Πολιτική|09.05.2024 07:11

Τι λέει η κυβέρνηση για τις κινήσεις Ράμα και Ερντογάν: Σύνθετο σκηνικό στη «γειτονιά»

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Δύσκολες ισορροπίες δημιουργούνται στην «γειτονιά» και στην Αθήνα περιμένουν να δουν πως θα κινηθούν το επόμενο διάστημα από τη μία πλευρά ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα και από την άλλη πλευρά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Να σημειωθεί πως την Κυριακή ο κ. Ράμα έρχεται στην Αθήνα για να μιλήσει σε  συγκέντρωση Αλβανών, σε μία επίσκεψη που στην παρούσα συγκυρία η κυβέρνηση θεωρεί περιττή και αχρείαστη. Μία μέρα αργότερα, τη Δευτέρα,  θα γίνει στην Άγκυρα το ραντεβού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν, σε μία συγκυρία που η γειτονική χώρα δείχνει να … ξαναθυμάται το  αναθεωρητικό της αφήγημα. 

Από την Αθήνα παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις που γίνονται στις γειτονικές χώρες και χαράσσουν την στρατηγική της επόμενης ημέρας. Ειδικότερα όσον αφορά στην άφιξη του κυρίου Ράμα στην Αθήνα από την κυβέρνηση τονίζεται προς πρόκειται για μια ιδιωτική επίσκεψη και δεν υπήρξε επίσημη πρόσκληση. Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος  έκανε λόγο για μια επιλογή «που, στην παρούσα συγκυρία, ενόψει και ευρωεκλογών, μάλλον περιττή μου φαίνεται». Παράλληλα επεσήμανε πως η κυβέρνηση δεν θα απαγορεύσει την συγκέντρωση αλλά δεν έχει και ιδιαίτερο λόγο να την διευκολύνει (σημείωση : μέχρι χθες δεν ήταν γνωστό που θα γίνει αυτή η συγκέντρωση).

Από την κυβερνητική πλευρά λένε πως υπήρξε μια τυπική ενημέρωση μόλις προχθές,  ενώ σημειώνεται πως δεν πρόκειται να γίνει κάτι χωρίς την τήρηση όλων των απαιτούμενων πρωτοκόλλων.  Να σημειωθεί εδώ πως δεν περνά απαρατήρητο πως ο κύριος Ράμα επιλέγει να έρθει στην Αθήνα λίγο πριν τις ευρωεκλογές  και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία που  συμπληρώνεται ένας χρόνος από την σύλληψη του Φρέντυ Μπελέρη.

Από την πλευρά του ο Αλβανός  πρωθυπουργός σε ανάρτηση του μίλησε για αντιδράσεις που υπήρχαν στην Ελλάδα από την αντιπολίτευση και ανέφερε πως η επικείμενη επίσκεψή του την Κυριακή «δεν σχετίζεται με τα εσωτερικά θέματα της Ελλάδας, τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ελλάδα ή οποιεσδήποτε συγκεκριμένες αφηγήσεις που μπορεί να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτικών αλλά δεν περιλαμβάνονται στην κυβερνητική ατζέντα της Αλβανίας»

Όσον αφορά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα στην κυβέρνηση  δεν έχουν αυταπάτες. Το τελευταίο άλλωστε διάστημα η τουρκική πλευρά κάνει βήματα πίσω και αυτό φαίνεται από τους αδικαιολόγητα υψηλούς τόνους για το θέμα των θαλάσσιων πάρκων, τα σχέδια για διδασκαλία της «Γαλάζιας πατρίδας» στα σχολεία και την απόφαση να λειτουργήσει ως τζαμί ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη (στο συγκεκριμένο μάλιστα θέμα πρόκειται να αναφερθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο).

Από εκεί και πέρα στο Μαξίμου εκτιμούν πως το τετ α τετ στην Άγκυρα μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για την αξιολόγηση της προσπάθειας επαναπροσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και αυτό που τονίζεται είναι πως δεν πρέπει να αναβληθεί η επίσκεψη, γιατί είναι σημαντικό να υπάρχουν ανοιχτοί  δίαυλοι επικοινωνίας και δεν πρέπει να ακυρωθούν τα βήματα προόδου τα οποία έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο.

«Προσεγγίζουμε πάντα τις συζητήσεις μας με την Τουρκία με αυτοπεποίθηση και χωρίς αυταπάτες ότι οι τουρκικές θέσεις δεν θα αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επεσήμανε δε πως «παρά ταύτα θεωρώ επιβεβλημένο και όταν διαφωνούμε οι διάδρομοι, τα κανάλια επικοινωνίας να είναι πάντα ανοιχτά και να μπορούμε να συνομιλούμε με ειλικρίνεια και όταν διαφωνούμε να διαφωνούμε χωρίς εντάσεις και χωρίς αυτό να προκαλεί πάντα κλιμακώσεις στο πεδίο, όπως δυστυχώς είχαμε δει τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια».

Στην κυβέρνηση δεν θέλουν νέα μέτωπα πριν τις ευρωεκλογές

Τριάντα μέρες απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές και στην κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να ανοίξουν νέα μέτωπα, που θα δώσουν πάτημα στην αντιπολίτευση για να εντείνει το pressing. Να σημειωθεί εδώ πως τις τελευταίες μέρες έχει αυξηθεί η κριτική από κόμματα της αντιπολίτευσης στους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα (τόσο για την επίσκεψη Ράμα όσο και για τις κινήσεις Ερντογάν). 

Στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν πως κυρίως κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την συγκυρία για να μιλήσουν σε ένα συντηρητικό ακροατήριο. Τις τελευταίες εβδομάδες στην Πειραιώς υπήρχε ικανοποίηση για την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης , καθώς φαινόταν πως είχαν ανακοπεί οι διαρροές παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος.

Δεδομένο είναι πως από την κυβέρνηση δεν θέλουν να αφήσουν περιθώριο σε κόμματα που κινούνται στα δεξιά να βγουν μπροστά με μια ατζέντα που αφορά ένα παραδοσιακό ακροατήριο. Και στο πλαίσιο αυτό θα τονίζονται από το Μαξίμου όλο και εντονότερα οι κινήσεις που έχουν γίνει για την αμυντική θωράκιση της χώρας, για το μεταναστευτικό κ.α. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε «γιαλαντζί» πατριώτες του γλυκού νερού επισημαίνοντας πως ο πατριωτισμός είναι μια δύσκολη άσκηση, η οποία αποδεικνύεται στην πράξη και όχι στα εύκολα λόγια.

Τουρκίαειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα ΔημοκρατίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΈντι ΡάμαΑλβανίαΕυρωεκλογέςΦρέντυ Μπελέρηςευρωεκλογές 2024