Πολιτική|14.04.2019 08:50

Η στρατηγική της Φώφης Γεννηματά: Όλο το σχέδιο διεύρυνσης του ΚΙΝΑΛ

Φώφη Γιωτάκη

Στη στρατηγική αναβάθµισης της πολιτικής «εικόνας» του ΚΙΝΑΛ, ώστε να διαψευστεί εγκαίρως η κατηγορία των πολιτικών του αντιπάλων ότι εγκλωβίζεται στην κλειστή περίµετρο γύρω από το ΠΑΣΟΚ, προχωρά η Φώφη Γεννηµατά εν όψει των κρίσιµων εκλογικών αναµετρήσεων.

Έχοντας εξασφαλίσει τη συµπόρευση όλων όσοι διαδραµάτισαν κορυφαίους ρόλους κατά την πολύχρονη και πολυκύµαντη πορεία του ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του Κινήµατος Αλλαγής επιλέγει να επαναλαµβάνει σε κάθε ευκαιρία, απευθυνόµενη στις ευρύτερες δυνάµεις της Κεντροαριστεράς, ότι «ούτε χωρίς το ΠΑΣΟΚ ούτε µόνο µε το ΠΑΣΟΚ µπορούµε να προχωρήσουµε».

Ο κεντρικός στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι να καταφέρει να φτάσει στις ευρωκάλπες αλλά και στις εθνικές εκλογές µε τον «αέρα» ενός κόµµατος ικανού να λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή και να καταστεί ρυθµιστικός παράγοντας εξελίξεων στον προοδευτικό χώρο.

Στην πρώτη γραµµή των προτεραιοτήτων βρίσκονται η αξιοποίηση στελεχών της «τεµαχισµένης» ∆ΗΜΑΡ, η αναζήτηση διαύλων επικοινωνίας µε ανθρώπους που προέρχονται από την Ανανεωτική Αριστερά και η προσέγγιση-επιστροφή δυσαρεστηµένων από τον ΣΥΡΙΖΑ ή στελεχών που είχαν κρατήσει αποστάσεις από το εγχείρηµα συγκρότησης του ΚΙΝΑΛ.

Εµφανής είναι η πρόθεση της ηγεσίας να αξιοποιήσει στελέχη της ∆ΗΜΑΡ που είτε επέλεξαν να συνεχίσουν µε το ΚΙΝΑΛ µετά τη διαγραφή του Θ. Θεοχαρόπουλου είτε αρνούνται να ακολουθήσουν τον αρχηγό της ∆ΗΜΑΡ στην Προοδευτική Συµµαχία µε τον ΣΥΡΙΖΑ. ∆είγµα γραφής αποτελεί η εκλογή του Θ. Μαργαρίτη και άλλων δηµαριτών σε εξαιρετικά υψηλές θέσεις της νεοεκλεχθείσας Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, όπως και η ειδική σηµασία που αποδίδεται στην παρουσία του Γιώργου Καµίνη και στελεχών κινήσεων της µεταρρυθµιστικής Αριστεράς και της Σοσιαλδηµοκρατίας.

Οι πληροφορίες επιµένουν ότι είναι θέµα χρόνου η συγκρότηση πολιτικής κίνησης συνεργαζόµενης µε το ΚΙΝΑΛ, υπό το όνοµα «Ανανεωτική Αριστερά», που θα συγκροτηθεί από πρώην στελέχη της ∆ΗΜΑΡ και πρόσωπα που κινούνται διαχρονικά στον κύκλο της Ανανεωτικής Αριστεράς, χωρίς να αντιπαρατίθενται µε το Κίνηµα Αλλαγής.

Θεωρείται, µάλιστα, ότι υπάρχει ήδη γέφυρα επικοινωνίας των πέντε στελεχών που στήριξαν την απόφαση για το «Μακεδονικό» και τον Θ. Θεοχαρόπουλο, αλλά αποχώρησαν διαφωνώντας µε την επιλογή σύµπλευσης µε τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συµµαχίας. Πρόκειται για δύο πρώην βουλευτές της ∆ΗΜΑΡ, τους Νίκο Τσούκαλη και Θωµά Ψύρρα, και τα στελέχη Γεράσιµο Γεωργάτο, Χρήστο Γκαρµπούνη και Στέλιο Παναγούτσο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη επιβεβαιώνουν το σενάριο προσέγγισης των πέντε στελεχών – κάποιοι υπενθυµίζουν µάλιστα ότι δύο εξ αυτών είναι υποψήφιοι σε αυτοδιοικητικούς συνδυασµούς µε τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ: ο Γεράσιµος Γεωργάτος κατεβαίνει µε τον περιφερειακό συνδυασµό του Γιάννη Σγουρού και ο Χρήστος Γκαρµπούνης µε τον υποψήφιο περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κ. Σιµιτζή.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, µέχρι το κλείσιµο των ψηφοδελτίων του ΚΙΝΑΛ για τις εθνικές εκλογές εκτιµάται ότι µεσολαβεί αρκετός χρόνος για τις απαραίτητες «ζυµώσεις». Συζητείται µάλιστα η περίπτωση του Νίκου Τσούκαλη, ο οποίος ενδέχεται, όπως λέγεται, να εξετάσει το ενδεχόµενο καθόδου του στην Αχαΐα, όπου εκλεγόταν βουλευτής και συγκέντρωνε σηµαντικές δυνάµεις της Ανανεωτικής Αριστεράς. ΤΡΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ Προς συνεργασία µε το ΚΙΝΑΛ φαίνεται ότι οδεύουν ακόµη τρία στελέχη από τη ∆ΗΜΑΡ που στήριξαν τη Συµφωνία των Πρεσπών, αλλά παραιτήθηκαν την εποµένη της πανελλαδικής συνάντησης στο Γαλάτσι.

Το πιο πιθανό είναι οι Βασίλης Μασσαλάς (Ιωάννινα), Ρικάρντο Χέιρ (Θεσσαλονίκη) και Κώστας Αυγερόπουλος (από τη νέα γενιά) να ενταχθούν στην υπό διαµόρφωση Κίνηση µε στελέχη από το ΚΙΝΑΛ και την Ανανεωτική Αριστερά. Ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρείται και στον χώρο όπου δραστηριοποιείται ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος ξεκίνησε µε τον Θ. Θεοχαρόπουλο να τεστάρει αρχικά τη δηµιουργία της «Νέας Αρχής» – τη συσπείρωση, δηλαδή, δυνάµεων του ανανεωτικού χώρου, που ναυάγησε µετά την πλεύση προς τον ΣΥΡΙΖΑ του προέδρου της ∆ΗΜΑΡ.

Ο κ. Λυκούδης, επικεφαλής των «Μεταρρυθµιστών», υποδέχθηκε µε άκρως επιθετική ρητορική την παρουσία του κ. Θεοχαρόπουλου στο Γαλάτσι – µιλώντας για «ένα ακόµα δυσάρεστο θέαµα πολιτικής συναλλαγής». Το σίγουρο είναι ότι οι «Μεταρρυθµιστές» δεν θα κατέβουν στις ευρωεκλογές, ο κ. Λυκούδης παραµένει βουλευτής του Ποταµιού και ταυτόχρονα επιµένει στη δηµιουργία συνθηκών συνεννόησης των προοδευτικών δυνάµεων µετεκλογικά.

Κλείνουν και τα ψηφοδέλτια για τις βουλευτικές

Θέµα χρόνου θεωρείται για το ΚΙΝΑΛ το κλείσιµο των ψηφοδελτίων για τις βουλευτικές εκλογές, ενώ η οµάδα κρούσης του ευρωψηφοδελτίου θα παρουσιαστεί τη Μεγάλη ∆ευτέρα από τη Φώφη Γεννηµατά σε εκδήλωση στην «Αθηναΐδα». Σκοπός της ηγεσίας είναι η σύνθεση των ψηφοδελτίων στην κάθε περιφέρεια να συµβάλει στην ενίσχυση της εικόνας του κόµµατος ως πολυσυλλεκτικού φορέα. Οπως αναµένεται, τα ψηφοδέλτια θα έχουν έντονο «χρώµα» ΠΑΣΟΚ, αλλά εξίσου διακριτές παρουσίες από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο.

Πριν από το Πάσχα θα ανακοινωθεί η κάθοδος δηµοφιλών στελεχών από τις νεότερες γενιές που η κυρία Γεννηµατά εκτιµά ότι θα πετύχουν την ενίσχυση των εκλογικών ποσοστών στις περιφέρειές τους. Η ίδια χειρίζεται το θέµα του Παύλου Χρηστίδη, ο οποίος θα κατέλθει στην Α’ Αθηνών ή σε έναν τοµέα της Β’ Αθηνών. Σε καλό δρόµο βρίσκεται, επίσης, η συζήτηση για την κάθοδο στην Α’ Θεσσαλονίκης ενός ισχυρού 40άρη στην περιοχή, του Κυριάκου Κυριάκου, επικεφαλής επικοινωνίας του ΠΑΟΚ, ο οποίος δεν διαψεύδει το ενδεχόµενο να δώσει την εκλογική µάχη µε το ΚΙΝΑΛ.

Φώφη ΓεννηματάΚΙΝΑΛ