Πολιτική|14.04.2019 12:24

Περράκης: Η συζήτηση για ανατροπή των Πρεσπών είναι καινοφανής

Τίμος Φακαλής

Την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του για την Συμφωνία των Πρεσπών έκανε ο μέχρι πρότινος πρέσβης-Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Στέλιος Περράκης, μιλώντας σε διήμερο συνέδριο στη Θεσσαλονίκη. Κεντρικό θέμα του Συνεδρίου ήταν «Ευρώπη: Η βαλκανική φαντασίωση. Σύγχρονα ζητήματα και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων» και πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο (12-13.4)στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Όπως υποστήριξε ο έμπειρος διπλωμάτης «ο φανατισμός και η συζήτηση για το αν αυτή η συνθήκη πρέπει αν ανατραπεί ή οτιδήποτε άλλο είναι καινοφανής. Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ όταν ένα κράτος έχει ακολουθήσει μία διαδικασία. Εγώ δεν είπα ότι ήταν η καλύτερη διαπραγμάτευση. Έχουμε φαντάσματα, έχουμε σκελετούς, έχουμε θέματα με τη γειτονιά μας συνολικά και μεις και οι άλλοι. Δε υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουμε φοβίες. Και αυτές οι φοβίες βγήκαν, βγαίνουν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αντιδράσεις σε κατευθύνσεις οι ποιες πολλές φορές δεν εξυπηρετούν σε τίποτα» είπε ο κ. Περράκης.

Έχοντας «γράψει» χιλιόμετρα στους διπλωματικούς διαδρόμους για περισσότερα από 20 χρόνια αλλά και έχοντας εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολλές διεθνείς διασκέψεις και θεσμούς όπως στην ΕΕ (προεδρίες της Ελλάδας κατά τα έτη 1983, 1988, 1994) και την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο κ. Περράκης τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα πολιτικό κείμενο το οποίο φυσικά έχει αδυναμίες. «Δεν υποστήριξε κανείς ότι δεν μπορούν να υπάρχουν αδυναμίες σε ένα κείμενο αποτέλεσμα συμβιβασμού.  Έχει μακρά ζωή μπροστά και το μέλλον θα δείξει πως θα εφαρμοστεί» τόνισε ο πρώην Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό που έχει σημασία τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους γείτονες είναι η καλή πίστη και διάθεση να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

Ο κ, Περράκης διατύπωσε ενστάσεις για το νομοτεχνικό κομμάτι της Συμφωνίας τονίζοντας ότι ο τρόπος που έχει αναπτυχθεί είναι δύσκολος.

Η Ελλάδα έπρεπε να είχε κυρώσει τη Συμφωνία - Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης

Αναφερόμενος στο θέμα Σλαβομακεδονικής μειονότητας και  στο πρόσφατο περιστατικό στο Πρωτοδικείο Σερρών που κλήθηκε να εκδικάσει την περίπτωση πολιτιστικού συλλόγου με αφορμή χορούς και γλώσσα το οποίο σήκωσε αρκετή σκόνη ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου υποστήριξε ότι υπάρχουν εννοιολογικά  προβλήματα «Σωστά σημειώνεται ότι στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει ο ορισμός τι είναι το κράτος, τι είναι ο λαός. Δεν υπάρχει ορισμός μειονότητας  και γι αυτό το ότι λέει ο Σιδηρόπουλος ότι είμαι Μακεδόνας δεν συνεπάγεται για την ελληνική δημοκρατία ύπαρξη μειονότητας». 

Παράλληλα επανέλαβε την θέση του για τη Συμφωνία - Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης την οποία αν και η Ελλάδα υπέγραψε το 1997 δεν την κύρωσε ποτέ. «Αυτό το κείμενο θα έλυνε πάρα πολλά προβλήματα. Η συμμόρφωση του κράτους στο διεθνές δίκαιο βοηθά τη δημοκρατία, τα δικαιώματα, βαθαίνει την ποιότητα της δημοκρατίας της χώρας» κατέληξε. 

Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου & Διεθνών Σχέσεων σε συνεργασία με το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τέθηκε υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου 

ΜειονότητεςΣτέλιος ΠερράκηςΣυμφωνία Πρεσπών