Πολιτική|19.04.2019 08:58

Στο µοντέλο της Κύπρου επενδύει η ΝΔ

Σπύρος Μουρελάτος

Πυξίδα για τον δρόµο που πρέπει να ακολουθήσει η επόµενη κυβέρνηση ώστε να οδηγήσει τον τόπο σε έναν νέο κύκλο ανάπτυξης είναι, κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το success story της Κύπρου. Μετά τη συνάντησή του στη Μεγαλόνησο µε τον πρόεδρο του του ∆ηµοκρατικού Συναγερµού (ΔΗΣΥ), Αβέρωφ Νεοφύτου, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράµµισε ότι «η Κύπρος πέτυχε αυτό που εµείς δεν έχουµε πετύχει στην Ελλάδα, δηλαδή να µπορέσει να εξισορροπήσει τα δηµόσια οικονοµικά, επιτυγχάνοντας γρήγορα ρυθµούς ανάπτυξης ύψους 4%».

«Αυτός είναι ο στόχος της Ν∆» σηµείωσε ο κ. Μητσοτάκης, για να «καρφώσει» εκ νέου το Μέγαρο Μαξίµου, τονίζοντας ότι η δηµοσιονοµική εξυγίανση δεν µπορεί να γίνεται µέσω της υπερφορολόγησης της µεσαίας τάξης. Με την επίκληση του υποδείγµατος της Κυπριακής Δηµοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης κωδικοποίησε τις προτεραιότητές του, µε στόχο την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονοµίας: απλοποίηση αδειοδοτικού καθεστώτος και, γενικότερα, του επιχειρηµατικού περιβάλλοντος, ώστε να καταστεί δυνατή η προσέλκυση σοβαρών και µεσο-µακροπρόθεσµων επενδύσεων.

Κρίσιµη µάχη

Ο αρχηγός του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θεώρησε σκόπιµο να υπενθυµίσει µέσω της παρέµβασής του στο 9ο Οικονοµικό Φόρουµ της Λευκωσίας τον στόχο µείωσης του πρωτογενούς πλεονάσµατος σε δεύτερο χρόνο, και αφού πρώτα οι εταίροι έχουν πειστεί για τις µεταρρυθµιστικές δυνατότητες της νέας κυβέρνησης. Προέτρεψε, µάλιστα, όλους τους Ελληνες που ζουν στην Κύπρο να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να συµµετάσχουν στην κρίσιµη µάχη της ευρωκάλπης, καθώς η νίκη της Ν∆ σε αυτές θα αποτελέσει προάγγελο ευρείας και καθαρής νίκης στις επόµενες εθνικές εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε από τη Λευκωσία κατά του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, για το νοµοσχέδιο που κατέθεσε τόσο επειδή καταργεί τα ΤΕΙ και τα µετατρέπει αυτοµάτως σε ΑΕΙ όσο και για τον εξαιρετικά περιορισµένο χρόνο που διατίθεται να συζητηθεί το ζήτηµα. «Καλώ τον κ. Τσίπρα να αποσύρει άµεσα αυτό το νοµοσχέδιο. Η Ν∆ θα αντιταχθεί σφόδρα σε αυτό το τερατούργηµα» υπογράµµισε ο πρόεδρος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης σε συζήτηση που είχε χθες το απόγευµα µε Ελληνες φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν σε πανεπιστήµια της Κύπρου.

Αναφερόµενος, δε, στο εκπαιδευτικό παράδειγµα της Κύπρου, ο κ. Μητσοτάκης επέµεινε πως πιστεύει στον υγιή ανταγωνισµό ανάµεσα στα δηµόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήµια, τη µεταξύ τους ώσµωση, όπως σηµείωσε, ενώ τάχθηκε υπέρ της αναβάθµισης του δηµόσιου πανεπιστηµίου. Ο πρόεδρος της Ν∆ εξήρε τα οικονοµικά αποτελέσµατα από την άνθηση των ιδιωτικών πανεπιστηµίων και επετέθη εκ νέου κατά του Μεγάρου Μαξίµου για την άρνησή του να συναινέσει στην αλλαγή του άρθρου 16.

Νέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκης