Πολιτική|16.04.2019 16:37

Τσίπρας: Η Ελλάδα βρίσκεται εκτός μνημονίων - Φεύγει από πάνω μας το ΔΝΤ

Newsroom

«Όπως εσείς, ως δήμος Βελβεντού αποκτάτε την αυτονομία σας, έτσι και ως χώρα συνολικά αποκτούμε την αυτονομία μας και την οικονομική μας ανεξαρτησία», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στην τοπική Λαϊκή Συνέλευση.

Αναφερόμενος, μάλιστα, στην τελευταία εξέλιξη για την αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε: «Φεύγουν πάνω από το κεφάλι μας αυτοί, οι οποίοι έπαιρναν αποφάσεις λάθος τις περισσότερες φορές, το ΔΝΤ, και είμαστε πια σε θέση να χαράξουμε ένα δρόμο, με επίγνωση, όμως, των δυσκολιών, διότι το πάθημα μας έχει γίνει μάθημα. Είμαστε, όμως, σε θέση να ορίζουμε εμείς το μέλλον μας. Να ξέρουμε εμείς ποιος είναι ο τρόπος για να μην ξαναγυρίσουμε πίσω στα ελλείμματα και τη χρεοκοπία, αλλά ταυτόχρονα να στηρίξουμε και τους πιο αδύναμους, να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη».

«Σήμερα έχουμε τη βεβαιότητα να πούμε ότι χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού η Ελλάδα βρίσκεται σε μια διαφορετική θέση από αυτήν που βρέθηκε τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Η Ελλάδα βρίσκεται εκτός μνημονίων. Χθες υπήρξε και μια εξαιρετικά θετική απόφαση. Οχι μόνο εκτός μνημονίων αλλά και αυτοί που μας εξανάγκασαν, κάνοντας ότι τα γνωρίζουν όλα, να οδηγηθούμε σε λάθος αποφάσεις σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, που ήταν η σκληρότερη που έχει εφαρμοστεί ποτέ στην Ευρώπη, αλλά και λάθος όσον αφορά στα αποτελέσματα. Δεν υπήρξε άλλη χώρα στην ιστορία του ΔΝΤ που να είναι οκτώ χρόνια σε πρόγραμμα. Αυτά τα αποτελέσματα είχαν οι αποφάσεις κάποιων τεχνοκρατών που έπαιρναν αποφάσεις, αυτοί έναντι των εκλεγμένων κυβερνήσεων. Αυτά, όμως, όλα είναι πια παρελθόν. Διότι η χώρα έχει πια την κεφαλαιακή επάρκεια, τη ρευστότητα για να μπορεί να βγαίνει στις αγορές και να δανείζεται».

«Σήμερα είναι μία μέρα δικαίωσης του δικού σας αγώνα. Δεν είναι μία μέρα που ήρθα εδώ για να δεχτώ συγχαρητήρια, αλλά ήρθα να δώσω σε σας συγχαρητήρια γιατί με το παράδειγμα του αγώνα σας και με το παράδειγμα της αυτοοργάνωσής σας δίνεται σε όλους εμάς ένας πολύ σπουδαίο μάθημα», ανέφερε ο πρωθυπουργός από τον Βελβεντό.

Μάλιστα, τόνισε ότι: «Ήταν μεγάλο το λάθος που έγινε το 2010. Ήταν μεγάλη η αστοχία. Ήταν μεγάλη η αδικία γιατί ο δήμος σας ήταν από χρόνια με μακρά παράδοση ένα παράδειγμα συλλογικής δράσης ως παράδειγμα άμεσης Δημοκρατίας, παράδειγμα αυτοοργάνωσης, παράδειγμα αυτοδιοίκησης με όλη την έννοια της λέξης και του όρου». 

Παρεμβάσεις στον δήμο

Παρεμβάσεις στον δήμο Βελβεντού προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι δεν γίνεται να μην γίνουν «παρεμβάσεις στο σύμβολο της αυτοδιοίκησης, στον τόπο μας που είναι ο δήμος Βελβεντού». 

«Έγιναν 18.000 προσλήψεις τα τέσσερα χρόνια στα δημόσια νοσοκομεία. Προβλέπουμε άλλες 10.000 θέσεις για το 2023», τόνισε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, προανήγγειλε ότι φέτος οι κάλπες που θα στηθούν για την τοπική αυτοδιοίκηση θα είναι τρεις: Η πρώτη για την εκλογή περιφερειαρχών, η δεύτερη για την εκλογή δημάρχων και μια τρίτη, εκεί όπου υπάρχουν κοινότητες και είναι στο 80% των εκλογικών τμημάτων, όπου θα εκλεγούν κοινοτικά συμβούλια και προέδροι κοινοτήτων. «Βρισκόμαστε μπροστά στη γιορτή της Δημοκρατίας που είναι οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά εκλογές και για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Το 2015 βρέθηκα μπροστά σε άδεια ταμεία»

«Το 2015 βρέθηκα μπροστά σε άδεια ταμεία. Δεν υπήρχε σάλιο ούτε για δείγμα για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Σήμερα έχουμε καταφέρει να έχουμε την μεγαλύτερη ρευστότητα που είχε ποτέ το δημόσιο ταμείο», ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

«Δεν υπήρχε σάλιο ούτε για δείγμα για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις», ανέφερε

Και, κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, ανέφερε ότι «η χώρα βρισκόταν σε ανθρωπιστική κρίση. Η μεγάλη μας έγνοια ήταν να ενισχύσουμε τα δημόσια νοσοκομεία. Έγιναν 18.000 προσλήψεις τα τέσσερα χρόνια στα δημόσια νοσοκομεία. Προβλέπουμε άλλες 10.000 θέσεις για το 2023», τόνισε. 

«Η ανάπτυξη θα συνεχιστεί»

«Είμαστε σε μία θέση σήμερα να πούμε ότι η οικονομία επιστρέφει σε έναν "ενάρετο" κύκλο και αυτό για μας δεν είναι μία υπόθεση. Για τους οικονομολόγους, η υπόθεση που αφορά μονάχα τους αριθμούς, πρέπει να γίνει και η υπόθεση που θα αφορά την πραγματική οικονομία, τους καθημερινούς ανθρώπους του μόχθου, τους εργαζόμενους, τους πολλούς, εκείνους που παράγουν, τους αγρότες, τους ανθρώπους εκείνους που πρέπει να δουν και θα δουν το επόμενο διάστημα ελαφρύνσεις», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Και τονίζει: «οι οικονομολόγοι λένε ότι η ανάπτυξη θα συνεχίσει να είναι μεγάλη και τα επόμενα χρόνια στο 2,5% από τις υψηλότερες στην ευρωζώνη. Το ιστορικό χαμηλό στα ομόλογα δίνει τη δυνατότητα να έχουμε επενδύσεις στο επόμενο διάστημα». Για να προσθέσει: «Η ανάπτυξη θα συνεχιστεί και θα βρει αντίκρισμα στην καθημερινότητα των ανθρώπων ή θα ξαναγυρίσουμε πίσω στα ελλείμματα στις απολύσεις, στα ασφαλιστικά τύπου Πινοσέτ και στις συνθήκες της χρεοκοπίας. Αυτό το ερώτημα φίλες και φίλοι δεν θα του απαντήσω εγώ θα το απαντήσει ο ελληνικός λαός, όπως και εσείς θέτετε ερωτήματα στη λαϊκή σας συνέλευση και μόνοι σας τα απαντάτε έτσι συνολικά η ελληνική κοινωνία πρέπει να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία θα εφαρμόσει ασφαλιστικό Πινοσέτ και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

μνημόνιαΑλέξης ΤσίπραςΔΝΤ