Πολιτική|08.11.2018 13:48

Γεροβασίλη: Βγήκαμε από το μνημόνια, αποκαθιστούμε την αδικία

Κατερίνα Τζαβάρα

Την άποψη ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης η απόφαση για επιστροφή των αναδρομικών στους δικαιούχους ειδικών μισθολογίων, την εφαρμογή της οποίας επιτρέπει η οριστική έξοδος από τα μνημόνια, προέβαλαν οι υπουργοί που ανέβηκαν στο βήμα κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια νομοσχεδίου, στο οποίο ενσωματώθηκε η σχετική τροπολογία.

«Η οριστική έξοδος από τα μνημόνια είναι αυτή που μας επιτρέπει να το κάνουμε. Η πολιτική βούληση όμως είναι αυτή που μας οδηγεί να το κάνουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να αποκαταστήσουμε βήμα – βήμα τις αδικίες που έφεραν οι δημοσιονομικοί έλεγχοι και τα μνημόνια στη χώρα», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη. «Δεν είναι επιβολή του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά μια πολιτική επιλογή», είχε προηγουμένως υπογραμμίσει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας.

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου τόνισε ότι «η πορεία προς την κανονικότητα είναι κάτι εξαιρετικά σύνθετο που δε θα γίνει απ’ τη μια μέρα στην άλλη αλλά είναι σημαντικά τα βήματα που γίνονται σε αυτή την κατεύθυνση». Ενώ, και ο υπουργός Ναυτιλίας, Φώτης Κουβέλης επεσήμανε πως «θα μπορούσε η κυβέρνηση παρά την ύπαρξη αυτών των αποφάσεων να παρατείνει την καταβολή σε άλλο χρόνο, αλλά το κάνει σήμερα, μέσα από συγκεκριμένη οικονομική πολιτική, επειδή υφίσταται ο δημοσιονομικός χώρος. Αυτό που γίνεται δεν είναι μόνο νόμιμο είναι και ηθικό».

Για υλοποίηση του «πρώτου από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης σε αντιδιαστολή όπως είπε με προηγούμενες κυβερνήσεις που «έδιναν ένα κοκκαλάκι στους πληβείους και έκαναν τη δουλειά τους».

«Σε αντίθεση με το σχέδιο που εφαρμοζόταν τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια, η δική μας κυβέρνηση προσπαθούσε να αντιμετωπίσει την κρίση αλλά και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να αποκαταστήσει αδικίες», τόνισε στη συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου.

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας συνεχίζεται, με το ειδικό βάρος της συνεδρίασης να έχει αναπόφευκτα μετατοπιστεί στην τροπολογία για την καταβολή αναδρομικών ύψους 820 εκατομμυρίων ευρώ, σε ενστόλους, γιατρούς (ΕΣΥ και επικουρικούς), πανεπιστημιακούς και δικαστικούς λειτουργούς. Για τη ρύθμιση αναμένεται να προταθεί ονομαστική ψηφοφορία.

Στην ίδια γραμμή ο Πάνος Καμμένος

«Το ποιος εμπαίζει τους στρατιωτικούς θα το δουν οι στρατιωτικοί στην τσέπη τους», σχολίασε στην παρέμβασή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί εμπαιγμού των δικαιούχων  και προβολής της άποψης ότι  πρόκειται απλώς για εφαρμογή αποφάσεων του ΣτΕ. «Η αποκατάσταση αυτή γίνεται σε συνέχεια μέτρων που έχουν ληφθεί και το ’15 και το ’16 και το ‘17», τόνισε ο κ. Καμμένος.

αναδρομικά ένστολοιαναδρομικάΒουλή