Πολιτική|08.04.2019 22:05

Υπόθεση Novartis: Οι καταθέσεις που «καίνε» τον Λοβέρδο - Εντονες οι αντιδράσεις (vids)

Newsroom

Τον δρόμο για τη Βουλή παίρνει σκέλος της δικογραφίας για το «σκάνδαλο της Novartis» προκειμένου να ζητηθεί η άρση ασυλίας για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο. Η πολύμηνη έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς κατέληξε -προς το παρόν- σε αποχρώσες ενδείξεις για δωροδοκία ενός πολιτικού προσώπου για το οποίο ζητείται η άρση ασυλίας προκειμένου να κληθεί ως ύποπτος στην υπόθεση. 

Οι εισαγγελείς, λοιπόν, ζητούν να καλέσουν τον πρώην υπουργό Υγείας για να δώσει εξηγήσεις για το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο του 2011 εως τον Μάιο του 2012 και για τέσσερα φάρμακα της Novartis, Gilenya, Tasigna (150 mg και 200 mg) και Lucentis. Η Εισαγγελία Διαφθοράς αξιολόγησε στο πλαίσιο της έρευνας της δεκάδες μάρτυρες, εικονικά τιμολόγια, χειρόγραφες σημειώσεις και βίντεο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μαρτυρικές καταθέσεις αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός και οι αρμόδιες επιτροπές φέρονται αν και όφειλαν να επανατιμολογούν τα φάρμακα λαμβάνοντας ως τιμή τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών στην Ευρώπη επέλεγαν άλλες μεθόδους τιμολόγησης προς όφελος της Novartis. Μάλιστα, το επίμαχο χρονικό διάστημα φέρεται ο τζίρος της Novartis να αυξάνεται και στη συνέχεια να πέφτει κατακόρυφα. Στο κάδρο των ερευνών έχει μπει συγκεκριμένη διαφημιστική εταιρία, η οποία φέρεται να λειτουργούσε ως «πλυντήριο» στελεχών της Novartis, καθώς εμφανίζεται να έχει εκδώσει εικονικά τιμολόγια. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας κλήθηκαν οι υπεύθυνοι τριών ραδιοφωνικών σταθμών οι οποίοι δεν αναγνώρισαν τα τιμολόγια που είχαν εκδοθεί για λογαριασμό τους.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου στο αίτημα άρσης της ασυλίας του. Ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. μιλά για «πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών». Χαρακτηρίζει τον εαυτό του «τον πιο στοχοποιημένο πολιτικό από το 1989».

«Όταν αναδύθηκε στην επιφάνεια αυτή η ελεεινή και δυσώδης πλεκτάνη είχα χαρακτηρίσει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της άθλιους και με χαρακτηριστικά παλιανθρώπων. Μετά το σημερινό συμπληρώνω: Πρόκειται περί κακοποιών. Και κακώς ορισμένοι μιλούν για φαρσοκωμωδία. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, μόνο για πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών οφείλουμε να μιλάμε. Ακόμη κι αν χρειαστεί να γυρίσω τη γη ανάποδα, θα το κάνω, προκειμένου οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν από το εδώλιο του κατηγορουμένου.

Έχω ήδη καταθέσει από τις 26 Φεβρουαρίου 2018 μηνύσεις κατά των κουκουλοφόρων ψευδομαρτύρων. Τώρα δηλώνω ότι θα προχωρήσω σε υποβολή μηνύσεων για τα αδικήματα που τελέστηκαν και τελούνται σε βάρος μου, συμπεριλαμβανομένου και του κακουργήματος της κατάχρησης εξουσίας, εναντίον όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκομένων προσώπων. Προφανέστατα έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Δεν έχω όμως καμία εμπιστοσύνη στους λίγους, εκείνους και εκείνες, που καταχράστηκαν την εξουσία τους και παραβίασαν τον όρκο που έχουν δώσει.

Και κάτι απολύτως προσωπικό, αλλά συνάμα βαθύτατα πολιτικό. Είμαι ο πιο στοχοποιημένος πολιτικός μετά το 1989. Η στήριξη, όμως, του κόσμου μετατρέπει τις κατηγορίες των άθλιων κακοποιών σε τίτλο τιμής για μένα», υπογράμμισε στη δήλωσή του ο Ανδρέας Λοβέρδος. Βέβαια, προτού προχωρήσει η διαδικασία στην κλήση τού πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ σε ανωμοτί εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου (κι εν συνεχεία, στην άσκηση ποινικής δίωξης), οι εισαγγελείς οφείλουν να διαβιβάσουν τη δικογραφία στη Βουλή ζητώντας την άρση της ασυλίας του κ. Λοβέρδου καθώς είναι εν ενεργεία βουλευτής. Η δικογραφία αναμένεται να φτάσει την Τρίτη (9/4) στη Βουλή.

Την ίδια ώρα, στο αρχείο πηγαίνει η υπόθεση για τους Παναγιώτη Πικραμμένο, Γιώργο Κουτρουμάνη, Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανδρέα Λυκουρέντζο με την επιφύλαξη ότι μπορεί να υπάρξουν στοιχεία στο μέλλον. Ταυτόχρονα, η έρευνα συνεχίζεται για πέντε πολιτικά πρόσωπα. Ο λόγος για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά. Σε κάθε περίπτωση δεν ασκείται δίωξη προς το παρόν για κανένα πολιτικό πρόσωπο. Διώξεις θα ασκηθούν μόνο εφόσον οι εξηγήσεις δεν πείσουν τη Βουλή.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη αναμένεται να φύγουν κλήσεις και σε περισσότερα από 20 μη πολιτικά πρόσωπα, μέλη επιτροπών και στελέχη διαφημιστικής εταιρίας, οι οποίοι αναμένεται να κληθούν ως ύποπτοι για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος κατά περίσταση.

ΝΔ: Σκάνδαλο στο οποίο συμπράττουν δικαστικοί λειτουργοί

Ιδιαίτερα επικριτική ήταν στο πρώτο σχόλιό της για τις εξελίξεις η Νέα Δημοκρατία η οποία μίλησε για σκευωρία, παρέπεμψε εμμέσως πλην σαφώς στο σκάνδαλο Πετσίτη, αλλά έσπευσε να αναζητήσει ευθύνες και στους δικαστικούς λειτουργούς για τη μεθόδευση. «Το δήθεν “μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους” αποδεικνύεται η μεγαλύτερη σκευωρία που έχει στήσει ελληνική κυβέρνηση κατά των πολιτικών της αντιπάλων», ανέφερε η Πειραιώς σε ανακοίνωσή της, για να συμπληρώσει: «Το δυστύχημα είναι ότι στο σκάνδαλο αυτό, ηθελημένα ή μη, φαίνεται να συμπράττουν και δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι δέχθηκαν να ανακοινώσουν σε… δόσεις το πόρισμά τους για την υπόθεση Novartis, εξυπηρετώντας έτσι τις επικοινωνιακές σκοπιμότητες του Μαξίμου. Σκοπιμότητες τις οποίες άλλωστε είχαν προαναγγείλει τα δημοσιογραφικά φερέφωνα της κυβέρνησης».

Δικαιωμένος εμφανίστηκε από την εξέλιξη στην υπόθεση Novartis ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρώην υπουργός Υγείας στάθηκε στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης για τους τέσσερις από τους 10 πολιτικούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση και εξήγησε ότι η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη καθώς η εισαγγελία Διαφθοράς έκρινε ότι οι μάρτυρες έλεγαν ψέματα. «Είναι δυνατόν ένας μάρτυρας να είναι ψεύτης για τον Πικραμμένο και αληθινός για τον Γεωργιάδη;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι «αν είχαν βρει κάτι σοβαρό θα ήμασταν υπό δίωξη και όχι ακόμα υπό έρευνα».

ΚΙΝΑΛ: Θα καταπέσει η σκευωρία

«Θα καταπέσει η σκευωρία, θα λογοδοτήσουν οι εμπνευστές της» δηλώνει το ΚΙΝΑΛ με αφορμή την διαβίβαση της δικογραφίας της Novartis στη Βουλή με το ερώτημα άρσης ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου. «Με τις σημερινές εξελίξεις επιβεβαιώνεται πια απόλυτα ότι η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί την υπόθεση της Novartis μόνο για τις μικροκομματικές της επιδιώξεις, για την εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Χ. Τρικούπη. Το ΚΙΝΑΛ εγκαλεί την κυβέρνηση ότι «ενώ απέφυγε να ερευνήσει ουσιαστικά το πραγματικό σκάνδαλο με την εκτόξευση των τιμών των φαρμάκων στο οποίο εμπλέκονται και Υπουργοί της, εμμένει στην σκευωρία στοχοποιώντας συγκεκριμένα στελέχη και μάλιστα …με δόσεις». Και καταλήγει το ΚΙΝΑΛ: «Δεν θα της περάσει. Η σκευωρία θα καταπέσει απόλυτα και οι εμπνευστές και εκτελεστές της θα λογοδοτήσουν».

«Το πολιτικό μπλοκ της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής επιτίθεται κατά της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης. Υποκριτικά, τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι επιφυλάσσουν στον εαυτό τους την ευχέρεια να παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη, επιχειρώντας να στοχοποιήσουν και να εκφοβίσουν τους δικαστές που στο πλαίσιο των καθηκόντων τους προβαίνουν σε δικονομικές ενέργειες ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να εμφανιστούν ως θύματα, διαμαρτυρόμενα για δήθεν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη από την πλευρά της κυβέρνησης», σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιχάλης Καλογήρου, για να συνεχίσει: «Κάθε τοποθέτηση επάνω στα πολιτικά ζητήματα που αναδεικνύουν οι υποθέσεις των σκανδάλων που έλαβαν χώρα επί της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ είναι εύλογη και αναμενόμενη, όσο και αν ο τρόπος και το ύφος που επιλέγεται από μέρους τους χαρακτηρίζει ηθικά απαξιωμένους πολιτικούς σχηματισμούς, αποκομμένους από την κοινωνία».

Οι εξελίξεις στην υπόθεση του πολυεθνικού φαρμακευτικού κολοσσού Νοvartis, ύστερα από πολύχρονη έρευνα και παρατεταμένο όργιο φημών, είναι πλέον πραγματικότητα. Μένει να δούμε το ποια θα είναι η εξέλιξη αυτής της πολύκροτης υπόθεσης…

NovartisΑνδρέας Λοβέρδος