Πολιτική|11.05.2024 11:10

Μητσοτάκης: Προκλητική η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί - Προβληματισμός μετά τις εκλογές στη Β. Μακεδονία

Newsroom

Είναι καλύτερα να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάκτυλο στην σκανδάλη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την επικείμενη συνάντησή του με τον Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Τι είπε για τη συνάντηση με τον Ερντογάν

Αναφερόμενος στη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί την χαρακτήρισε ως προκλητική ενέργεια και τόνισε ότι θα ζητήσει την αντιστροφή της απόφασης.

«Η πλειοψηφία αναγνωρίζει το πόσο θετικό είναι να έχουμε διαύλους με την Τουρκία. Θέλουμε μια ειρηνική συμβίωση χωρίς εντάσεις, όπως είχαμε πριν τρία χρόνια. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν μπει σε ήρεμα νερά. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό, είναι ανταπόδοση στην αντίστοιχη του προέδρου Ερντογάν. Υπάρχει πρόοδος αλλά θα υπάρχουν εστίες εντάσεων. Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει πολιτική στις διεκδικήσεις της και η Ελλάδα θα στηρίζει πάντα τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το ζήτημα της Μονής θα είναι ένα από τα θέματα. Ήταν προκλητική ενέργεια αυτό που έγινε με την Μονή της Χώρας. Θα διερευνήσω αν γίνεται αντιστροφή αυτής της απόφασης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα από το 2019 έχει μια πολύ συνεκτική εξωτερική πολιτική. Η χώρα θα πρέπει να επενδύει ουσιαστικά στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να μην υπάρχει καν σκέψη της ελληνικής κυριαρχίας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι σε πολύ διαφορετική θέση από αυτό που ήταν. Σήμερα η Ελλάδα είναι πολύ πιο θωρακισμένη σε σχέση με την Τουρκία. Το ελάχιστο που θέλουμε είναι η εμπέδωση του καλού κλίματος. Το ζήτημα του προσφυγικού έχει επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό. Αντί για παράνομους μετανάστες έχουμε νόμιμους τουρίστες. Έχουμε 10 πύλες εισόδου στο Ανατολικό Αιγαίο. Προφανώς υπάρχουν εκκρεμότητες και δεν προβλέπω να λυθούν τα ζητήματα. Δεν μπορούμε να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Αθήνα, τόνισε ότι «κανείς δεν θα απαγόρευε σε ξένο ηγέτη να μιλήσει στους ομοεθνείς του σε μια ιδιωτική επίσκεψη. Αν με ρωτάτε για τον χρονισμό που γίνεται, δεν είναι ο κατάλληλος. Μην δίνουμε έκταση όμως».

Τι είπε για τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

Αναφορικά με τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία και τις δηλώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Προκαλεί προβληματισμό. Θα θέλαμε να δούμε πως θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του ο εντολοδόχος πρωθυπουργός. Είχα διαφωνήσει τελείως με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οφείλω να τη σεβαστώ, αλλά διαφωνώ. Θέλω να ελπίζω πως η νέα κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει όσα έλεγε προεκλογικά αλλιώς θα έχουμε ζητήματα».

Τι είπε για την ακρίβεια

«Δεν είμαστε πρωταθλητές. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι πρόβλημα όμως. Η χώρα εξέρχεται από μια δεκαετή κρίση. Όλοι όσοι αναρωτιούνται γιατί συμπιέζεται το διαθέσιμο εισόδημα, ξεχνούν πως η χώρα είχε χρεοκοπήσει και είχε χάσει το 25% του πλούτου της! Είναι πρόβλημα που δοκιμάζει τα ελληνικά νοικοκυριά», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Από το 2019 έχουμε πολιτική μείωσης φόρων, κάναμε παρεμβάσεις εν μέσω πανδημίας και υλοποιούμε σταθερή πολιτική αύξησης των μισθών. Εξακολουθούμε να είμαστε προσηλωμένοι στην πολιτική μας. Έχουμε κόψει πρόστιμα σε πολυεθνικές. Έχουμε και άλλα εργαλεία, όπως το e-katanalotis, ώστε να συγκρίνουν οι πολίτες της τιμές. Δεν είναι η θεραπεία αλλά είναι κάτι. Αναγκάζει τα ίδια τα σούπερ μάρκετ να μπουν σε ανταγωνισμό τιμών. Έχουμε κάνει σκληρές παρεμβάσεις», πρόσθεσε.

«Πιστεύω πως είμαστε στο τέλος του κύκλου του πληθωρισμού. Όταν οι τιμές αρχίζουν να υποχωρούν θα πρέπει να τις συγκρίνουμε με τις μόνιμες αυξήσεις των μισθών», τόνισε ο ίδιος.

Πυρά σε Κασσελάκη

«Κάθε φορά που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει εξαγγελίες, κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ. Είναι αμφίβολο αν ο μηδενισμός του ΦΠΑ θα φέρει και μείωση τιμών, όπως φάνηκε από χώρες που το δοκίμασαν και είχαν μείωση στα κρατικά ταμεία. Η Ελλάδα έχει δημοσιονομική σταθερότητα. Δεν υπάρχει περίπτωση ως πρωθυπουργός να διακινδυνεύσω τη σταθερότητα. Αν κάποιος προτείνει κάτι που το θέτει σε κίνδυνο, να μας εξηγήσει τους φόρους που θα βάλει. Η αντιπολίτευση μιλά με προχειρότητα. Η Ελληνική Οικονομία δεν τα αντέχει αυτά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Μητσοτάκης για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΜονή της Χώραςειδήσεις τώραΒόρεια ΜακεδονίαΚυριάκος Μητσοτάκης