Πολιτική|07.11.2018 16:17

ΚΚΕ: «Κόκκινη γραμμή» 100 ετών

Αντώνης Γκιόκας

Τα χιλιάδες φωτογραφικά και αρχειακά ντοκουμέντα, πολλά από τα οποία έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας, είναι έτσι διαρθρωμένα ώστε να βοηθούν τον επισκέπτη να ακολουθήσει την 100χρονη πορεία του κόμματος με χρονολογική σειρά.

Η περιήγησή αρχίζει με εφημερίδες των σοσιαλιστικών οργανώσεων του 19ου αιώνα και συνεχίζεται με φωτογραφικά ντοκουμέντα από την ίδρυση του ΣΕΚΕ, τα πρώτα κομματικά έντυπα, αρχειακά υλικά όπως χάρτες από την ένοπλη δράση της περιόδου 1941-1949, τα γράμματα και πολιτιστικά προγράμματα από τη ζωή φυλακισμένων και εξόριστων στα μετεμφυλιακά χρόνια, προκηρύξεις κατά της δικτατορίας και φωτογραφίες που φτάνουν έως τις μέρες μας.

Επίσης, υπάρχουν αποκόμματα εφημερίδων που αποδεικνύουν γεγονότα που αμφισβητήθηκαν ιστορικά στη συνέχεια, όπως άρθρα που πανηγύριζαν για το κάψιμο των βιβλίων τις πρώτες μέρες της μεταξικής δικτατορίας, αλλά και στοιχεία από τη δράση του κράτους απέναντι στο ΚΚΕ, που περιλαμβάνει από φακέλους στελεχών του μέχρι και εκπαιδευτικά αντικομμουνιστικά προπαγανδιστικά έντυπα.

Ξεχωριστό ρόλο στην έκθεση κατέχει το οπτικοακουστικό υλικό το οποίο συνοδεύει κάποιες ενότητες (ένοπλο αγώνα του ΕΛΑΣ στην Κατοχή, την απελευθέρωση της Αθήνας, τον εορτασμό των 26 χρόνων του ΚΚΕ στο Σύνταγμα, τον εμφύλιο πόλεμο, την αντιδικτατορική πάλη).

Η έκθεση φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66) του Δήμου Αθηναίων, στο Θησείο, και θα λειτουργεί έως τις 30 Νοεμβρίου. Οι ώρες των επισκέψεων είναι: Τρίτη - Σάββατο, 10.00 π.μ. - 8.00 μ.μ. Και Κυριακή, 10.00 π.μ. - 2.00 μ.μ. (Δευτέρα κλειστά) 

ΚΚΕ