Πολιτική|11.04.2019 12:33

«Ψήνεται» επανασύσταση της Κ.Ο. του Ποταμιού

Φώφη Γιωτάκη

Το «κλειδί» επανασύστασης μιας οποιασδήποτε κοινοβουλευτικής ομάδας που έχει ήδη διαλυθεί -όπως συνέβη με το Ποτάμι για πρώτη φορά- βρίσκεται, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, στις διαδικασίες της βουλής και μπροστά στο δίλημμα συγκέντρωσης ξανά πέντε βουλευτών κάτω από την ίδια στέγη.

Η απάντηση στο δίλημμα αποκτά εν τω μεταξύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς η αναμενόμενη παραίτηση της Κατερίνας Μάρκου μετά την χθεσινή αντίστοιχη κίνηση του Γιώργου Αμυρά, φέρνει πίσω στο Ποτάμι, άλλους δύο βουλευτές που ήταν υποψήφιοι με το ίδιο κόμμα.

Η παραίτηση συγκεκριμένα του Γιώργου Αμυρά φέρνει στα έδρανα του Ποταμιού στην βουλή -δίπλα στον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γιώργο Μαυρωτά και τον Σπύρο Λυκούδη- την πρώτη επιλαχούσα στην Β’ Αθήνας, Αντιγόνη Λυμπεράκη, ενώ την σκυτάλη της Κατερίνας Μάρκου που «πέρασε» στη ΝΔ θ λάβει ο Νίκος Νυφούδης από τη Β’ Θεσσαλονίκης ο οποίος κατεβαίνει με τον συνδυασμό του Σπύρου Βούγια στην συμπρωτεύουσα.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική εξέλιξη- δηλαδή να αποκτήσει το Ποτάμι πενταμελή ομάδα στη βουλή- αποτελεί ήδη «ειδική» συζήτηση στα πολιτικά γραφεία. Το φινάλε της συζήτησης για το αν, ωστόσο, το Ποτάμι μπορεί να επανασυστήσει κοινοβουλευτική ομάδα -ανακτώντας όλα τα επιπλέον πλεονεκτήματα για την παρουσία του στην βουλή- θα κριθεί από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Το ερώτημα είναι αν η αρμόδια Επιστημονική Υπηρεσία, που υπάγεται στο Επιστημονικό Συμβούλιο και καλείται σχεδόν σε καθημερινή βάση να απαντά με τις γνωματεύσεις της στα σχετικά αιτήματα, κληθεί σε άμεσο χρόνο να κάνει το ίδιο για το Ποτάμι. Το σίγουρο είναι ότι η παραίτηση της κυρίας Μάρκου είναι θέμα χρόνου, όπως επαναλαμβάνουν από τη ΝΔ, μετά την «προτροπή» να μην κάνουν οι βουλευτές της «χρήση του νόμου Κουντουρά».

Αντιγόνη ΛυμπεράκηΣταύρος ΘεοδωράκηςΠοτάμι