Πολιτική|12.04.2019 07:26

Υπόθεση Novartis: «Πόλεµος» στα χαρακώµατα της παραγραφής

Βούλα Κεχαγιά

Ξέπλυµα» ποινικών ευθυνών για την υπόθεση Novartis βλέπει το Μέγαρο Μαξίµου πίσω από την πρόθεση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ -στελέχη των οποίων εµπλέκονται στο σκάνδαλο- να παραγράψουν τα αδικήµατα για τα οποία κατηγορούνται.

H κυβέρνηση βρέθηκε χθες να έχει το πολιτικό «πλεονέκτηµα» απέναντι στις εξελίξεις, καθώς σειρά δηλώσεων στελεχών της αντιπολίτευσης της επιτρέπει να υποστηρίζει πως υπάρχει συµπαιγνία ανάµεσα στην Πειραιώς και τη Χαριλάου Τρικούπη, προκειµένου να συγκαλυφθεί η σκανδαλώδης υπόθεση. Στο κλίµα που διαµορφώνεται το Μαξίµου πιστεύει πως το «ξεγύµνωµα» της αντιπολίτευσης αναδεικνύει και ένα από τα µεγάλα διλήµµατα, για τα οποία θα κληθούν να αποφασίσουν οι πολίτες στις κάλπες, και αυτό είναι το εάν θέλουν «απόδοση δικαιοσύνης και αλλαγή του άρθρου 86 του Συντάγµατος ή συγκάλυψη για ακόµη µία φορά µε τον κατάπτυστο νόµο περί ευθύνης υπουργών».

Aτιµωρησία

Εν µέσω των δικαστικών εξελίξεων στην υπόθεση Novartis, το Μέγαρο Μαξίµου ερµηνεύει τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου περί παραγραφής ως προποµπό των όσων θα επακολουθήσουν, εφόσον η Νέα ∆ηµοκρατία και το Κίνηµα Αλλαγής συγκροτήσουν κυβέρνηση µετά τις εκλογές. Υπογραµµίζει, µάλιστα, πως οι νεότερες δηλώσεις του πρώην υπουργού της Ν∆, Χαράλαµπου Αθανασίου, πως «η µίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού», αποκαλύπτουν τη διάθεση των δύο κοµµάτων να αφήσουν ατιµώρητες πιθανές εγκληµατικές πράξεις πρώην υπουργών.

«Ν∆ και ΚΙΝΑΛ θέλουν να ξαναέρθουν στην εξουσία για να ξεπλύνουν τυχόν ποινικές ευθύνες για τη Novartis, καταψηφίζοντας την τροποποίηση που ψήφισε ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη συνταγµατική αναθεώρηση για τον κατάπτυστο νόµο περί ευθύνης υπουργών» σχολιάζει το πρωθυπουργικό γραφείο, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να πει εάν υιοθετεί την άποψη πως η µίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού ή εάν θα αποπέµψει τον κ. Αθανασίου.

Μετά τις δηλώσεις Βενιζέλου και Αθανασίου το Μέγαρο Μαξίµου θεωρεί ότι η σπουδή των στελεχών των δύο κοµµµατικών στελεχών να προαναγγείλουν παραγραφές αποτελεί επιβεβαίωση των όσων υποστηρίζει η κυβέρνηση περί κουκουλώµατος στο σκάνδαλο Novartis. Σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές, τώρα γίνονται απολύτως κατανοητές οι καταγγελίες Τσίπρα στη Βουλή πως Ν∆ και ΚΙΝΑΛ αρνήθηκαν να ψηφίσουν την ερµηνευτική δήλωση στο άρθρο 86 για την ευθύνη υπουργών, ακριβώς για να διαγράψουν ποινικές ευθύνες για τη Novartis.

«Η µόνη τους έγνοια είναι τελικά να γλιτώσουν από ενδεχόµενες ποινικές ευθύνες µε το πρωτοφανές επιχείρηµα ότι οι µίζες πήγαιναν σε υπουργούς στο πλαίσιο των καθηκόντων τους» αναφέρει το Μαξίµου.

Στόχος η συγκάλυψη

Για την κυβέρνηση, τα όσα είπαν οι κ. Βενιζέλος και Αθανασίου είναι αποκαλυπτικά της µεθόδευσης που συντελείται για να υπάρξει συγκάλυψη της Novartis.

Ειδικά για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επισηµαίνει πως δεσµεύτηκε ότι δεν θα περάσει στη συνταγµατική αναθεώρηση η ερµηνευτική δήλωση για το άρθρο 86 που ψήφισαν 179 βουλευτές στην πρώτη ψηφοφορία και 175 στη δεύτερη. Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί, σύµφωνα µε την κυβέρνηση, ότι τα αδικήµατα που τελούνται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων, και όχι αυτά που τελούνται επ’ ευκαιρία τους, υπάγονται στη σύντοµη παραγραφή. Αρα ότι η µίζα και η δωροδοκία υφίστανται µόνο για την άσκηση των καθηκόντων και όχι επ’ ευκαιρία των καθηκόντων του εκάστοτε υπουργού.

Ευάγγελος ΒενιζέλοςΧαράλαμπος Αθανασίου