Πολιτική|11.04.2019 10:49

ΝΔ: Μοντέλο και για τις βουλευτικές το «µείγµα» του ευρωψηφοδελτίου

Σπύρος Μουρελάτος

Ενάµιση µήνα πριν από το καθοριστικό, εκτός πολιτικού απρόοπτου, εκλογικό ορόσηµο των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, η ηγεσία της Νέας ∆ηµοκρατίας ολοκληρώνει µε τη σηµερινή ανακοίνωση της υποψηφιότητας της δηµοσιογράφου Βίκυς Φλέσσα το παζλ των 42 «γαλάζιων» υποψηφιοτήτων. Ανώτεροι κοµµατικοί παράγοντες που συµµετείχαν σε όλη τη διαδικασία της προεπιλογής των υποψηφίων ευρωβουλευτών κάνουν λόγο για ευρωλίστα µε τη σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα ίδια πρόσωπα εξηγούν, µάλιστα, πως το µοντέλο «πλούσιο βιογραφικόισχυρή ανανέωση», που εφαρµόστηκε, κατά µείζονα λόγο, στη διαµόρφωση του ευρωψηφοδελτίου, βρίσκει ήδη εφαρµογή στην εν εξελίξει κατάρτιση της λίστας των εθνικών ψηφοδελτίων του κόµµατος. Παράλληλα αποτελεί προάγγελο της αντίληψης που επικρατεί για τη διαµόρφωση του Υπουργικού Συµβουλίου και της στελέχωσης νευραλγικών θέσεων σε κυβέρνηση και δηµόσια διοίκηση.

Οπως θα καταδειχθεί στη µεγάλη πανηγυρική εκδήλωση παρουσίασης του συνόλου των υποψηφίων ευρωβουλευτών της προσεχούς Κυριακής στον Ελληνικό Κόσµο, ο κ. Μητσοτάκης επενδύει σηµαντικό πολιτικό κεφαλαίο στα πρόσωπα του ψηφοδελτίου, ώστε µαζί µε τα κύρια διλήµµατα που θα επιστρατεύσει η Πειραιώς καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να επιτευχθεί ο στόχος «µιας ευρείας νίκης που θα σηµατοδοτήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως σύστηµα εξουσίας έχει τελειώσει».

Ντιρεκτίβα

Αποτελεί, δε, ειληµµένη απόφαση και ως εκ τούτου… ντιρεκτίβα της ηγεσίας προς βουλευτές και πολιτευτές να αναδεικνύουν, ευκαιρίας δοθείσης, τις διαφορές… ύφους και ήθους ανάµεσα στους «γαλάζιους» υποψηφίους και τους αντίστοιχους του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που απηχεί την προεκλογική τακτική του κόµµατος, «το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει την πραγµατική του ταυτότητα. Μετά την κλοπή της Λοΐζου, µετά τη διαπλοκή του κ. Κόκκαλη, µετά το βόλεµα των προθύµων της κυβέρνησηςκουρελού, ήλθε η υποψηφιότητα του κ. Λάµπρου, φίλου και συνοµιλητή των τροµοκρατών της «17 Νοέµβρη» και των «Πυρήνων της Φωτιάς».

Την ίδια ώρα, το Μοσχάτο επιχειρεί να µεταθέσει το κέντρο βάρους της προεκλογικής αντιπαράθεσης στον προνοµιακό για αυτό τοµέα της Οικονοµίας. Προχθές, µέσω του Reuters, ο πρόεδρος της Ν∆ επανέλαβε ότι θα επιστρέψει στη µεσαία τάξη όσα της υφάρπαξε η πελατειακή πολιτική φορολογικής εξόντωσης, που εφήρµοσε συνειδητά το Μέγαρο Μαξίµου, ενώ χθες από την Πάρο δεσµεύθηκε εκ νέου πως «θα µειώσουµε εντός διετίας τον ΕΝΦΙΑ κατά 30%, τον φόρο στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% και αµέσως τον ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%». Σύµφωνα µε το σκεπτικό Μητσοτάκη, η µείωση της φορολογίας είναι η ταχύτερη και η ασφαλέστερη οδός για τη δηµιουργία περισσότερων θέσεων απασχόλησης και την αναζωογόνηση της υγιούς επιχειρηµατικότητας.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατία