Πολιτική|10.04.2019 08:20

ΚΙΝΑΛ: «Χτίζει» γέφυρα προς τον Λυκούδη

Φώφη Γιωτάκη

Πρόκειται για ένα «ενσταντανέ» από τις ταχύτατες εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, μετά και την πετυχημένη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας στο Γαλάτσι. Λίγες ώρες νωρίτερα η απόφαση του κ. Θεοχαρόπουλου να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα προκαλούσε το πρώτο κύμα αντιδράσεων στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, καθώς και την παραίτηση από την Κεντρική Επιτροπή, δύο πρώην βουλευτών, των κ.κ Νίκου Τσούκαλη, Θωμά Ψύρρα και των στελεχών, Γεράσιμου Γεωργάτου, Χρήστου Γκαρμπούνη και Στέλιου Παναγούτση.

Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι μετά και την χθεσινή απόφαση των πέντε στελεχών να αποχωρήσουν οριστικά από την ΔΗΜΑΡ, ανοίγει ο δρόμος προς το Κίνημα Αλλαγής. Στελέχη άλλωστε της Χαριλάου Τρικούπη επιβεβαιώνουν το σενάριο συντονισμένης προσέγγισης των πέντε στελεχών με ρίζες από τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς- κάποιοι υπενθυμίζουν μάλιστα ότι δύο εξ ‘αυτών, είναι υποψήφιοι σε αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς με την στήριξη του ΚΙΝΑΛ: ο Γεράσιμος Γεωργάτος κατεβαίνει με τον περιφερειακό συνδυασμό του Γιάννη Σγουρού και ο Χρήστος Γκαρμπούνης με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Κ. Σιμιτζή.

Οι δε πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι το κλείσιμο των ψηφοδελτίων του ΚΙΝΑΛ για τις εθνικές εκλογές, εκτιμάται ότι μεσολαβεί αρκετός χρόνος για τις απαραίτητες «ζυμώσεις» με στελέχη από την ΔΗΜΑΡ- όπως με το Νίκο Τσούκαλη ο οποίος ενδέχεται, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη, να εξετάσει το ενδεχόμενο καθόδου του στην Αχαία, όπου εκλεγόταν βουλευτής και συγκέντρωνε σημαντικές δυνάμεις της ανανεωτικής αριστεράς.

Το σίγουρο είναι ότι τα πέντε στελέχη έχουν από σήμερα πάρει διαφορετικό δρόμο από τον κ. Θεοχαρόπουλο, στον οποίο πάντως ευχήθηκαν με επιστολή τους «καλή επιτυχία στις επιδιώξεις σας». Οι κατηγορίες που του αποδίδουν συμπυκνώνονται στο πρώτο μέρος της επιστολής τους, όπου αναφέρουν μεταξύ άλλων: Η ερμαφρόδιτη κατάσταση μόνο φθορά προκαλεί, τόσο σε μας, όσο και στη συλλογική σας επιλογή. Η εικόνα και οι εντυπώσεις από την εκδήλωση του Γαλατσίου, στην κυριολεξία, μας υπερβαίνουν. Κατόπιν αυτών θεωρούμε αυτονόητα ως ασύμβατη με τις εξελίξεις και την ιδιότητά μας ως απλών μελών του κόμματος.»

Αίσθηση δε, καθώς ο Σπύρος Λυκούδης χρησιμοποιεί προσεκτικό λόγο για τα αιχμηρά του σχόλια, προκάλεσε η άκρως επιθετική ρητορική του επικεφαλής των Μετταρυθμιιστών εναντίον του κ. Θεοχαρόπουλου. Ο κ. Λυκούδης αναφερόμενος στην προσχώρηση της ΔΗΜΑΡ στο μπλοκ στον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για ένα ακόμα δυσάρεστο θέαμα πολιτικής συναλλαγής. Ενδιαφέρον έχει και το ότι στην σύσκεψη των 28 της ΔΗΜΑΡ την Κυριακή, κάποια στελέχη έθεσαν εκτός από ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης και νομικής διάστασης των αποφάσεων της πλευράς Θεοχαρόπουλου- προτίμησαν όμως να κλείσουν εκεί την κουβέντα...

Φώφη ΓεννηματάΚΙΝΑΛΣπύρος Λυκούδης