Πολιτική|09.04.2019 09:54

Ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ: Επιστρατεύει... βαρύ οπλισµό ο Τσίπρας

Βούλα Κεχαγιά

Πολιτικοποίηση των ευρωεκλογών επιθυµεί το Μέγαρο Μαξίµου, µε τον πρωθυπουργό να εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα να ενισχύσει το ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συµµαχία µε πρόσωπα που έχουν αµιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά. Πιθανολογείται ότι ακόµη και σήµερα µπορεί να συνεδριάσουν τα κεντρικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και η Κεντρική Επιτροπή εκτάκτως, ούτως ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τις υποψηφιότητες.

Η συνάντηση της Προοδευτικής Συµµαχίας στο Γαλάτσι έστειλε το µήνυµα πως οι πολίτες αντιµετωπίζουν µε πολιτικά κριτήρια την αναµέτρηση των ευρωεκλογών, θεωρώντας ότι συνιστά µια σύγκρουση ανάµεσα στο προοδευτικό και τη συντήρηση. Οι τελευταίες πληροφορίες επιµένουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται να «ρίξει» στη µάχη της ευρωκάλπης στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ακόµη και υπουργούς, προκειµένου να ενδυναµώσει τη λίστα των υποψηφιοτήτων και να προσδώσει χαρακτήρα πολιτικής αναµέτρησης στις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Ως εκ τούτου τις επόµενες ηµέρες, οπότε και θα διαµορφωθεί η συνολική εικόνα του ευρωψηφοδελτίου, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να τραβήξει και «βαριά χαρτιά» για να καταδείξει πόσο σοβαρά αντιµετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις ευρωεκλογές, στις οποίες άλλωστε η αξιωµατική αντιπολίτευση έχει προσδώσει δηµοψηφισµατικό χαρακτήρα. Πρώτιστα, βεβαίως, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να κλείσει κάποιες από τις θέσεις του ευρωψηφοδελτίου µε εκπροσώπους κοινωνικών οµάδων για να υπάρχει εκπροσώπηση απ’ όλες τις επαγγελµατικές και κοινωνικές κατηγορίες.

Βολιδοσκόπησε Τσακαλώτο

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της αναζήτησης υποψήφιων πολιτικών προσώπων το Μαξίµου βολιδοσκόπησε και τον υπουργό Οικονοµικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός απάντησε πως δεν ενδιαφέρεται για το Ευρωκοινοβούλιο. Σηµειωτέον ότι το όνοµα του κ. Τσακαλώτου είχε ακουστεί και για τη θέση του επιτρόπου της χώρας στην Κοµισιόν. Τότε κύκλοι του υπουργού είχαν σχολιάσει πως δεν προτίθεται να αναλάβει καθήκοντα επιτρόπου για ένα χαρτοφυλάκιο που δεν είναι του ενδιαφέροντός του. Οπως και να ’χει ο κ. Τσακαλώτος δεν θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές.

Ο πρωθυπουργός έχει συνοµιλήσει τις προηγούµενες ηµέρες και µε άλλους υπουργούς για την πιθανότητα καθόδου τους στην Ευρωβουλή. Για παράδειγµα, ακούγεται και το όνοµα του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος ωστόσο δεν έχει αποκαλύψει ακόµη τις προθέσεις του. Μετά τη σύµπλευση και της ∆ΗΜΑΡ µε το σχήµα ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συµµαχία και την υπογραφή προγραµµατικής διακήρυξης µεταξύ των δύο κοµµάτων, θα συµµετέχουν και δύο εκπρόσωποί της στο ευρωψηφοδέλτιο, κατά πάσα πιθανότητα η Τζένη Αρσένη και ο γραµµατέας του κόµµατος Στέργιος Καλπάκης.

Επίσης, οι πληροφορίες επιµένουν ότι από τη «Γέφυρα» πέραν του Σπύρου ανέλλη θα είναι υποψήφιος και ο Σωτήρης Βαλντέν. Ο πρωθυπουργός έχει επαφές µε τους συνεργάτες του για τα ζητήµατα του ευρωψηφοδελτίου και τις επόµενες ώρες αναµένεται να πάρει τις οριστικές αποφάσεις του για να ανακοινωθεί η τελική σύνθεσή του. Σύµφωνα µε πληροφορίες, θα προηγηθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ που θα δώσει και το «πράσινο φως» για τα τελευταία ονόµατα.

Οι 120 δόσεις

Σηµειωτέον ότι εκ παραλλήλου η κυβέρνηση επιταχύνει για την κατάθεση το συντοµότερο δυνατόν στη Βουλή της ρύθµισης για τις 120 δόσεις που θα ευνοήσει όσους έχουν ληξιπρόθεσµες οφειλές σε Εφορία και ασφαλιστικά ταµεία. Επίσης, το οικονοµικό επιτελείο επικεντρώνεται και στο θέµα της αποπληρωµής των δανείων του ∆ΝΤ, θεωρώντας ότι µε αυτόν τον τρόπο θα υπάρξουν και οικονοµικά οφέλη, αφού το επιτόκιο δανεισµού θα είναι υψηλότερο από αυτό µε το οποίο δανείζεται σήµερα η χώρα από τις αγορές. Το θέµα θα συζητηθεί και κατά τη συµµετοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην εαρινή Σύνοδο του Ταµείου στην Ουάσιγκτον, τις επόµενες ηµέρες.

Αλέξης Τσίπραςευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ