Πολιτική|11.04.2019 20:00

Εκπλήξεις ετοιμάζει ο Τσίπρας για το Ευρωψηφοδέλτιο

Βούλα Κεχαγιά

Η πλήρης εικόνα του ευρωψηφοδελτίου του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναμένεται να «αποκαλυφθεί» τις επόμενες ημέρες οπότε και θα ανακοινωθούν ακόμη πέντε υποψήφιοι ευρωβουλευτές.

Τον τελικό λόγο έχει ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος αναμένεται να συμπεριλάβει στις επιλογές του και άλλα πολιτικά πρόσωπα για να ενισχύσει την ευρωλίστα και πρωτίστως τον πολιτικό χαρακτήρα των ευρωεκλογών.

Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών εμφανίζουν τον πρωθυπουργό να διερευνά την δυνατότητα συμμετοχής κι ενός ακόμη υπουργού -πέραν της Έλενας Κουντουρά- γι’ αυτό και ήδη έχει συζητήσει για την πιθανότητα αυτή με αρκετά μέλη της κυβέρνησής του. Παράλληλα όμως σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ έχει «κλειδώσει» μία ακόμη αμιγώς πολιτική υποψηφιότητα ενός προσώπου, το οποίο έχει θετική απήχηση στην κοινωνία «και θα προκαλέσει θετικές αντιδράσεις» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στην περίπτωση πάντως που θα κατέβουν στην μάχη των ευρωεκλογών δύο υπουργοί, τότε θα «ορφανέψουν» δύο κυβερνητικές θέσεις τις οποίες και ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να καλύψει το επόμενο διάστημα. Αλλιώς, θα περιοριστεί στον διάδοχο της Έλενας Κουντουρά στο υπουργείο Πολιτισμού.

Σημειωτέον πως από την συζήτηση που έγινε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ τα μέλη του οργάνου έμειναν με την αίσθηση ότι στο ευρωψηφοδέλτιο έχει κλείσει και η υποψηφιότητα του ηθοποιού Αλέξη Γεωργούλη. Στην ίδια συνεδρίαση ως γνωστόν ο πρωθυπουργός εξήγησε στα κομματικά στελέχη πως απορρίπτει τις εισηγήσεις για τετραπλές κάλπες τον Μάιο όχι μόνο για λόγους οργάνωσης των εκλογών αλλά διότι αναμένει την βελτίωση του πολιτικού κλίματος υπέρ της κυβέρνησης.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης είπε χθες πως το καθοριστικό στοιχείο του ευρωψηφοδελτίου είναι το «σε ποια πολιτική βάση και σε ποια πολιτική πλατφόρμα, όλα τα πρόσωπα και οι κινήσεις που συμμετέχουν έχουν αποφασίσει να ενώσουν τις δυνάμεις τους». Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα του εγχειρήματος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επανέλαβε ότι «πάμε να κάνουμε αυτό ακριβώς που λέει η λέξη, μία συμμαχία δυνάμεων της ιστορικής αριστεράς, από τον χώρο της Οικολογίας, της Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και πολιτών που αντιλαμβάνονται την ανάγκη της συστράτευσης».

Την ίδια ώρα «αυτονόητη» χαρακτήρισε την συμμετοχή του στην μάχη των ερχόμενων αναμετρήσεων με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής από την «Γέφυρα», Σωτήρης Βαλντέν. Με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε: «Η κυβέρνηση Τσίπρα και η πολιτική της με εκφράζει στα βασικά. Σκέφτομαι εδώ τις Πρέσπες, την κοινωνική και δημοκρατική ευαισθησία των πολιτικών της. Σκέφτομαι ακόμη τον αγώνα που έδωσε τα προηγούμενα χρόνια, ανεξάρτητα από λάθη που έγιναν». Πρόσθεσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ συμβολίζει την αναγκαία συνεργασία και σύγκλιση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς και των Πρασίνων για την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς και την ήττα του νεοφιλελευθερισμού». Εξέφρασε δε την ελπίδα του οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς να μην παραμείνουν διαιρεμένες στέλνοντας μήνυμα σε όσους προοδευτικούς «έχουν εκτραπεί σε μία αδιέξοδη αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ».

ΣΥΡΙΖΑΕυρωεκλογέςΑλέξης Τσίπρας