Πολιτική|08.11.2018 10:50

Για κυβερνητική προχειρότητα κάνει λόγο η ΝΔ

Σπύρος Μουρελάτος

«Η κυβέρνηση παριστάνει πως δεν κατάλαβε ότι τους κληρικούς θα συνεχίσει να τους πληρώνει το κράτος. Και κοροϊδεύει τους πολίτες, τάζοντας 10.000 διορισµούς, την ίδια ώρα που τους έχει γονατίσει στους φόρους. Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ µπροστά στην επερχόµενη ήττα του δεν θα διστάσει να τινάξει τη χώρα στον αέρα» σηµείωσε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του κόµµατος, Σοφία Ζαχαράκη.

Ερωτήµατα

Την ίδια ώρα, η Πειραιώς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επέδειξε σπουδή, ως εκ τούτου, προχειρότητα και επιπολαιότητα αναφορικά µε τις χθεσινές ανακοινώσεις και διατυπώνει συγκεκριµένα ερωτήµατα, όπως ποιος θα διαχειρίζεται και υπό ποια διαδικασία ελέγχου το συνολικό κονδύλι των περίπου 200 εκατοµµυρίων ευρώ, που εν λευκώ θα καταβάλλει ετησίως το Κράτος στην Εκκλησία, ποιος θα διασφαλίζει εφεξής τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώµατα των σηµερινών και µελλοντικών κληρικών, ποιος θα αναλάβει το συνταξιοδοτικό κόστος των κληρικών αλλά και τι θα γίνει µε τους κληρικούς που δεν ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά στο Οικουµενικό Πατριαρχείο, όπως π.χ. στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Ο πρόεδρος της Νέας Δηµοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος στο Ελσίνκι της Φινλανδίας

Σε γενικές γραµµές, η ηγεσία της ΝΔ έσπευσε από την πρώτη στιγµή να επισηµάνει πως ο πυρήνας της κυοφορούµενης συµφωνίας ανάµεσα στον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυµο, φέρνει έστω και µε σηµαντική χρονική καθυστέρηση τον ΣΥΡΙΖΑ στις θέσεις του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, που παγίως θεωρεί πως τα ζητήµατα που αφορούν στις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας δεν άπτονται του Συντάγµατος, αλλά απλής νοµοθέτησης.

Επιπλέον, στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επισηµαίνουν πως το σκέλος της συµφωνίας που αφορά στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας αναδεικνύει την κυβερνητική υποκρισία, καθώς προ 5ετίας, και εν προκειµένω το 2013, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε πεισµατικά να υπερψηφίσει τον νόµο 4182 (άρθρο 83) της τότε κυβέρνησης του Αντώνη Σαµαρά σχετικά µε τη σύσταση εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας µε ισότιµη συµµετοχή Κράτους και Εκκλησίας.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝΔ