Πολιτική|07.04.2019 09:45

Σταμάτης Μαλέλης στο Έθνος: «Ηρθε η ώρα να αναλάβει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός»

Φώφη Γιωτάκη

Καθαρό διψήφιο νούμερο για το ΚΙΝΑΛ στις ευρωεκλογές και µεγάλες ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό από την εποµένη προβλέπει ο γραµµατέας Επικοινωνίας του κόµµατος, Σταµάτης Μαλέλης. Στόχος του ΚΙΝΑΛ, σύµφωνα µε τον στενό συνεργάτη της Φώφης Γεννηµατά, για την προεκλογική περίοδο είναι η διαφύλαξη της αυτόνοµης πορείας της παράταξης. «Οποιος παρεκκλίνει από τις οµόφωνες αποφάσεις του Συνεδρίου µας, θα υποστεί κυρώσεις» τονίζει χαρακτηριστικά και περιγράφει τις µετεκλογικές κινήσεις της ηγεσίας του Κινήµατος.

«Ηρθε η ώρα για γυναίκα πρωθυπουργό» υποστηρίζει µε νόηµα. Ο κ. Μαλέλης, που κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής στη Β’ Πειραιώς, δεν αποκλείει την «επανάληψη» των εκλογών µε απλή αναλογική – αλλά «µε ευθύνη των άλλων», εφόσον δεν υπάρξει εθνική συνεννόηση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Τέλος, απαντά στο ερώτηµα για τη στάση του ΚΙΝΑΛ στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και αναδεικνύει την προτεραιότητα της παράταξης «να χτυπήσουµε το ναζιστικό τέρας».

Κύριε Μαλέλη, το Συνέδριο τέλειωσε. Αν έπρεπε να διαλέξετε την πιο δυνατή εικόνα, θα την επιλέγατε από την πρώτη ή τη δεύτερη µέρα του Συνεδρίου;

Και γιατί; Και οι δύο µέρες ήταν πολύ δυνατές. Η πρώτη, µε την οµιλία της προέδρου, της κυρίας Γεννηµατά, που ουσιαστικά έθεσε το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούµε από τώρα µέχρι την επόµενη µέρα των εκλογών. Η δεύτερη µέρα ήταν ιδιαίτερα συγκινητική, λόγω της έντονης παρουσίας του Ανδρέα Παπανδρέου παντού. Ο Ανδρέας είναι η ψυχή µας. Ο αγώνας για µια άλλη κοινωνία, πιο δίκαιη. Για µια πατρίδα δυνατή και ανεξάρτητη. Για πολίτες υπερήφανους, που συµµετέχουν ενεργά στην πορεία της χώρας.

Και οι δύο µέρες ήταν πολύ δυνατές και νοµίζω ότι µας σηµάδεψαν όλους. Από το Συνέδριο προς τις ευρωεκλογές ποια βήµατα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε ή να αποφύγετε; Να προφυλάξουµε την αυτονοµία µας. Είµαστε διαφορετικοί, πρεσβεύουµε διαφορετικές αντιλήψεις και αυτό είναι υποχρέωση όλων να το διαφυλάξουν. Και πρέπει όλοι να αποφύγουν οποιοδήποτε κοίταγµα προς άλλη πλευρά. Εάν το κάνει κάποιο στέλεχός µας, πράγµα που δεν πιστεύω, τότε δεν κατάλαβε τίποτα από όσα έγιναν στο Συνέδριό µας. Οποιος παρεκκλίνει από τις οµόφωνες αποφάσεις του Συνεδρίου µας, όπως είπε η πρόεδρος, θα υποστεί κυρώσεις.

Αυτόνοµη πορεία, αλλά αν κάποιος αµφισβητήσει τη «γραµµή», τότε Συνέδριο. Ποιο ακριβώς µήνυµα, δηλαδή, έστειλε η Φώφη Γεννηµατά και προς ποιους;

∆εν νοµίζω ότι θα αµφισβητήσει κάποιος τη γραµµή της αυτονοµίας µας. Εάν το κάνει, είναι σαφές ότι βρίσκεται εκτός γραµµής. Αλλά και κάτι πιο σηµαντικό. ∆εν καταλαβαίνει τη στρατηγική του Κινήµατός µας να κυριαρχήσει στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Για να το ξεκαθαρίζουµε µια και καλή. Η ∆ηµοκρατική Παράταξη δεν µπορεί να γίνει ακολούθηµα κανενός. Θα πρωταγωνιστήσει και πάλι στην πολιτική ζωή του τόπου.

Κατ’ αρχάς βλέπετε βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο;

∆υστυχώς βλέπω εκλογές τον Οκτώβριο – και λέω δυστυχώς γιατί κάθε µέρα που περνάει δηµιουργούνται µεγαλύτερα προβλήµατα στη χώρα. Ο πολίτης δεν αντέχει. Πρέπει να γίνουν άµεσα εκλογές και να προκρίνουµε µια άλλη πορεία για τη χώρα.

Βάζετε συγκεκριµένο αριθµητικό στόχο για τις εκλογικές αναµετρήσεις που έρχονται; Είχατε µιλήσει για την ανάγκη διψήφιου ποσοστού στις ευρωεκλογές, αν δεν κάνω λάθος...

Ναι, είµαι σίγουρος ότι στις επόµενες εκλογές, τις ευρωεκλογές, θα έχουµε ένα καθαρό διψήφιο νούµερο. Ο προοδευτικός πολίτης επιστρέφει στην παράταξή του. Καταλαβαίνει ότι χωρίς ισχυρή προοδευτική παράταξη, που την εκφράζει το Κίνηµα Αλλαγής, η χώρα δεν µπορεί να πάει µπροστά και να κλείσει τον φαύλο κύκλο της µιζέριας. Είµαι βέβαιος ότι µετά τις ευρωεκλογές και µε βάση τα αποτελέσµατα την επόµενη µέρα θα έχουµε µεγάλες πολιτικές ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Στη µάχη του β’ γύρου για τους δήµους και τις περιφέρειες, αν δεν έχει περάσει ο δικός σας υποψήφιος, θα στηρίξετε ανοιχτά έναν υποψήφιο από τη Ν∆ ή τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα προτιµήσετε τη λογική της αυτόνοµης πορείας;

Θα κρίνουµε κατά περίπτωση στον β’ γύρο, χωρίς φυσικά σε καµία περίπτωση να επηρεάζεται η αυτονοµία µας.

Η νέα γενιά δεν θα έπρεπε να εκπροσωπηθεί στην πρώτη θέση στο Επικρατείας;

Η νέα γενιά πρέπει να εκπροσωπείται παντού. Το θέµα του ψηφοδελτίου Επικρατείας είναι αποκλειστικό της προέδρου.

Έχετε πει «ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης»; Τότε ποιος;

Φυσικά ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης. Στόχος µας είναι να πάρουµε εντολή και να κάνουµε συγκεκριµένες προτάσεις. Οι σηµαίες ευκαιρίας µας σώθηκαν. Εχω πει ότι ήρθε ο καιρός για γυναίκα πρωθυπουργό.

Εάν δεν καταστεί δυνατή η εθνική συνεννόηση, εκλογές ξανά µε απλή αναλογική;

Και εάν δεν υπάρξει συνεννόηση, την ευθύνη θα την έχουν άλλοι. Εµείς, όταν πάρουµε την εντολή, θα καλέσουµε τα άλλα κόµµατα, µε σκοπό να πετύχουµε ευρεία συναίνεση. Εάν δεν δεχτούν, ας αναλάβουν και την ευθύνη τους. Εµείς θα λειτουργήσουµε υπεύθυνα όπως πάντα.

Κατεβαίνετε στη Β’ Πειραιώς, όπου το κόµµα σας απώλεσε µεγάλες δυνάµεις στις τελευταίες εκλογές, ενώ ενισχύθηκε η Χρυσή Αυγή. Πιστεύετε ότι δίνετε µε αποτελεσµατικό τρόπο τη µάχη εναντίον της; Αρκεί µια εκδήλωση στελεχών σας, όπως κάνατε προ ηµερών στο Κερατσίνι;

Στη Β’ Πειραιώς, την περιφέρεια στην οποία είµαι υποψήφιος, δυστυχώς υπάρχει δυνατή Χρυσή Αυγή. Βασική µας προτεραιότητα, και δική µου βεβαίως, είναι να χτυπήσουµε το ναζιστικό τέρας. Πρέπει να χτυπήσουµε τη φτώχεια που εκµεταλλεύονται οι φασίστες. Πρέπει να δώσουµε προοπτική στον τόπο και στους περήφανους κατοίκους της Β’ Πειραιώς

συνέντευξηΣταμάτης ΜαλέληςΚΙΝΑΛ