Πολιτική|08.11.2018 10:47

ΚΙΝΑΛ: Θύµα της συµφωνίας ο λαϊκός κλήρος

Φώφη Γιωτάκη

Η Φώφη Γεννηµατά και κορυφαία στελέχη του Κινήµατος Αλλαγής αποδίδουν την απόσταση που κρατά πλέον το κυβερνών κόµµα από την πάγια θέση του για πλήρη χωρισµό Κράτους - Εκκλησίας στην αναζήτηση προεκλογικών χειρισµών, ενώ σχολιάζοντας την αντίδραση της Νέας ∆ηµοκρατίας δεν αποκλείουν να είχε ενηµέρωση εκ των προτέρων για την πολύµηνη διαπραγµάτευση ανάµεσα στις δύο πλευρές.

«Για ακόµη µία φορά, σε ένα σηµαντικό θέµα όπως οι σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους γίνονται προεκλογικοί χειρισµοί οι οποίοι θα προκαλέσουν περισσότερα προβλήµατα από αυτά που υποτίθεται ότι αντιµετωπίζουν. Ηδη πρώτο θύµα είναι ο λαϊκός κλήρος. ∆εν είναι τυχαίο ότι και σε αυτό το θέµα Τσίπρας, Μητσοτάκης και Καµµένος πάνε µαζί» τόνισε χθες η πρόεδρος του Κινήµατος Αλλαγής, για να προσθέσει ο στενός συνεργάτης της, Μανώλης Οθωνας, µιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «η συµφωνία διαπλέκει ακόµα περισσότερο τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, στο όνοµα µιας αόριστης θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, και διαµορφώνει καθεστώς οµηρείας των κληρικών.

Φώφη Γεννηµατά: «Και σε αυτό το θέµα Τσίπρας, Μητσοτάκης και Καµµένος πάνε µαζί»

Πρόκειται για µια στο διηνεκές χρηµατοδότηση από τους Ελληνες φορολογούµενους της µισθοδοσίας προσωπικού, το οποίο θέτει σε καθεστώς πλήρους οµηρείας και απόλυτου ελέγχου από τους µητροπολίτες». Ειρωνεία Μάλιστα, ο κ. Οθωνας συνέχισε µε ειρωνικά σχόλια για την αντίδραση της Πειραιώς, υπογραµµίζοντας: «Κανέναν δεν εκπλήσσει ότι η Νέα ∆ηµοκρατία εξέδωσε µια ανακοίνωση που µε το ζόρι συγκρατούσε τον ενθουσιασµό της. Εγώ, όταν την είδα, απόρησα γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν σε ένα τρίτο πόντιουµ µαζί µε τον Αρχιεπίσκοπο και τον κ. Τσίπρα».

Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα αντιµετώπισε τη δηµοσιοποίηση της πρόθεσης της κυβέρνησης να συνυπογράψει µνηµόνιο συνεννόησης µε την Εκκλησία ο αρχηγός της ∆ΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Πρόκειται για µια οπισθοχώρηση της κυβέρνησης σε πάγιες θέσεις της Αριστεράς, για το θέµα του διαχωρισµού Εκκλησίας - Κράτους.

Ο κ. Τσίπρας, έχοντας το πολιτικό κόστος από το “Μακεδονικό”, θυσίασε τον αναγκαίο διαχωρισµό των σχέσεων Εκκλησίας - Κράτους, για να έχει αρµονική σχέση µε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυµο και την ηγεσία της Εκκλησίας» διαπίστωσε µε νόηµα ο κ. Θεοχαρόπουλος 

ΚΙΝΑΛΦώφη Γεννηματά