέσο όρο, πιο υψηλές από ό,τι ήταν πριν από τρία χρόνια. « Ο ανταγωνισμός λειτούργησε και στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, διότι μιλάμε πολύ για το σούπερ μάρκετ αλλά το σούπερ μάρκετ στατιστικά είναι το 22% των δαπανών ενός νοικοκυριού. Δεν μιλήσαμε καθόλου για την ενέργεια, όπου οι τιμές σε ορισμένες περιπτώσεις είναι χαμηλότερες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τι είπε για το δυστύχημα το Τεμπών

Εις ότι αφορά το δυστύχημα το Τεμπών ξεκαθάρισε ότι «μπορεί η ευθύνη να βαραίνει όλους»,  «αλλά αυτό το οποίο είχα πει και στο οποίο επιμένω είναι ότι τελικά η Δικαιοσύνη θα απαντήσει στο τι πραγματικά έγινε».«Και δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο και δεν θα πω τίποτα άλλο για το θέμα αυτό γιατί έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Και καλό είναι όλοι να έχουν εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη», είπε.

Θα διεκδικήσει και τρίτη τετραετία;

Ο πρωθυπουργός επίσης διέψευσε εκ νέου και μετ επιτάσεως τα σενάρια περί τοποθέτησής του σε ευρωπαϊκή θέση, ενώ υπαινίχθηκε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο να διεκδικήσει και τρίτη θητεία στον πρωθυπουργικό θώκο: «Πρέπει να σας πω ότι όταν ξεκίνησα την καριέρα μου δεν μπορούσα κατ’ ανάγκη να φανταστώ ότι θα φτάσω σε αυτό το σημείο. Έχω υπογράψει ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τους Έλληνες πολίτες. Με τίμησαν με ένα μεγάλο ποσοστό, με τίμησαν για μία τετραετία, θα ολοκληρώσουμε το έργο μας και θα πάμε σε εθνικές εκλογές το 2027, θέτοντας και πάλι στην κρίση των πολιτών το έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει», σημειώνει και συνεχίζει:

«Αυτή η συζήτηση για ένα ευρωπαϊκό αξίωμα μπορεί να είναι σε ένα βαθμό κολακευτική και τιμητική -δεν ακούγεται συχνά το όνομα ενός Έλληνα Πρωθυπουργού για τόσο σημαντικά αξιώματα-, δεν με αφορά καθόλου όμως».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του πρωθυπουργού ΕΔΩ

Νέα ΔημοκρατίαΕυρωεκλογέςευρωεκλογές 2024ενδοοικογενειακή βίαΤέμπηειδήσεις τώραπληθωρισμός