Πολιτική|19.04.2019 08:44

Ο Τσίπρας παίρνει πάνω του το παιχνίδι

Βούλα Κεχαγιά

Με το δυνατό του «χαρτί» κατεβαίνει στις ευρωεκλογές το σχήµα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία. Ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνει µπροστά στη µάχη της ευρωκάλπης, για να ενισχύσει τη δυναµική του εγχειρήµατος του προοδευτικού πόλου και για να «παίξει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ένα σκληρό σύστηµα «man to man», στο οποίο θεωρεί πως διατηρεί σηµαντικό πλεονέκτηµα έναντι του αντιπάλου του.

Ως εκ τούτου, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι στην τελική ευθεία πριν από την 26η Μαΐου ο πρωθυπουργός θα προκαλέσει τη διενέργεια debates των πολιτικών αρχηγών, ώστε εκεί να έχει τη δυνατότητα να αντιπαρατεθεί µε τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και να αντιπαραβάλει τα προγράµµατα των δύο χώρων. «Αυτό είναι σηµαντικό κοµµάτι της επικοινωνιακής καµπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ, διότι δείχνει τους δύο διαφορετικούς κόσµους ανάµεσα στην αντίληψη της κυβέρνησης και της αξιωµατικής αντιπολίτευσης για το πώς πρέπει να πορευθεί η χώρα στη µεταµνηµονιακή εποχή» αναφέρουν αρµόδιες κυβερνητικές πηγές.

Σηµειωτέον ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο και το βήµα της Βουλής για να βρεθεί απέναντι στον πρόεδρο της Νέας Δηµοκρατίας, έχοντας αποκοµίσει την αίσθηση πως για τον ίδιο εξακολουθεί να είναι ένα προνοµιακό πεδίο στο οποίο υπερτερεί του αντιπάλου του. Για παράδειγµα, όταν θα ψηφιστεί στη Βουλή η ρύθµιση για τις 120 δόσεις, ο πρωθυπουργός θα φροντίσει να συγκρίνει τα κοινωνικά και οικονοµικά προγράµµατα των δύο κοµµάτων που διεκδικούν την πρωτιά στις ευρωεκλογές.

Οµως ο κεντρικός σχεδιασµός της κυβέρνησης περιλαµβάνει για τον πρωθυπουργό ένα πυκνό πρόγραµµα περιοδειών ανά την Ελλάδα, µε στόχο να µεταφέρει το µήνυµα της Προοδευτικής Συµµαχίας στην περιφέρεια και να πείσει τους πολίτες πόσο πολύ ο ίδιος αλλά και τα στελέχη του πιστεύουν στην επιτυχία του ώστε µία µεγάλη προοδευτική παράταξη να δώσει τη µάχη απέναντι στις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάµεις της ∆εξιάς. Το πρόγραµµα έχει ήδη εκκινήσει και ήδη µέσα στην εβδοµάδα ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο Βελβεντό της Κοζάνης, χθες το βράδυ στην Καλαµάτα και αύριο το βράδυ θα είναι στην Πάτρα.

Το πρόγραµµα των περιοδειών και των πρωθυπουργικών εµφανίσεων θα συνεχιστεί αµέσως µετά το Πάσχα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας, λόγω και των κυβερνητικών του υποχρεώσεων, θα βρίσκεται τη Μεγάλη Εβδοµάδα στην Κίνα. Για την ακρίβεια, θα περιοδεύσει στις 2 και 3 Μαΐου στην Κρήτη, ενώ, σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, το πρόγραµµά του περιλαµβάνει και περιοδείες στη Μακεδονία. Οµιλία στην Καλαµάτα Χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός µίλησε σε µία εντυπωσιακή συγκέντρωση στην Καλαµάτα, όπου εκτίµησε ότι ο λαός στις 26 Μαΐου «θα σφραγίσει οριστικά την πορεία της χώρας προς τα εµπρός, το διαβατήριο προς την κανονικότητα, την πρόοδο, την οικονοµική ανάκαµψη, την κοινωνική δικαιοσύνη».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατακεραύνωσε τη ΝΔ, λέγοντας ότι έχει το θράσος να µιλάει για πολιτική αλλαγή, «ενώ και οι πέτρες γνωρίζουν ότι το σύνθηµά τους δεν είναι αλλαγή αλλά παλινόρθωση». Προσέθεσε πως η µεγάλη και ιστορική πολιτική αλλαγή ξεκίνησε το 2015 και σηµείωσε πως ο κ. Μητσοτάκης πάλεψε σκληρά για να µην έρθει η µεγάλη πολιτική αλλαγή του Αυγούστου του 2018, δηλαδή της εξόδου της χώρας από τα µνηµόνια. Κατήγγειλε ορισµένους που εµπλέκονται, όπως είπε, στην υπόθεση Novartis και σχολίασε πως «δεν λένε πια ότι είναι αθώοι», αλλά πως «ό,τι έγινε έχει παραγραφεί γιατί η µίζα είναι µέρος των καθηκόντων ενός υπουργού». Εκανε εντύπωση η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη νέα γενιά, καθώς είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εµπιστοσύνη στους νέους ανθρώπους. «Κάποιοι ακόµη και σήµερα καταληψία µε ανεβάζουν, πρόεδρο 15µελούς µε κατεβάζουν» είπε, για να τονίσει πως πιστεύει στη δύναµη των ανθρώπων που επιµένουν να ονειρεύονται.

Αλέξης ΤσίπραςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΕυρωεκλογέςΠροοδευτική Συμμαχία