Πολιτική|13.04.2019 09:31

ΣΥΡΙΖΑ: Επίσημη πρεµιέρα για την Προοδευτική Συµµαχία ενόψει ευρωεκλογών

Βούλα Κεχαγιά

Από το Ντουµπρόβνικ στο Μεταξουργείο και από τη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας 17+1 στην Προοδευτική Συµµαχία. Ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός συµµετείχε χθες στις εργασίες της 8ης Συνόδου των κρατών της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Κίνας, που επισήµως ενέταξε τη χώρα µας ως πλήρες µέλος της. Ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σήµερα αναµένεται να καλέσει επισήµως τη νεοσυσταθείσα Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του σχήµατος ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συµµαχία να δώσει τη µάχη των ευρωεκλογών, σε µια προσπάθεια να αποκρουστεί η απειλή της ακροδεξιάς, του εθνικισµού και των συντηρητικών πολιτικών.

Είναι η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής που αριθµεί 274 µέλη, προερχόµενα τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τις συλλογικότητες που έχουν συγκροτήσει την Προοδευτική Συµµαχία. Από τη «Γέφυρα» και τη ∆ΗΜΑΡ έως ανένταχτους, ακτιβιστικές κινήσεις σοσιαλιστών, την Κοινωνική Συµφωνία, τη Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία, τη Χάρτα 19 και το Πατριωτικό Σοσιαλιστικό Κίνηµα. Η µεγάλη πρόβα έγινε το προηγούµενο Σάββατο στην εντυπωσιακή συγκέντρωση στο Γαλάτσι. Οµως ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνθεί σήµερα στα µέλη της πολυπληθούς επιτροπής της Προοδευτικής Συµµαχίας για να τους ζητήσει να «τρέξουν» µια δύσκολη και ιδιαίτερα κρίσιµη εκλογική µάχη, όπως αυτή των ευρωεκλογών.

Ανασύνταξη

Εκ των πραγµάτων θα αναφερθεί και στις ευρωπαϊκές εξελίξεις αλλά και στην τρέχουσα εσωτερική επικαιρότητα που σύρεται πίσω από τη Novartis. O πρωθυπουργός θα υπενθυµίσει στους εκπροσώπους όλων των συλλογικοτήτων ότι τώρα ουσιαστικά ξεκινά µια µεγάλη προσπάθεια για τη χώρα, µε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να έχει τη δυνατότητα να χαράσσει ελεύθερα την πολιτική της απαλλαγµένη από τις δεσµεύσεις των µνηµονίων.

Αναµένεται να πει ότι η συµπόρευση των προοδευτικών και δηµοκρατικών πολιτών αποτελεί µια αναγκαιότητα, την ώρα που ακροδεξιές δυνάµεις ενισχύονται τόσο στη χώρα, ακόµη και στο εσωτερικό πολιτικών κοµµάτων, όσο και στην Ευρώπη, και θα ζητήσει να δηµιουργηθεί ένα πλατύ κοινωνικό και προοδευτικό ρεύµα σε όλη την Ελλάδα. Με την επισήµανση πως οι αριστερές και προοδευτικές δυνάµεις αποτελούσαν ανέκαθεν τη µεγάλη πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία στη χώρα, θα ζητήσει από τα στελέχη του σχήµατος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και να µεταδώσουν το µήνυµα σε όλη την επικράτεια πως ενδεχόµενη επικράτηση των δυνάµεων του νεοφιλελευθερισµού θα αντιστρέψει τη θετική πορεία για τη χώρα και θα τη γυρίσει στην περίοδο της σκληρής λιτότητας και των µνηµονίων.

Οµοίως ο Αλέξης Τσίπρας αναµένεται να πει ότι και στην Ευρώπη κυριάρχησαν τα προηγούµενα χρόνια συντηρητικές δυνάµεις που εµβάθυναν το χάσµα µεταξύ των λαών και αγνόησαν τις αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Θα µιλήσει για την απροθυµία των κυρίαρχων δυνάµεων να διαµορφώσουν ένα πλαίσιο στο οποίο η οικονοµική ένωση θα συµβαδίζει µε την πολιτική ένωση και θα επαναλάβει ότι οι εκλογές της 26ης Μαΐου είναι οι πιο κρίσιµες από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία