Πολιτική|17.04.2019 14:19

Βενιζέλος για γερμανικές αποζημιώσεις: Δεν έχει γίνει τίποτα τα τελευταία 4 χρόνια

Κατερίνα Τζαβάρα

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Ολομέλεια για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, τόνισε την ανάγκη να αφήσουμε στην άκρη τα εύκολα λόγια και με ειλικρίνεια, πέρα από μικροκομματικά συμφέροντα να αναζητήσουμε συγκεκριμένες πράξεις που μπορεί να παράξουν αποτέλεσμα. Επεσήμανε ότι είναι καλοδεχούμενο το σημερινό ψήφισμα αλλά πρέπει να γίνουν βήματα για το… παραπέρα της διεκδίκησης.

«Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και να επιτελέσουμε το εθνικό μας καθήκον στο ακέραιο, τότε άξονας πρέπει να είναι η αλήθεια και όχι η επανάληψη μύθων», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος. «Η Βουλή πρέπει να διαχειριστεί το δίπολο: εύκολα λόγια από τη μια και από την άλλη τις δύσκολες πράξεις που παράγουν αποτέλεσμα».

Επεσήμανε, επίσης, πως «συζητούμε για πράγματα που είναι τεκμηριωμένα και αδιαμφισβήτητα αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Χρειάζεται κάτι πιο πρακτικό και κάτι πιο συγκεκριμένο, όπως και το να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού αναγνώρισε την πολύ σημαντική δουλειά της διακομματικής Επιτροπής, σημείωσε πως από την Έκθεση λείπει η πλήρης καταγραφή των κινήσεων των ελληνικών κυβερνήσεων. «Παραδόξως είναι ελλιπέστατη η αναφορά στο πόρισμα», υπογράμμισε, απαριθμώντας στη συνέχεια πρωτοβουλίες προηγούμενων κυβερνήσεων στην ίδια κατεύθυνση. 

Μεταξύ αυτών ανέφερε ότι: Το 1995 επιδόθηκε ρηματική διακοίνωση από τον Κάρολο Παπούλια αλλά δεν πηγαίνουμε κατευθείαν στο 2019. Ενέργειες έγιναν το  1998, το 2000 από τον Κωστή Στεφανόπουλο αλλά και το 2011 «αρχίζει μία σειρά ενεργειών στο ύψιστο νομικό επίπεδο». 

Η Ελλάδα προσέφυγε στην ανοιχτή δίκη της Ιταλίας κατά της Γερμανίας, υπέρ της Ιταλίας και η απόφαση εκδόθηκε απορριπτική για την προσφυγή της Ιταλίας και Ελλάδας. Ακολούθησαν κι άλλες κινήσεις και το 2014 έχουμε τα νομικά αποτελέσματα. «Στη συνέχεια το 2015 τον Ιανουάριο ό,τι λέγαμε στην Ελλάδα, επιδόθηκε διπλωματικά αρμοδίως στη Γερμανία». 

Αντιπαρέβαλε, ωστόσο, ότι «για τέσσερα και πλέον χρόνια δεν έχει ανακοινωθεί στη Βουλή αν έχει γίνει κάτι παραπέρα» και επεσήμανε πως «δεν είναι θέματα αυτά για τα οποία μπορεί να γίνεται χρήση διπλής γλώσσας για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων».

Συμπερασματικά, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως «πρέπει να λύσουμε και τώρα, λοιπόν, το πρακτικό ζήτημα... Όμως, τα ζητήματα αυτά πρέπει να τίθενται στο υψηλότερο ομόλογο επίπεδο. Στο επίπεδο του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, προκειμένου να υπάρχουν δεσμεύσεις. Η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει, να μας ενημερώσει η κυβέρνηση για το τι έχει κάνει αυτά τα τέσσερα χρόνια και να δούμε το παραπέρα…». Και κατέληξε: «Πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι και ακριβείς, γιατί η αοριστία καθίσταται προσβλητική».

Ευάγγελος Βενιζέλοςγερμανικές αποζημιώσειςΒουλή