Πολιτική|17.04.2019 11:05

Νέα Δημοκρατία: Στα χαρακώµατα για το αφορολόγητο η Πειραιώς

Σπύρος Μουρελάτος

Ανέξοδη παροχολογία καταλογίζει στον πρωθυπουργό η ηγεσία της Νέας Δηµοκρατίας, καθώς εκτιµά πως όσο πλησιάζει το εκλογικό ορόσηµο της 26ης Μαΐου, τα σηµάδια πανικού στους χειρισµούς του Μεγάρου Μαξίµου είναι πρόδηλα.

Ως «τελευταίο κρούσµα» προβάλλεται η δέσµευση του κ. Τσίπρα µέσω του ΑΝΤ1 πως δεν θα ισχύσει το µέτρο της µείωσης του αφορολόγητου, παρά το γεγονός, όπως σηµειώνεται, ότι «η κυβέρνηση το έχει ψηφίσει δύο φορές στο παρελθόν και µόλις προ ολίγων ηµερών επικύρωσε σχετική απόφαση του Eurogroup». Η εκπρόσωπος Τύπου Σοφία Ζαχαράκη, επιχειρώντας µάλιστα να αναδείξει θέµα ενδοκυβερνητικών ρηγµάτων, διερωτήθηκε µε δηκτικό ύφος: «Ποιος λέει τελικώς την αλήθεια, ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος υπέγραψε την απόφαση του Eurogroup;».

Τόσο η εκπρόσωπος όσο και ο συντονιστής Στρατηγικού Σχεδιασµού και Επικοινωνίας Τάκης Θεοδωρικάκος επιβεβαίωσαν µε δηµόσιες τοποθετήσεις τους ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και θα διαπραγµατευθεί µε τους εταίρους, ώστε να µην ισχύσει το µέτρο µείωσης του αφορολόγητου, «κατάλοιπο», όπως χαρακτηρίζεται, «της αβελτηρίας και της άστοχης διαπραγµατευτικής τακτικής της τωρινής κυβέρνησης». Υπενθυµίζεται, εξάλλου, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ήδη αναγάγει σε µείζονες στόχους της επόµενης ηµέρας την αποκλιµάκωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών και τη -σε δεύτερο χρόνο- µείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασµα, αίτηµα που, όπως επιβεβαίωσε σε δηµόσιες δηλώσεις του, βλέπει θετικά και ο υποψήφιος πρόεδρος της Κοµισιόν, Μάνφρεντ Βέµπερ.

«Υγειονοµική βόµβα»

Την ίδια ώρα, δραµατικούς τόνους επιστράτευσε ο πρόεδρος της Ν∆ από τον ΧΥΤΑ Φυλής, για να καυτηριάσει το αδιέξοδο στον τοµέα της διαχείρισης απορριµµάτων. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «υγειονοµική βόµβα» και επέµεινε ότι κοµβικό στοιχείο του «γαλάζιου» σχεδιασµού είναι η παροχή κινήτρων για την ανακύκλωση από την πηγή αλλά και µια σύγχρονη προσέγγιση αναφορικά µε την ορθή διαχείριση των αποβλήτων, απαλλαγµένη από παρωχηµένες ιδεοληψίες. Στην Πειραιώς, εξάλλου, δεν επιδεικνύουν καµία διάθεση να εγκαταλείψουν την υπόθεση Πετσίτη. Την επαύριον της συνέντευξης του κ. Τσίπρα η Σοφία Ζαχαράκη στηλίτευσε τη σιωπή του πρωθυπουργού, όταν ερωτήθηκε κατά πόσον εµπιστεύεται τον Νίκο Παππά, και επανέφερε το ερώτηµα σχετικά µε την τελική κατάληξη των χρηµάτων που ελάµβανε ο πρώην φίλος του υπουργού. Τέλος, κατά την αυριανή οµιλία του στην Ολοµέλεια για τις γερµανικές αποζηµιώσεις, ο κ. Μητσοτάκης αναµένεται, µεταξύ άλλων, να υπογραµµίσει τη σηµαντική δουλειά που έγινε επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαµαρά, και συγκεκριµένα από το 2012 έως το 2014 από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατ’ εντολή του αρµόδιου υπουργού Οικονοµικών.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατία