Πολιτική|09.04.2019 13:38

Tα επόμενα βήματα του Αλέξη Τσίπρα: Διπλή παρέµβαση πριν από τις κάλπες

Βούλα Κεχαγιά

Η χώρα µπήκε και επισήµως σε προεκλογική τροχιά και ο αγώνας που καλείται να δώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο ηµίχρονα: το πρώτο είναι οι ευρωεκλογές και το δεύτερο η εθνική αναµέτρηση. Προηγουµένως όµως η κυβέρνηση θα επιδιώξει να προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις µε κοινωνικό αποτύπωµα, στην προσπάθειά της να συγκροτήσει µια νέα προοδευτική πλειοψηφία.

Η πρώτη παρέµβαση µετά την αποδέσµευση του 1 δισ. ευρώ αφορά τη ρύθµιση για τις 120 δόσεις, που θα «ανακουφίσει» εκατοµµύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις µε οφειλές στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταµεία. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι πολιτικά είναι ο κατάλληλος χρόνος αφενός διότι ολοκληρώθηκε το νέο νοµοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και αφετέρου διότι διασφαλίστηκε η απελευθέρωση του 1 δισ. που αφορά επιστροφές από τα κέρδη των ελληνικών οµολόγων των κεντρικών τραπεζών. Οι εξελίξεις στο τελευταίο Eurogroup όµως επιτρέπουν στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει και σε ακόµη µία κίνηση όχι µόνο δηµοσιονοµικού αλλά και εµβληµατικού χαρακτήρα. ∆ηλαδή να προχωρήσει στην εξόφληση του υπολοίπου των δανείων της χώρας προς το ΔΝΤ.

Η αποπληρωµή του Ταµείου αναµένεται να ενισχύσει τη βιωσιµότητα του χρέους, αφού τα επιτόκια δανεισµού είναι πολύ υψηλότερα από αυτά µε τα οποία η Ελλάδα µπορεί να δανείζεται πλέον από τις αγορές. Συγχρόνως όµως εξοφλώντας το ΔΝΤ, η κυβέρνηση θέλει να σηµατοδοτήσει το τέλος του Ταµείου για τη χώρα και τον αποκλεισµό του από αποφάσεις που αφορούν την ελληνική οικονοµία.

Σύµφωνα µε πολύ καλά πληροφορηµένες πηγές, είναι θέµα χρόνου για την κυβέρνηση να υποβάλει αίτηµα για την αποπληρωµή των οφειλών προς το ∆ΝΤ. «Αυτό θα γίνει σύντοµα» ανέφερε στο «Έθνος της Κυριακής» αρµόδια κυβερνητική πηγή, επιβεβαιώνοντας ότι ενδεχοµένως και εντός Απριλίου να εκδηλωθεί η σχετική πρωτοβουλία. Ο Αλέξης Τσίπρας ανεβάζει τον πήχη της ευρωµάχης, καθιστώντας σαφές πως πρόκειται για µια αναµέτρηση που θα καθορίσει τις εξελίξεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Εποµένως όλες οι παρεµβάσεις του στην πορεία προς τις ευρωεκλογές θα εµπεριέχουν µηνύµατα και διλήµµατα προς τους πολίτες. Οπως, για παράδειγµα, ότι οι ίδιοι καλούνται να επιλέξουν αν επιθυµούν µια Ευρωπαϊκή Ενωση της οπισθοδρόµησης, όπου θα κυριαρχούν οι ακραίες φωνές, ή µια προοδευτική Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κατανόησης, και επίσης να απαντήσουν εάν επιθυµούν να επιστρέψουν στα µνηµόνια ή να συµµετάσχουν στο χτίσιµο µιας νέας κοινωνικής και προοδευτικής πλειοψηφίας.

Εν µέσω εντεινόµενων φηµών πως επίκεινται εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, η κυβέρνηση βλέπει πίσω από την άρνηση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει τη ρύθµιση για την άρση των τραπεζικών συναλλαγών όσων πολιτικών προσώπων ελέγχονται από την Επιτροπή µια προσπάθεια να απλώσει δίχτυα προστασίας σε στελέχη της. Για το Μαξίµου το περιεχόµενο της τροπολογίας που δεν ψήφισε τροµάζει τη Ν∆ και τον πρόεδρό της, καθώς γίνεται πλέον υποχρεωτική αυτοµάτως η άρση του τραπεζικού και χρηµατιστηριακού απορρήτου για τους πολιτικούς που ελέγχονται.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ν∆ κρύβεται επιδιώκοντας να δικαιολογήσει καταστάσεις για τις οποίες εµφανίζεται εκτεθειµένη και πιστεύει πια πως εν µέσω προεκλογικής περιόδου η πολιτική αντιπαράθεση θα κορυφωθεί µε ψευδείς διαρροές και κατασκευασµένες ειδήσεις µπροστά στην αδυναµία της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να παρουσιάσει έναν ολοκληρωµένο προγραµµατικό λόγο. Η κυβέρνηση θα επιµένει στον δρόµο προς τις κάλπες πως το µόνο που ενδιαφέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η παλινόρθωση ενός δεξιού κράτους µε ευκαιρίες µόνο για τους «άριστους», ενώ παράλληλα θα αναδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχουν στη Ν∆ στελέχη που τοποθετούνται στον χώρο της ακροδεξιάς, όπως οι κ. Γεωργιάδης και Βορίδης.

Για τη «συναλλαγή»

Το Μαξίµου, µε αφορµή τις πρόσφατες αναφορές του προέδρου της Ν∆ σε ανταλλαγή του Μακεδονικού µε τη διάσωση των συντάξεων, θα αξιώνει από τον κ. Μητσοτάκη να κατονοµάσει τους Ευρωπαίους που συµµετείχαν σε αυτήν τη συναλλαγή και να πει ξεκάθαρα και ποιοι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα -δηλαδή την ευρωπαϊκή οικογένεια της Ν∆- συµµετείχαν σε αυτήν τη συµφωνία.

Προκαλώντας συγχρόνως τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να πει, εφόσον εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Συµφωνία των Πρεσπών είναι προδοτική, αν θα την ακυρώσει. Μέσα σε αυτό το κλίµα πόλωσης ο ΣΥΡΙΖΑ θα κλείσει και το ευρωψηφοδέλτιό του, αφήνοντας για την ερχόµενη εβδοµάδα τις ανακοινώσεις για τα υπόλοιπα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν µία θέση στην Ευρωβουλή.

Κανείς δεν µπορεί να αποκλείσει εκπλήξεις, όµως αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι µετά την ανακήρυξη της υποψηφιότητάς της, η υπουργός Τουρισµού Ελενα Κουντουρά θα παραιτηθεί από το χαρτοφυλάκιό της, εποµένως µία θέση υπουργού στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να καλυφθεί από τον πρωθυπουργό

κυβέρνησηΣΥΡΙΖΑ