Πολιτική|10.04.2019 20:07

Επαφές Κατρούγκαλου στην Τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Λιβάνου

Γιώργος Σκαφιδάς

Στο Βηρυτό βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, για να πάρει μέρος στην τριμερή υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Λιβάνου, μαζί με τους ομολόγους του της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και του Λιβάνου, Γκεμπράν Μπασίλ.

Στις συνομιλίες που είχαν  στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, οι υπουργοί Εξωτερικών εστίασαν κυρίως στην προοπτική ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών σε τομείς όπως είναι εκείνοι του εμπορίου, του τουρισμού και της εκπαίδευσης. Από την ατζέντα της τριμερούς υπουργικής συνάντησης δεν θα μπορούσε, φυσικά, να λείψει και η διάσταση της ασφάλειας-σταθερότητας που ρίχνει βαριά τη σκιά της ως ανάγκη πάνω από συνολικά ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου - Μέσης Ανατολής.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται «πυκνό» σε επαφές για τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, με τον κ. Κατρούγκαλο να μεταβαίνει διαδοχικά τις επόμενες ημέρες σε Βαρσοβία (11-12 Απριλίου), Τόκιο (15-16 Απριλίου) και Παρίσι (17 Απριλίου), για να πάρει μέρος σε συναντήσεις, είτε πολυμερείς («Berlin Process» στην Πολωνία για την οικονομική συνανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων) είτε διμερείς με τους ομολόγους του σε Ιαπωνία και Γαλλία. Για τα τέλη της επόμενης εβδομάδας (18 Απριλίου), έχει προγραμματιστεί και η μικτή διυπουργική με τη Ρωσία στη Θεσσαλονίκη.

Εν τω μεταξύ, θα έχει πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή (14 Απριλίου) και η δεύτερη τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Ιορδανίας στον Αμάν της Ιορδανίας με τη συμμετοχή των Α. Τσίπρα, Ν. Αναστασιάδη και Αμπντάλα Β΄. Κατά τα λοιπά, η τριμερής Ελλάδας και Κύπρου με την Παλαιστίνη που αναμενόταν να πραγματοποιηθεί μέσα στον Απρίλιο στην Αθήνα ίσως καθυστερήσει, ενώ μέσα στο πρόγραμμα είναι και μια τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Αρμενίας στις 4 Ιουνίου στη Λευκωσία. Έως τις αρχές Ιουνίου αναμένεται να έχει πραγματοποιηθεί και η επόμενη τετραμερής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.

ΚύπροςΓιώργος ΚατρούγκαλοςΑνατολική Μεσόγειος