Πολιτική|15.04.2019 13:21

Η πρόταση της Γεννηματά για το Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ

Φώφη Γιωτάκη

Τόσο η πρόεδρος όσο όμως και τα κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ συμφωνούν επί του παρόντος ότι με την 21μελή «ομάδα κρούσης» πρέπει να επιβεβαιωθεί, όπως και στο πρόσφατο Συνέδριο,  το κλίμα σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων, ενότητας μεταξύ των κομμάτων και των Κινήσεων και συσπείρωσης όλων των δυνάμεων της κεντροαριστερής παράταξης. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο πάντως, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι έχει ήδη εκφράσει την πρόθεση να θέσει υποψηφιότητα για το κεντρικό όργανο της Χαριλάου Τρικούπη σχεδόν διπλάσιος αριθμός- δηλαδή πάνω από 40 στελέχη, αρκετά εκ των οποίων είχαν εκλεγεί «ψηλά»  στην ΚΕ  και αποτελούν στενούς συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, του Νίκου Ανδρουλάκη, του Γιώργου Παπανδρέου και του Γιώργου Καμίνη. 

Η υπόθεση περιπλέκεται όταν η εσωκομματικές διαβουλεύσεις φτάνουν στις ποσοστώσεις για τις γυναίκες και τους νέους, με ηλικία κάτω από τα 35 έτη. Μέχρι στιγμής το «μέτρημα» των επιτελείων παραπέμπει στην εκλογή λόγω ποσόστωσης επτά γυναικών και δύο από τις νεότερες γενιές. Το αποτέλεσμα είναι να γράφουν και να σβήνουν ονόματα, όσοι έχουν εξουσιοδοτηθεί από την Φώφη Γεννηματά και το Νίκο Ανδρουλάκη  (από τους 251 εκλεγμένους στην ΚΕ, περίπου 100  στηρίζουν τον ευρωβουλευτή)  να συνθέσουν την τελική πρόταση. Οι πληροφορίες λένε ότι μέχρι στιγμής στην πρόταση που ακούγεται, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι κ.κ Παύλος Χρηστίδης από τη νεότερη γενιά των στενών συνεργατών της κυρίας Γεννηματά, ο εξ’ απορρήτων συνεργάτης της Μανώλης Όθωνας, οι πολύπειροι από συνεδριακές ζυμώσεις, Χρήστος Πολυζωγόπουλος και Χρήστος Πρωτόπαπας.

Υποψήφιος θα είναι και ο νυν υποψήφιος ευρωβουλευτής, Γιώργος Καμίνης, εκτός και αν επιλεγεί να εκπροσωπήσει την τάση του ο υποψήφιος βουλευτής Κιλκίς, Στέφανος Παραστατίδης- σε αυτήν την περίπτωση θα διεκδικήσει την εκλογή του στο Πολιτικό Συμβούλιο και ο Γιώργος Φραγκίδης που επίσης κατεβαίνει υποψήφιος στο Κιλκίς και έχει την στήριξη του Ν. Ανδρουλάκη. «Σταυρό» θα ζητήσει και ο Κώστας Σκανδαλίδης, κορυφαίο στέλεχος και ένας από τους βουλευτές που θα είναι υποψήφιοι- όπως ακούγεται θα είναι επίσης ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Γιάννης Μανιάτης.  

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι υποψήφιος εφόσον «κατέβουν» και τα άλλα μέλη του απερχόμενου Πολιτικού Συμβουλίου που θα συνεδριάζει υπό την Φώφη Γεννηματά και την συμμετοχή του Γραμματέα, του Μανώλη Χριστοδουλάκη (θα είναι ο μόνος υποψήφιος, εκτός αν εμφανιστεί «αντάρτικη» υποψηφιότητα) και του Β. Κεγκέρογλου.

Η πλευρά Ανδρουλάκη στηρίζει την  εκλογή περίπου 8 στελεχών, του Ανδρέα Σπυρόπουλου, των συνεπωνύμων κυριών Φωτεινής και Έλενας Αναστασίου (η πρώτη προέρχεται από την ΔΗΜΑΡ και η δεύτερη από τη νεότερη αυτοδιοικητική γενιά),  του Στέφανου Ξεκαλάκη κα. Στο «τραπέζι» των συζητήσεων έχει πέσει η εκλογή του κ. Μεϊμάρογλου που προέρχεται από το Ποτάμι, του κ. Διακουλάκη από τις Κινήσεις, του Γ. Μπουλπμασάκου (πρώην Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ) και των βουλευτών, Ο. Κωνσταντινόπουλου και Γ. Κατρίνη.

Θέση στο ανώτατο όργανο εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει ο Θόδωρος Μαργαρίτης, κορυφαίο στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς, που προέρχεται από την ΔΗΜΑΡ και συμβάλει αποφασιστικά στην διεύρυνση του ΚΙΝΑΛ. Στις επτά γυναίκες που θα εκλεγούν θα είναι, όπως φαίνεται εκτός από τις κυρίες Αναστασίου, η Τόνια Αντωνίου (πρώτη γυναίκα σε ψήφους στην ΚΕ), η Κατερίνα Μπατζελή, η Εύη Χριστοφιλοπούλου (ως βουλευτής)- ακούγεται ότι θα κατέβει η Εύα ΚαΪλή, η Νάντια Γιαννακοπούλου και η Έφη Χαλάτση. Από τους παπανδρείκούς ακούγεται για την συνθετική λίστα, ο Φίλιππος Σαχινίδης και μία γυναίκα. Κάποιοι ωστόσο επισημαίνουν την πρωτιά από τους παπανδρεϊκούς στο Συνέδριο του Μ. Καρχιμάκη και την αρκετά υψηλή «βαθμολογία» του Δημήτρη Ρέππα στην εκλογική διαδικασία της Κεντρικής Επιτροπής.

ΚΙΝΑΛΦώφη Γεννηματά