Πολιτική|12.04.2019 13:16

Βαρουφάκης στο Έθνος: «To χρέος είναι... στρατόπεδο συγκέντρωσης»

Newsroom

«Οσο βρίσκεσαι σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, έχεις υποχρέωση να έχεις κόλληµα µε την απόδραση» δήλωσε χθες το βράδυ για το θέµα του χρέους ο Γιάνης Βαρουφάκης στο «Εθνος», λίγο πριν από τη συνέντευξή του στην εκποµπή «Open Mind» της Ελλης Στάη.

Ο πρώην υπουργός Οικονοµικών και συνιδρυτής του κινήµατος ΜέΡΑ25 -το οποίο ετοιµάζεται για τη µάχη των ευρωεκλογών- επανέλαβε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς οικονοµικής δουλοπαροικίας και εξέφρασε τη λύπη του -και όχι τον θυµό του- για την κατάληξη των γεγονότων που οδήγησαν στο δηµοψήφισµα του καλοκαιριού του 2015.

«Εκείνο το βράδυ υπήρχε στενοχώρια, γιατί είχαµε την ευκαιρία να κάνουµε τη διαφορά και την απωλέσαµε. Η αποφασιστικότητα µε την οποία το προσπάθησα τότε παραµένει η ίδια». Ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος χθες το απόγευµα βρισκόταν σε εκδήλωση του ΜέΡΑ25 στην Κόρινθο, σηµείωσε ότι από την απήχηση που θα έχει το πρόγραµµά του θα εξαρτηθεί το αν µπορούν να γίνουν πραγµατικότητα οι αλλαγές στην Ευρώπη που µαταιώθηκαν το καλοκαίρι του 2015.

«Το δικό µας µέληµα ήταν να παρουσιάσουµε ένα πρόγραµµα που απευθύνεται όχι µόνο σε ριζοσπάστες αλλά και σε µετριοπαθείς συντηρητικούς Γερµανούς, Γάλλους, Ισπανούς, Ιταλούς» τόνισε και συµπλήρωσε ότι η δυσκολία είναι να µεταφερθεί και να γίνει ένας σοβαρός διάλογος. Μιλώντας για το µεγάλο γεγονός της χθεσινής ηµέρας, τη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ, ο Γιάνης Βαρουφάκης σηµείωσε ότι ο ιδρυτής των WikiLeaks ήταν αυτός που αποκάλυψε εγκλήµατα των χωρών της ∆ύσης και γι’ αυτό θα πρέπει να έχει την ευγνωµοσύνη των πολιτών και των δηµοσιογράφων όλου του κόσµου.

«Αυτήν τη στιγµή προωθείται προς ένα λευκό κελί, χωρίς ουσιαστική δίκη, ούτε ο δικηγόρος του δεν θα γνωρίζει καλά καλά τις κατηγορίες, µόνο και µόνο επειδή µας άνοιξε τα µάτια. Είναι µια µελανή στιγµή για τη δηµοσιογραφία, τη διαφάνεια και τη δηµοκρατία».

DiEM25Γιάνης ΒαρουφάκηςΜέΡΑ25