Πολιτική|09.05.2024 22:41

Έντι Ράμα: Από το Γαλάτσι στο ΣΕΦ και ξανά στο Γαλάτσι - Το παρασκήνιο και η στάση της κυβέρνησης

Newsroom

«Άκαιρη και αχρείαστη» χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Ελλάδα η ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν θα απαγορεύσει την επίσκεψη -ούτε όμως προτίθεται να διευκολύνει την εύρεση ενός ανοιχτού χώρου για την ομιλία του στους ομοεθνείς του.

Η κυβέρνηση ενημερώθηκε την περασμένη Τρίτη για την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού, ωστόσο, είχε πληροφορηθεί -ατύπως- αρκετά νωρίτερα και υπήρξε πολύ έντονη δυσαρέσκεια.

Από το Γαλάτσι στο ΣΕΦ και ξανά στο Γαλάτσι

Έντονο είναι και το παρασκήνιο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το OPEN.

Αρχικά, από την Αλβανία ζητήθηκε ο χώρος του Κλειστού του Γαλατσίου και δεν δόθηκε, με αποτέλεσμα η αλβανική πλευρά να στραφεί στο ΣΕΦ και αυτό γιατί φαίνεται πως υπήρχε εκτίμηση για πολύ μεγάλη συγκέντρωση Αλβανών υπηκόων, περίπου 5.000 με 6.000 άτομα.

Πριν καταλήξει στο Γαλάτσι, έγινε άλλη μια... στάση σε ανοιχτό χώρο, με τις πληροφορίες να λένε πως ζητήθηκε και η πλατεία Συντάγματος και η πλατεία Κοτζιά, με αίτημα στον Δήμο Αθηναίων -ο οποίος ζήτησε να υποβληθεί το αίτημα στη ΓΑΔΑ.

Η αλβανική πλευρά δεν απευθύνθηκε ποτέ εκεί και τελικά επέστρεψε στο Γαλάτσι, απ' όπου και δόθηκε το «πράσινο φως».

Η θέση της κυβέρνησης

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, είπε: «Πρόκειται για μία κατά τη γνώμη μου άκαιρη επίσκεψη, βεβαίως και δεν θα εμποδίσουμε βεβαίως και θα παρέχουμε όλη την ασφάλεια η οποία απαιτείται. Δεν εκτιμούμε ότι θα υπάρχει το οποιοδήποτε πρόβλημα στην επίσκεψη αυτή».

Όπως γνωστοποίησε, «τυπικώς ενημερώθηκε το υπουργείο Εξωτερικών για την επίσκεψη αυτή μόλις προχθές Τρίτη και λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα. Σε ό,τι δε αφορά τον τόπο στον οποίο θα διεξαχθεί το γεγονός, η εκδήλωση του κυρίου Ράμα, είναι ένα θέμα το οποίο αφορά την ίδια την αλβανική κυβέρνηση και την αλβανική πρεσβεία διότι πρόκειται για μία επίσκεψη ιδιωτικού χαρακτήρα».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αλβανού ομολόγου του στην Αθήνα έχει δηλώσει: «Δεν είναι μία επίσκεψη, θα έλεγα, με διμερή χαρακτηριστικά. Έρχεται, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, για να μιλήσει σε ομοεθνείς του. Έχει δικαίωμα να το κάνει. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι και αυτή είναι μια επιλογή που, στην παρούσα συγκυρία, ενόψει και ευρωεκλογών, μάλλον περιττή μου φαίνεται».

«Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορεί, είμαστε μια δημοκρατία, δεν απαγορεύουμε το δικαίωμα της συνάθροισης το οποίο είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, οπότε δεν αποδίδω και τόσο μεγάλη σημασία σε αυτή», είπε επίσης.

Για τη συγκέντρωση σημείωσε ότι «σίγουρα δεν είναι και κάτι το οποίο έχουμε κάποιο ιδιαίτερο λόγο να το διευκολύνουμε. Ούτε θα το απαγορεύσουμε ούτε θα το διευκολύνουμε».

Η απάντηση Ράμα στις αντιδράσεις

Στον Κυριάκο Μητσοτάκη, απάντησε ο Έντι Ράμα, λέγοντας πως «όπως σωστά επισήμανε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, η Ελλάδα παραμένει μια δημοκρατική χώρα όπου ηγέτες από άλλα δημοκρατικά έθνη μπορούν να την επισκέπτονται, να συναντώνται με τους συμπατριώτες τους και να τους επαινούν για τη σκληρή δουλειά τους και την πολύτιμη συνεισφορά τους όχι μόνο στη χώρα στην οποία διαμένουν αλλά και στην πατρίδα τους».

Ο Ράμα, άφησε αιχμές κατά της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα για τις πυρά που εξαπέλυσε, ενώ σημείωσε πως η επίσκεψή του, «δεν σχετίζεται με τα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας, τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα ή με συγκεκριμένα αφηγήματα που μπορεί να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτικών, αλλά δεν είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης της Αλβανίας».

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΈντι ΡάμαΓαλάτσιΑλβανίαειδήσεις τώρα