Πολιτική|16.04.2019 14:34

Δραγασάκης: Όχι άλλος δανεισμός μέχρι το 2023

Κατερίνα Τζαβάρα

Η διαθεσιμότητα σε ρευστό θα λειτουργήσει ως μαξιλαράκι ασφαλείας, «επιτρέποντάς μας να μη δανειστούμε έως το 2023», είπε από βήματος της Ολομέλειας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Όπως αναλυτικά είπε: «Η ρευστότητα που έχουμε μας δίνει τη δυνατότητα να πληρωθούν τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, να βελτιωθεί η διεθνής πιστοληπτική εικόνα της χώρας, να πέσουν τα επιτόκια δανεισμού και να βρούμε τρόπους επιτάχυνσης της ανάπτυξης». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η χώρα έχει αναπτυξιακή στρατηγική, αποκτά σύγχρονες προοπτικές που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και δημιουργούνται τα εργαλεία που συμπληρωματικά με τις τράπεζες επιτρέπουν να καλυφθούν τα κενά».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ενημέρωσε επίσης πως αποσύρεται προκειμένου να ακολουθήσει περαιτέρω διαβούλευση η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 40 του νομοσχεδίου –μετά και από αντιδράσεις της αντιπολίτευσης - το οποίο αφορά στις περιπτώσεις που δεν επιβάλλονται κυρώσεις αν διαπιστωθεί ότι έχουν υποβληθεί ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία. Αντίθετα η πρώτη παράγραφος παραμένει ως έχει και θα ψηφιστεί σήμερα στο πλαίσιο του νομοσχεδίου.

Επίσης ο κ. Δραγασάκης είπε ότι σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν περισσότερες από 500 αναπτυξιακές τράπεζες και μόνο Ελλάδα και Μάλτα στην Ευρώπη, δεν είχαν μέχρι πρόσφατα τέτοια. Έκανε πάντως αναφορά στην καχυποψία με την οποία ευρύτερα αντιμετωπίζεται το εγχείρημα επειδή υπάρχει το… κακό προηγούμενο της ΕΤΒΑ.

Αναφερόμενος στους λόγους που καθιστούν σημαντική τη δημιουργία της Αναπτυξιακής τράπεζας ο Γιάννης Δραγασάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι με υψηλή δόση θράσους αντιμετωπίζει επιλογές της κυβέρνησης καθώς όπως είπε «θέλουν να μείνει η χώρα όπως την είχαν αφήσει»…

Το επεισόδιο με τη ΧΑ

Επεισόδιο προκλήθηκε μετά την τοποθέτηση του βουλευτή της ΧΑ, Ιωάννη Σαχινίδη που αναφέρθηκε από βήματος σε δημοσίευμα υβριστικό για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. «Κατηγορείστε ότι είστε δολοφόνοι κι έρχεστε εδώ και επικαλείστε ένα δημοσίευμα γιατί το μόνο όπλο που έχουν οι φασίστες είναι η συκοφαντία… », είπε λαμβάνοντας το λόγο αμέσως μετά ο κ. Δραγασάκης. Απευθυνόμενος μάλιστα στον ενικό στο Χρυσαυγίτη βουλευτή, απάντησε ότι θα απολογηθεί για όλα όταν φύγει από τη θέση την οποία κατέχει σήμερα αλλά όχι βέβαια για τέτοιου είδους συκοφαντίες. «Είσαι ένας συκοφάντης φθηνός που έρχεσαι στο Κοινοβούλιο να πετάξει βρώμα μήπως και η λάσπη κάτσει κάπου… » πρόσθεσε ο κ. Δραγασάκης και βγήκε αμέσως μετά από την αίθουσα.

δανεισμόςΓιάννης Δραγασάκης