Πολιτική|08.04.2019 22:05

Στη Βουλή η δικογραφία Novartis για Λοβέρδο (vid)

Σοφία Σπίγγου

Το δρόμο για τη Βουλή παίρνει σκέλος της δικογραφίας για το αποκαλούμενο σκάνδαλο της Novartis προκειμένου να ζητηθεί η άρση ασυλίας για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο. Η πολύμηνη έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς κατέληξε για την ώρα σε αποχρώσες ενδείξεις για δωροδοκία ενός πολιτικού προσώπου για το οποίο ζητείται η άρση ασυλίας προκειμένου να κληθεί ως ύποπτος στην υπόθεση. 

Ωστόσο, πριν προχωρήσει η διαδικασία στην κλήση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ σε ανωμοτί εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου (κι εν συνεχεία, στην άσκηση ποινικής δίωξης), οι εισαγγελείς οφείλουν να διαβιβάσουν τη δικογραφία στη Βουλή ζητώντας την άρση της ασυλίας του κ. Λοβέρδου καθώς είναι εν ενεργεία βουλευτής. Η δικογραφία αναμένεται να φτάσει την Τρίτη (9/4) στη Βουλή.

Την ίδια ώρα, στο αρχείο πηγαίνει η υπόθεση για τους Παναγιώτη Πικραμμένο, Γιώργο Κουτρουμάνη, Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανδρέα Λυκουρέντζο με την επιφύλαξη ότι μπορεί να υπάρξουν στοιχεία στο μέλλον. Ταυτόχρονα, η έρευνα συνεχίζεται για πέντε πολιτικά πρόσωπα. Ο λόγος για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά.

Τέλος, σύμφωνα με πληρφορίες, αύριο αναμένεται να φύγουν κλήσεις και σε περισσότερα από 20 μη πολιτικά πρόσωπα, μέλη επιτροπών και στελέχη διαφημιστικής εταιρίας, οι οποίοι αναμένεται να κληθούν ως ύποπτοι για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος κατά περίσταση. 

Οι ενδείξεις για Λοβέρδο 

Οι εισαγγελείς ζητούν να καλέσουν τον πρώην υπουργό Υγείας για να δώσει εξηγήσεις για το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο του 2011 εως τον Μάιο του 2012 και για τέσσερα φάρμακα της Novartis, Gilenya, Tasigna (150 mg και 200 mg) και Lucentis.

Η Εισαγγελία Διαφθοράς αξιολόγησε στο πλαίσιο της έρευνας της δεκάδες μάρτυρες, εικονικά τιμολόγια, χειρόγραφες σημειώσεις και βίντεο. Σύμφωνα με πληρορφορίες, οι μαρτυρικές καταθέσεις αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός και οι αρμόδιες επιτροπές φέρονται αν και όφειλαν να επανατιμολογούν τα φάρμακα λαμβάνοντας ως τιμή τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών στην Ευρώπη επέλεγαν άλλες μεθόδους τιμολόγησης προς όφελος της Novartis. Μάλιστα, το επίμαχο χρονικό διάστημα φέρεται ο τζίρος της Novartis να αυξάνεται και στη συνέχεια να πέφτει κατακόρυφα. 

Στο κάδρο των ερευνών έχει μπει συγκεκριμένη διαφημιστική εταιρία, η οποία φέρεται να λειτουργούσε ως «πλυντήριο» στελεχών της Novartis, καθώς εμφανίζεται να έχει εκδόσει εικονικά τιμολόγια. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας κλήθηκαν οι υπεύθυνοι τριών ραδιοφωνικών σταθμών οι οποίοι δεν αναγνώρισαν τα τιμολογία που είχαν εκδοθεί για λογαριασμό τους.

Σκληρή αντίδραση από τη ΝΔ

Ανακοίνωση εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία για την υπόθεση της Novartis. Ακολουθεί η ανακοίνωση: 

«Το δήθεν “μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους” αποδεικνύεται η μεγαλύτερη σκευωρία που έχει στήσει ελληνική κυβέρνηση κατά των πολιτικών της αντιπάλων. 

Το δυστύχημα είναι ότι στο σκάνδαλο αυτό, ηθελημένα ή μη, φαίνεται να συμπράττουν και δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι δέχθηκαν να ανακοινώσουν σε… δόσεις το πόρισμά τους για την υπόθεση Novartis, εξυπηρετώντας έτσι τις επικοινωνιακές σκοπιμότητες του Μαξίμου. Σκοπιμότητες τις οποίες, άλλωστε, είχαν προαναγγείλει τα δημοσιογραφικά φερέφωνα της κυβέρνησης.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι η Δικαιοσύνη στέλνει στο αρχείο τις δήθεν κατηγορίες, εκθέτει με πρωτοφανή τρόπο τους κυβερνητικούς σκευωρούς. Ας γνωρίζουν ότι θα απολογηθούν, καθώς εξακολουθούν να εργαλειοποιούν τη Δικαιοσύνη ενόψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Όλοι οι πολίτες, άλλωστε, έχουν πια καταλάβει το φιάσκο της Novartis και τη σκευωρία που πήγε να στήσει μια κυβέρνηση η οποία έχει τα σκάνδαλα στο… πετσί-της».

Η απάντηση του Μαξίμου 

Απάντηση στην υπόθεση Novartis και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για υπόθεση- φιάσκο δίνει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Με ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι τα στελέχη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ έχουν κάθε λόγο να πανικοβάλλονται.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Από την πρώτη στιγμή που το σκάνδαλο της Novartis ήρθε στο φως της δημοσιότητας, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έσπευσαν μέσα στον πανικό και τον τρόμο τους να εξυβρίσουν την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, να προχωρήσουν σε μηνύσεις εναντίον εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών, να απειλήσουν πολιτικούς αντιπάλους με ειδικά δικαστήρια, να μιλήσουν για σκευωρίες και στημένες δίκες.

Σήμερα όμως, μετά τις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, φαίνεται ότι τελικά είχαν και έχουν τους λόγους τους.

Είχαν και έχουν τους λόγους να είναι πανικόβλητοι, καθώς όλος ο λαός γνωρίζει ότι έστηναν δουλειές, ότι έβαζαν χέρι στο δημόσιο χρήμα παρασιτώντας σε βάρος του ελληνικού λαού, ότι υπηρετούσαν και συνεχίζουν να υπηρετούν δουλικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα από τα οποία εξαρτώνται.

Οι ίδιοι που, πριν από λίγες εβδομάδες, υιοθετούσαν την εσωτερική έρευνα της Novartis ως απόδειξη της αθωότητάς τους, έρχονται σήμερα, με θράσος που περισσεύει, να μιλήσουν για σκευωρίες προσβάλλοντας βάναυσα την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

Από εδώ και στο εξής, οι επιθέσεις τους θα ενταθούν, οι ύβρεις τους θα γίνουν χυδαιότερες και η στάση τους ακόμη πιο προκλητική, πράγμα που αποτελεί και την πιο απτή απόδειξη της ενοχής τους».

Ανδρέας ΛοβέρδοςNovartis